Najbolje biljke za prečišćavanje vazduha prema Feng Shui prinicipima

Najbolje biljke za prečišćavanje vazduha prema Feng Shui prinicipima

Feng šui i biljke idu ruku pod ruku. Sobne sobne biljke su jedan od najefikasnijih načina da odmah promenite energiju vašeg doma. Kada pozovemo prirodu u naše unutrašnje prostore, podižemo energiju i poboljšavamo kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

potos biljka

Postoji i neka nauka iza ove veze – između biljaka i kvaliteta vazduha. Godine 1989. NASA je istražila i testirala izbor kućnih biljaka i izmerila kako one prečišćavaju vazduh. Kao ljudi, mi smo evoluirali zajedno sa prirodom i biljkama. Tek nedavno u našoj istoriji smo prešli na to da većinu svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru bez mnogo veze sa svežim vazduhom i prirodom. Srećom, kućne biljke mogu pomoći! Pomažu nam da unesemo qi prirode (energija životne snage) u naše domove.

Savet

Većina ovih biljaka za prečišćavanje vazduha zahteva vlažno, dobro drenirano tlo. Održavanje previše vlažnog korena može dovesti do truleži korena, što skraćuje životni vek vaše biljke.

Evo pregleda naših omiljenih kućnih biljaka koje čiste vazduh i unose dobar feng šui.

1. Potos (Epipremnum aureum)

Divna stvar u vezi sa ovom biljkom je to što se lako brine o njoj. Čak i uz mnogo zanemarivanja, zlatni potos još uvek može da preživi. Ima meke listove u obliku srca, koji odišu skladom i prefinjenošću. Potos je takođe divan i kao kaskadna viseća biljka, koja podiže i poziva energiju drveta i iznad nivoa očiju.

Biljka Potos

Svetlo: Srednje do slabo, indirektno svetlo.
Voda: Ostavite da se osuši između zalivanja.

2. ZZ biljka (Zamiokulkas)


Takođe poznata kao smaragdna palma ili biljka večnosti, biljka ZZ ima jake grane sa debelim i voštanim listovima. Ova biljka može da zadrži puno vode i preživi suše. Omiljena je za oblast porodice i novih početaka (Zhen) vašeg doma.

Svetlo: Srednje do jako, indirektno svetlo. Toleriše slabo osvetljenje.
Voda: Ostavite da se osuši između zalivanja.

ZZ biljka feng shui


3. Drvo smokve (Ficus lirata)

Izuzetno popularna kućna biljka trenutno. Smokvino drvo je malo izbirljivo, zato budite spremni! Jedna od lepih lekcija kojima nas kućne biljke uče je strpljenje, ljubaznost i ljubav prema nečemu izvan nas samih. Drvo smokve od lista gusle će zahtevati vašu pažnju, ali će vas takođe naučiti mudrosti ako ste otvoreni za to. Kao i vama, trebaće mu sunce, voda i T.L.C.! Unapredite se kroz brigu o sebi, a ova biljka to tom procesu umnogome doprineti.


Ukrasno drvo smokve u saksiji

Svetlost: Filtrirana od jakog do punog sunca.
Voda: Održavajte tlo vlažnim, ali izbegavajte prekomerno zalivanje.

4. Biljka zmija (Sansevieria trifasciata)

Ova biljka ima listove nalik maču, koji pružaju zaštitnu energiju kada su u vašem domu. U stvari, vlakna biljke zmija su nekada bila kultivisana za tetive, što dodatno ilustruje ideju zaštite. Pored toga, biljka zmija zapravo oslobađa kiseonik noću. Dakle, biljka zmija je odličan izbor za spavaću sobu jer može pružiti sigurnost i očistiti vazduh.

Biljka zmija

Svetlo: Srednje do jako, indirektno svetlo. Toleriše slabo osvetljenje.
Voda: Ostavite da se osuši između zalivanja.

5. Biljke gerbera (gerbera)

Poznate po svom prijatnom cvetanju, biljke gerbera u saksiji poboljšavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Dobar kvalitet cveća takođe donosi dobar feng šui. U feng šuiju, cveće ima tu moć da odblokira sve što je blokirano. Boje cveća mogu se odabrati za vaše feng šui potrebe. Crvena za strast i inspiraciju. Žuta za zdravlje i uzemljenje. Ružičasta za samoljublje. Ljubičasta za obilje. I zapamtite, biljka je i dalje živo biće čak i kada ne cveta, pa vodite računa o njoj.

Svetlo: Jarko filtrirano svetlo.
Voda: Održavajte tlo vlažnim, ali izbegavajte prekomerno zalivanje.

6. Biljka kaučukovca (Ficus elastica)

Još jedna omiljena biljka koja nije mnogo zahtevna za održavanje je kaučukovo drvo. Široki listovi mogu omekšati i dodati drveni element bilo kojoj prostoriji u vašem domu. Pored toga, biljka kaučukovca je savršen feng šui dodatak za tamni ugao kome je potrebno malo više životne energije.

Svetlo: Srednje do jako, indirektno svetlo. Toleriše jarko direktno svetlo.
Voda: Održavajte tlo vlažnim, ali izbegavajte prekomerno zalivanje.

biljka kaučukovca

7. Orhideje moljaca (Phalaenopsis)

Orhideje moljca su još jedna biljka koja noću oslobađa kiseonik. Dakle, to znači da je dobar izbor za spavaću sobu. U feng šuiju, takođe koristimo biljke orhideja (takođe u spavaćoj sobi) da prizovemo ispravnog i plemenitog romantičnog partnera. Ako ste slobodni i tražite partnera trenutno, možda je vreme za orhideju na noćnom ormariću.

Ne zaboravite da čak i ako cvetovi uvenu, biljka je i dalje živa. Deo prilagođavanja feng šuija je da brinete o biljci, čak i kada ne izgleda tako lepo kao kada je bila potpuno nova.

Svetlost: Jarko, indirektno sunce.
Voda: Voda štedljivo; obezbediti dobru drenažu.

8. Pauk biljka (Chlorophitum comosum)

Biljke pauka se lako održava i razmnožava. Pre nego što to shvatite, vaša mala biljka će nicati nove bebe biljke svuda. Jedna od glavnih lekcija majke prirode je o velikodušnosti. Ona je u izobilju i uvek daje. Biljka pauk nas uči da delimo i povezujemo se sa našim prijateljima i voljenima. Možete početi tako što ćete pokloniti biljke pauka. Zbog ove veze sa velikodušnošću, biljku pauka je korisno postaviti u kutak bogatstva i prosperiteta (Ksun) vašeg doma.

Svetlost: Jarka indirektna sunčeva svetlost.
Voda: Održavajte tlo vlažnim, ali izbegavajte prekomerno zalivanje.

9. Švajcarska fabrika sira (Monstera)

Ova zapanjujuća tropska biljka je izuzetan dodatak svakom domu. Odličan je za oblast slave i priznanja (Li) vašeg doma. Ova kućna biljka predstavlja element drveta koji može da osnaži vatru oblasti Slava (The Fame area).

Svetlost: Srednje do jako indirektno svetlo
Voda: Održavajte tlo vlažnim sve vreme; obezbediti dobru drenažu.

Monster

10. Ljiljan mira (Spathiphillum)

Ljiljan mira je odlična kućna biljka za početnike čiji cvet podseća na ljiljan. Ime samo po sebi ima dobru energiju, jer ko ne želi malo mira u svom životu? Nežno zeleno lišće priziva element drveta, koji podstiče rast kada je postavljen kao feng shui za prilagođavanje bilo kojoj bagua oblasti.

Svetlost: Umereno indirektno svetlo.
Voda: Voda često; izbegavajte hlor.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica