Crna orhideja: da li najlepši cvet prirode uopšte postoji?

Crna orhideja: da li najlepši cvet prirode uopšte postoji?

Crna orhideja - © Pixabay

Orhideje su omiljeno cveće velikom broju ljudi na našoj planeti. Kao svojevrsna kraljica među njima izdvaja se crna orhideja. Ipak, u svetu se i dalje vode polemike oko toga da li crna orhideja uopšte postoji, ili je ona samo plod ljudske mašte.

Orhideje cvetaju u najrazličitijim bojama: bele, žute, lila, ljubičaste, tigraste i pegave. Ipak, postoje dve boje u kojima orhideje prirodno ne cvetaju: crna i plava. Po svojoj genetici orhideje nemaju mogućnost da prirodno cvetaju u ovim nijansama.

Crna orhideja u svetu je toliko poznata da su po njoj nazivani filmovi, parfemi, mirisne note. Ovaj cvet gotovo je nemoguće pronaći u prodaji, a za onoga ko u prirodi pronađe cvet crne orhideje važi da je pravi srećnik. Prema legendi u koju ljubitelji ovog cveća veruju, botaničar Džordž Krenlejt poklonio je svetu crnu orhideju koju je ukrao od jednog plemena na svom putovanju kroz Južnu Ameriku. U ovom plemenu crna orhideja smatrana je svetim totemom plemena.

Ipak, među velikim brojem zaljubljenika u orhideje ima i onih koji veruju da crna orhideja zapravo ne postoji. Na strani ove tvrdnje je i nauka.

Đavolji cvet - ©Pixabay

Po tvrdnjama naučnika crni pigment u biljnom svetu ne postoji, te se među biljkama ne može pronaći ništa što je potpuno crno. Na osnovu ovih podataka naučnici zaključuju da je crna orhideja samo plod ljudske mašte, poput, na primer, crne lale.

Postoje cvetovi orhideja koji deluju kao da su crne boje, međutim, ovo je ipak samo jako tamna nijansa ljubičaste ili tamne bordo boje. Jedna od najpoznatijih orhideja na svetu jeste cvet vrlo zanimljivog izgleda poznat kao „cvet đavola“. Još jedna crna orhideja proizvodi se u Kaliforniji. Jako skupim i dugotrajnim postupkom, uz podrazumevano bojenje, nastaje dragocen gotovo crni cvet orhideje. Ovaj cvet dodatno je zanimljiv zato što je obogaćen aromom vanile.

I u plavu orhideju ubrizgava se pigment - ©Pixabay


Slično važi i za plave orhideje. Kako sve što je neobično i drugačije uvek privuče više pažnje, tako su pored „crnih“ među najpopularnijima u svetu upravo plave orhideje. Ipak, ni one zapravo ne postoje. Sve orhideje koje se mogu naći na tržištu, a koje su plave boje, u stvari su bele orhideje u koje je ubrizgan pigment.

Možda najveći zaljubljenici u crnu orhideju na svetu žive u maloj državi Belize. Crna orhideja spada u jedno od njihovih nacionalnih obeležja. U državi Belize crna orhideja se ne sme prodavati niti se njome sme na bilo koji način trgovati. Upravo iz tog razloga, ko god pronađe ovu biljku u svom dvorištu ili u džungli,  pravi je srećnik!

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica