Svet poljoprivrede Prodavnica

Zablude: Da li sobne biljke rastu brže u velikoj saksiji i na suncu?

Kako bismo ubrzali rast sobnih biljka skloni smo da verujemo u različite zablude. Pa tako neki veruju da ove biljke rastu brže što je saksija u kojoj su posađene veća i ako su što više izložene indirektnom suncu.

Tokom godina, nastajale su brojne teorije o sadnji biljaka koje su kasnije prihvaćene kao opšte pravilo. Međutim, neke od njih su potpuno neprikladne za gajenje sobnih biljaka u veštačkim uslovima.

Zabluda: Velika saksija X brži rast

Mnogi od nas koji imaju i vole svoje sobne biljke žele da im pruže najbolju moguću negu kako bi se što brže i bolje razvijale. Pa smo zato često skloni da verujemo u razne zablude. Jedna od njih jeste da od veličine saksije zavisi i koliko će brzo biljka da raste. Odnosno da će ukoliko je saksija dovoljno velika korenov sistem biljke imati više prostora pa će moći brže da se razvija.

Istina: Velika saksija = manja lisna masa

Zapravo istina je da one biljke čiji koren se razvija u pravcu zemljine teže ili ukoso može najbrže da raste. A to je moguće samo u manjim saksijama. Biljke koje se često premeštaju iz jedne saksije u drugu ulažu veći deo svoje energije na razvoj korena, umesto da ulažu u razvoj lišća i cveća. Takođe biljke u velikim saksijama mnogo češće oboljevaju od truleži korena.

Zabluda: Više sunca X brži rast

Sa druge strane često smo u zabludi da mnoge sobne biljke dolaze iz tropskih krajeva pa su one navikle na dosta sunca. Pa zato imamo tendenciju da ih postavljamo tik uz prozore kako bi uvek bile izložene suncu. Zbog toga bi navodno trebalo da rastu brže.

Istina: Više sunca = opekotine

Nažalost istina je da samo neke sobne biljke imaju koristi od direktnog sunca. Mnoge sobne biljke koje najčešće gajimo vole da budu u senci i često imaju problema sa „opekotinama od sunca“ (izbeljenog lišća) kada su izložene direktnim sunčevim zracima.

Komentari