100 izvanrednih trikova za uređenje bašte koji će uštedeti vaše vreme i novac

100 izvanrednih trikova za uređenje bašte koji će uštedeti vaše vreme i novac

Danas izdvajamo 100 izvanrednih trikova za uređenje bašte koji će uštedeti vaše vreme i novac!

100 baštenskih trikova za uređenje bašte

Uređenje bašte može biti izazovan i skup poduhvat, ali uz ove genijalne baštenske trikove, vaša bašta će zablistati bez mnogo napora i troškova. Evo 35 sjajnih saveta koji će vam pomoći da uštedite vreme i novac, koristeći izvore slika dostupnih na besplatnim platformama.

 

 1. **Koristite kompost od organskog otpada**: Napravite sopstveni kompost od organskog otpada kako biste dobili visokokvalitetno đubrivo za svoju baštu.
 1. **Zasadite višenamensko bilje**: Odaberite biljke koje imaju više svrha, poput lavande koja osim što je lepa i mirisna, odbija dosadne insekte.

 

 1. **Kišnice za zalivanje**: Skupljajte kišnicu u bačvama i koristite je za zalivanje biljaka, umesto da trošite vodu iz vodovoda.

 

 1. **Pravilno rasporedite biljke za uređenje bašte**: Posadite visoke biljke na južnoj strani bašte kako bi pružile hlad senki nižim biljkama.

 

 1. **Reciklirajte stari nameštaj**: Oživite stari nameštaj farbom i pretvorite ga u šarmantne saksije ili dekorativne elemente za baštu.

 

 1. **Iskoristite stare gume za uređenje bašte**: Stare gume mogu postati kreativne saksije za cveće. Obojite ih u šarene boje za dodatni efekat.

 


 1. **Vertikalni vrtovi**: Iskoristite zidove za vertikalno baštovanstvo i uštedite prostor.

 

 1. **Sakupljajte semenke**: Sakupljajte i čuvajte semenke iz vašeg vrta za sledeću sezonu.

 

 1. **Samoniklo bilje**: Pronađite samoniklo bilje u prirodi i iskoristite ga kao lekovito ili začinsko bilje.

epsom so


 1. **Epsom so i voda**: Napravite prirodno đubrivo od Epsom soli i vode kako biste podstakli rast biljaka.

jaja kafa kora od banane za biljke

 1. **Zaštitite biljke kafom**: Koristite talog kafe kako biste zaštitili biljke od puževa i insekata.

 


 1. **Iskoristite stare daske za uređenje bašte**: Stare daske od paleta ili nameštaja možete pretvoriti u prelepe baštenske stolove i police.

 

 1. **Koristite stiropor za drenažu**: Isecite stiropor i postavite ga na dno saksija kako biste poboljšali drenažu.

 

 1. **Uklonite korov solju**: Napravite prirodni herbicid od soli i vode kako biste se oslobodili korova.

 

 1. **Pravite prirodne pesticide**: Napravite prirodne pesticide od belog luka, luka i bibera kako biste zaštitili biljke od štetočina.

 

 1. **Uredite staze od kamena**: Iskoristite stare kamenčiće za uređenje staza u vašoj bašti.

 

 1. **Saksije od stare odeće**: Iskoristite stare džempere ili farmerke i pretvorite ih u originalne saksije.

 

 1. **Samoniklo đubrivo**: Napravite đubrivo od koprive i travnjaka koji ste pokosili.

 

 1. **Kiša kao zalivanje**: Prilagodite zalivanje bašte u skladu sa kišom koja pada.

 

 1. **Reciklirajte plastične flaše**: Plastične flaše mogu postati kreativne saksije ili zalivke za biljke.

 

 1. **Koristite staru crepulju**: Iskoristite staru crepulju za obeležavanje biljaka i zaštitu od puževa.

 

 1. **Ukrasite baštu solarnim svetlima**: Postavite solarna svetla kako biste uveče osvetlili baštu.

 

 1. **Izbelite saksije**: Obojite stare saksije belom bojom kako biste dobili elegantan izgled.

 

 1. **Reciklirajte stare daske**: Iskoristite stare daske za izradu drvenih etiketa za biljke.

 

 1. **Pravite prirodni insekticid**: Napravite insekticid od paprike i vode kako biste zaštitili biljke od štetočina.

 

 1. **Sakupljajte vodu u kanti**: Postavite kante ispod oluka kako biste sakupili kišnicu za zalivanje.

 

 1. **Postavite baštenske ograde**: Koristite stari nameštaj ili daske za izradu jednostavnih baštenskih ograda.

 

 1. **Zasadite povrće u kontejnerima**: Zasadite povrće u kontejnerima kako biste uštedeli prostor i vreme.

 

 1. **Stare gajbe kao saksije**: Iskoristite stare drvene gajbe za saksije sa cvećem.

 

 1. **Pravite hranilice za ptice**: Reciklirajte stare boce i posude za izradu hranilica za ptice.

 

 1. **Zasadite biljke koje odbijaju insekte**: Odaberite biljke koje odbijaju dosadne insekte, poput bosiljka i matičnjaka.

ljuske od jaja

 1. **Koristite prirodno đubrivo od jaja**: Izmrvite ljuske jaja i koristite ih kao prirodno đubrivo za biljke.

 

 1. **Reciklirajte stari nameštaj**: Pretvorite stare stolice u originalne saksije za cveće.

 

 1. **Pravite baštenski dekor od staklenih flaša**: Iskoristite stare staklene flaše za izradu ukrasnih elemenata za baštu.

 

 1. **Iskoristite stare tiganje**: Stari tiganji mogu postati originalne saksije za biljke.

 

 1. **Samoniklo đubrivo od koprive**: Kopriva je odličan izvor hranljivih materija. Napravite prirodno đubrivo tako što ćete koprivu potopiti u vodu i ostaviti da odstoji nekoliko nedelja. Ova mešavina će biti bogata hranjivim sastojcima poput azota, fosfora i kalijuma koji su esencijalni za rast i razvoj biljaka. Koristite je za prihranjivanje biljaka u bašti i povrtnjaku.

 

 1. **Iskoristite staru kafu**: Staru kafu ne bacajte, već je koristite kao đubrivo za vaše biljke. Kafa je bogata azotom i drugim mineralima koji su korisni za biljke. Prostom posipanjem kafe oko biljaka možete poboljšati kvalitet zemlje i podstaći njihov rast.

Kompost, stajnjak ili nešto treće – 4 načina da poboljšate zemljište u bašti?

 1. **Pravite kompost od kuhinjskog otpada**: Kompostiranje je odličan način da smanjite količinu otpada koji se baca, a istovremeno dobijete visokokvalitetno đubrivo za svoje biljke. Skupljajte otpatke poput povrća, voća, kafe i čajne kesice, stajskog đubriva i lišća i ostavite ih da se razgrade u kompostu. Nakon nekoliko meseci dobićete bogat i hranljiv kompost koji možete koristiti za prihranu biljaka.

 

 1. **Saksije od recikliranih guma za uređenje bašte**: Stare gume možete pretvoriti u originalne saksije za biljke. Iskoristite kreativnost i oslikajte ih u živopisne boje kako biste uneli vedrinu u svoju baštu.

 

 1. **Izaberite otporne biljke**: Kada planirate sadnju u svojoj bašti, obratite pažnju na otpornost biljaka na lokalne uslove. Otporne biljke su one koje se dobro prilagođavaju klimatskim uslovima i zahtevima tla u vašem području. Odabirom otpornih biljaka, smanjićete potrebu za posebnim tretmanima i smanjiti rizik od bolesti ili štetočina. Na taj način ćete uštedeti vreme i novac, a vaša bašta će i dalje izgledati prelepo.

 

 1. **Kišna bašta**: Postavite kišnu baštu koja će vam pomoći da sakupljate kišnicu i koristite je za zalivanje biljaka. Ova metoda ne samo da vam omogućava da štedite vodu, već će i vaše biljke imati koristi od čistije i prirodnije vode koja ne sadrži hlor i druge hemikalije koje se mogu nalaziti u vodovodnoj vodi.

 

 1. **Koristite otpadnu vodu**: Umesto da bacate otpadnu vodu od pranja voća i povrća, koristite je za zalivanje biljaka. Otpadna voda može sadržavati hranljive materije koje su korisne za biljke, pa nema razloga da je ne iskoristite na ovaj način. Naravno, izbegavajte korišćenje otpadne vode koja sadrži hemikalije ili druge štetne materije.

100 baštenskih trikova za uređenje bašte

 1. **Očistite i održavajte alate**: Redovno čišćenje i održavanje baštenskih alata, kao što su grabulje, sekire i makaze, važno je za njihovu dugotrajnost i efikasnost. Čiste alate lakše je koristiti, a manje je verovatno da će oštetiti vaše biljke. Osim toga, redovnim održavanjem alata smanjujete potrebu za kupovinom novih, što je takođe dobro za vaš novčanik i životnu sredinu.
 1. **Zalivanje ujutro ili kasno popodne**: Najbolje vreme za zalivanje biljaka je ujutro ili kasno popodne, kada je sunce manje jako i temperatura niža. Na taj način ćete smanjiti isparavanje vode i omogućiti biljkama da bolje apsorbuju vodu. Izbegavajte zalivanje u najtoplijem delu dana, jer će veći deo vode ispariti pre nego što biljke mogu da je upiju.

orezivanje

 1. **Pravilno orezivanje**: Orezivanje biljaka je važan deo održavanja bašte i pomaže biljkama da rastu i razvijaju se na pravi način. Naučite kako pravilno orezivati različite vrste biljaka, jer neke zahtevaju obrezivanje na određeni način da bi se podstakao njihov rast i cvetanje. Prekomerno orezivanje može naštetiti biljkama, pa je važno da budete pažljivi i informišete se o pravilnom postupku.

 

 1. **Zaštita od štetočina na prirodan način**: Umesto hemijskih sredstava za zaštitu biljaka od štetočina, koristite prirodne metode. Na primer, gajenje određenih biljaka, poput nevena, bosiljka i lavande, može odbiti neke štetočine. Takođe, postavljanje zamki ili upotreba prirodnih sredstava, kao što su sapunska voda ili ljuta paprika, može pomoći u suzbijanju štetočina na prirodan i neškodljiv način.

 

 1. **Saradnja sa prirodom za uređenje bašte**: Pustite prirodu da vodi brigu o svom vrtu koliko god je moguće. Na primer, pustite korisne insekte, poput pčela i bubamara, da obavljaju svoj posao oprašivanja i suzbijanja štetočina. Takođe, neka lišće koje opada ostane na tlu, jer će se prirodnim putem razgraditi i doprineti plodnosti zemlje.

 

 1. **Biljke kao prirodni pesticidi**: Odaberite biljke koje imaju prirodna svojstva odbijanja štetočina. Na primer, neven, ružmarin, hajdučka trava i beli luk imaju svojstva koja odbijaju određene insekte. Gajenjem ovih biljaka u blizini osetljivih biljaka možete smanjiti rizik od napada štetočina.

 

 1. **Dekorativni i jestivi vrt u isto vreme**: Kombinujte ukrasne i jestive biljke u svom vrtu kako biste stvorili prelepo i funkcionalno okruženje. Na primer, možete posaditi cveće koje privlači pčele i leptire, ali istovremeno ima i jestive delove, poput latica koje se mogu dodavati salatama i jelima.

 

 1. **Zasadite višegodišnje biljke**: Višegodišnje biljke su one koje se vraćaju svake godine, što znači da vam neće biti potrebno svake sezone ponovo ih saditi. To će vam uštedeti vreme i trud, a takođe će doprineti stabilnosti i raznovrsnosti vaše bašte. Neki primeri višegodišnjih biljaka su ruže, ljiljani, hortenzije i perene.

 1. **Iskoristite prostor vertikalno**: Ako imate malu baštu ili ograničen prostor, iskoristite vertikalni prostor. Postavite držače za saksije na ogradu, zidove ili pergole kako biste imali više prostora za sadnju biljaka. Na ovaj način možete imati prelepu baštu čak i na malom prostoru.

Hidroponika i aeroponika – savremene tehnike gajenja biljaka

 1. **Hidroponski vrt**: Hidroponska bašta je metoda uzgajanja biljaka bez zemlje. Umesto toga, biljke se gaje u vodi koja sadrži hranljive materije. Ova metoda omogućava biljkama da brže apsorbuju hranljive materije, što dovodi do bržeg rasta i veće rodnosti. Hidroponski vrt može biti odlično rešenje ako nemate dovoljno prostora za tradicionalnu baštu.

 

 1. **Pazite na boje za uređenje bašte**: Prilikom planiranja svoje bašte, obratite pažnju na boje cveća i biljaka koje birate. Kombinovanjem različitih boja možete stvoriti vizualno atraktivnu i živopisnu baštu. Na primer, kombinacija ljubičastih, žutih i crvenih cvetova može stvoriti prelep kontrast i lepotu.

 

 1. **Zalivanje na dno**: Za bolje zadržavanje vlage u zemlji, zalivajte biljke na dno. Umesto da zalivate iznad biljaka, zalivajte oko korena kako bi voda direktno otišla u zemlju. To će smanjiti isparavanje vode i omogućiti biljkama da bolje apsorbuju vlagu.

 

 1. **Upotreba starih posuda i buradi za uređenje bašte**: Stare posude, bačve i kontejneri mogu biti odlični za sadnju biljaka. Otporne su i mogu se lako prilagoditi za gajenje različitih biljaka. Na primer, stara burad možete pretvoriti u baštenski ribnjak, a stari sanduci za odlaganje mogu poslužiti kao saksije za cveće.

 

 1. **Koristite paletu**: Palete mogu poslužiti kao odlična osnova za vertikalnu baštu. Postavite ih uspravno i zasadite cveće i biljke u otvore između letvica. Ovo je jednostavan i jeftin način da dobijete prelepu i originalnu baštu.

 1. **Koristite stajnjak**: Stajnjak je odličan izvor hranljivih materija za biljke. Ako imate pristup stajnjaku, koristite ga za prihranjivanje biljaka u bašti. Mešajte stajnjak sa zemljom kako biste poboljšali plodnost i strukturu zemlje.

 

 1. **Sadite povrće u kontejnerima**: Ako nemate dovoljno prostora za povrtnjak, možete povrće saditi u kontejnerima. Ovo je odličan način da imate sveže povrće čak i ako imate malu baštu ili balkon. Kontejneri mogu biti od različitih materijala, kao što su keramika, plastika ili drvo, i mogu se lako prilagoditi vašim potrebama.

 

 1. **Prskanje mlekom protiv pepelnice**: Pepelnica je gljivična bolest koja može napasti različite biljke. Za suzbijanje pepelnice, možete koristiti prskanje mlekom. Mleko sadrži enzime koji mogu uništiti gljivicu i sprečiti njeno širenje. Razblažite mleko u vodi i nanesite ga na biljke pomoću prskalice.

organska bašta

 1. **Koristite biorazgradive saksije**: Kada sade biljke u saksijama, koristite biorazgradive saksije. Ove saksije će se razgraditi u zemlji i neće ostaviti nikakav otpad. Takođe, biljke mogu bolje apsorbovati vlagu i hranljive materije iz biorazgradivih saksija.

 

 1. **Borba protiv korova prirodnim sredstvima**: Umesto hemijskih herbicida, koristite prirodna sredstva za suzbijanje korova. Na primer, sirće i so mogu biti korisni u borbi protiv korova. Pažljivo nanesite ova sredstva na korov kako biste sprečili oštećenje okolnih biljaka.

 

 1. **Postavljanje insektnih hotela**: Insektni hoteli su posebni domovi za korisne insekte poput pčela, bubamara i osica. Ovi insekti su važni za oprašivanje biljaka i suzbijanje štetočina. Postavljanjem insektnih hotela u vašoj bašti možete privući ove korisne insekte i poboljšati ekosistem u vašem vrtu.

 

 1. **Zasadite začinske biljke**: Začinske biljke su korisne i dekorativne, pa ih zasadite u svojoj bašti. Na primer, bosiljak, peršun, nana, majčina dušica i ruzmarin su neke od biljaka koje možete koristiti za pripremu ukusnih obroka, ali istovremeno i ukrasiti svoju baštu.

drveni pepeo

 1. **Koristite pepel kao đubrivo**: Pepel od drvenog uglja može biti korisno đubrivo za biljke. Pepel sadrži kalijum i druge minerale koji su korisni za rast biljaka. Pospite pepel oko biljaka ili ga pomešajte sa zemljom kako biste poboljšali plodnost zemlje.

malč

 1. **Koristite koru drveta kao malč uređenje bašte**: Kora drveta može poslužiti kao prirodni malč za biljke. Ova gusta i otporna materija će zadržavati vlagu u zemlji, sprečiti rast korova i očuvati temperaturu zemljišta. Takođe, dekorativno izgleda i može poboljšati izgled vaše bašte.

 

 1. **Biljke za privlačenje leptira**: Ako želite privući leptire u svoju baštu, posadite biljke koje ih privlače. Neki primeri biljaka koje leptiri vole su lavanda, neven, hajdučica, ljubičica i crni koren. Ove biljke će privući prelepe leptire i doprineti raznolikosti vaše bašte.

 

 1. **Koristite staklene flaše za zalivanje**: Staklene flaše mogu biti korisne za zalivanje biljaka. Napunite staklenu flašu vodom i okrenite je naopako, zabijajući je u zemlju pored biljke. Voda će polako kapljati iz flaše i omogućiti biljkama da postepeno upijaju vlagu.

 

 1. **Suzbijanje puževa i pužića**: Puževi i pužići mogu biti problem u bašti, posebno za neke biljke koje im služe kao omiljeni obrok. Za suzbijanje puževa i pužića, možete koristiti prirodna sredstva poput kafe, ljute paprike, pepela i stajnjaka. Ova sredstva će ih odbiti i sprečiti njihovu štetu.

 

 1. **Raznovrsnost u bašti**: Odlučite se za raznovrsnost u svojoj bašti. Sazidajte različite vrste biljaka, cveća i drveća kako biste stvorili bogatstvo boja i tekstura. Na ovaj način ćete imati prelepu i živopisnu baštu tokom cele godine.

 

 1. **Sadite biljke u grupama**: Kada sadite biljke, grupišite ih zajedno prema njihovim potrebama i izgledu. Na taj način ćete stvoriti harmoničan izgled bašte i istaći lepotu svake biljke. Takođe, grupisanje biljaka može poboljšati uslove za njihov rast i razvoj.

 

 1. **Uzgajajte svoje sadnice**: Umesto da kupujete gotove sadnice, razmislite o uzgajanju svojih. Seme možete posaditi u zatvorenom prostoru pre nego što dođe proleće, a zatim ih presaditi u baštu kada prođe opasnost od mraza. Uzgajanjem svojih sadnica imate potpunu kontrolu nad biljkama i možete birati različite sorte koje vam se dopadaju.

100 baštenskih trikova za uređenje bašte porodica radi u bašti

 1. **Uključite decu u baštovanstvo**: Ako imate decu, uključite ih u rad u bašti. Ovo može biti sjajan način da provodite kvalitetno vreme zajedno i učite ih o prirodi i odgovornosti prema biljkama. Deca će uživati u sadnji, zalivanju i berbi plodova, a možda će čak i razviti ljubav prema baštovanstvu koja će ih pratiti kroz ceo život.

 

 1. **Ugradite zalivni sistem**: Ako imate veću baštu, možete razmisliti o ugradnji zalivnog sistema. Ovo će vam uštedeti vreme i olakšati zalivanje biljaka, posebno tokom sušnih perioda. Zalivni sistem će obezbediti ravnomerno zalivanje svih delova bašte i omogućiti vam da kontrolišete količinu i učestalost zalivanja.

 

 1. **Pratite ciklus biljaka**: Svakoj biljci je potreban određeni period za rast, cvetanje i plodonošenje. Pratite ciklus biljaka u svom vrtu i na osnovu toga planirajte sadnju i održavanje. Na taj način ćete omogućiti biljkama da rastu i razvijaju se u pravom trenutku i obezbediti obilje plodova.

 

 1. **Ugradite staze**: Postavite staze i hodnike u svojoj bašti kako biste imali pristup svim delovima. Staze će olakšati kretanje i održavanje, ali istovremeno mogu dodati i estetski element. Možete koristiti kamene ploče, cigle, drvene daske ili šljunak za postavljanje staza u svom vrtu.
 1. **Izaberite pravi trenutak za sadnju**: Pravilno vreme za sadnju biljaka može uticati na njihov uspeh. Pre nego što posadite nove biljke, informišite se o idealnim uslovima za svaku vrstu. Neki biljni proizvodi se bolje sade u proleće, dok se drugi bolje sade u jesen. Pravilno odabrano vreme će omogućiti biljkama da se bolje ukorene i pripreme za naredne sezonske izazove.

 

 1. **Gajite baštu u posudama**: Ako nemate baštu, možete gajiti biljke u posudama. Bašta u posudama može biti smeštena na balkonu, terasi ili prozorskoj dasci. Koristite različite veličine i oblike posuda kako biste stvorili raznoliku i atraktivnu baštu.

 

 1. **Redovno berite plodove**: Kada vaše biljke počnu da daju plodove, redovno ih berite kako biste podstakli novi rast i osigurali kontinuiranu proizvodnju. Redovno branje takođe sprečava da plodovi istrule na biljci i smanjuje rizik od bolesti.

 

 1. **Koristite senku za zaštitu**: Ako imate biljke koje preferiraju hladnije uslove ili ne podnose jaku sunčevu svetlost, postavite ih u senovite delove bašte. Ovo će im omogućiti da se bolje razvijaju i sprečiti izgaranje od previše sunčeve svetlosti.

 

 1. **Koristite peščani malč za uređenje bašte**: Peščani malč može biti koristan za biljke koje vole dobru drenažu i suve uslove. Peščani malč će zadržati vlagu u zemlji i pomoći biljkama da se bolje ukorene. Takođe, peščani malč može sprečiti rast korova i očuvati temperaturu zemlje.

 

 1. **Prilagodite zalivanje tokom godine**: Tokom različitih sezona, potrebe za zalivanjem biljaka se menjaju. Prilagodite zalivanje u skladu sa vremenskim uslovima. Tokom toplijih meseci, kada je veća potreba za vodom, zalivajte češće. U hladnijim mesecima, kada je manja potreba za vodom, zalivajte ređe.

 

 1. **Koristite insekticide od neema**: Neem je biljka koja ima prirodna svojstva odbijanja štetočina. Možete napraviti insekticid od neema i koristiti ga za suzbijanje štetočina u vašoj bašti. Ovaj prirodni insekticid je bezbedan za biljke i životinje, ali efikasan u suzbijanju insekata.

100 baštenskih trikova za uređenje bašte

 1. **Berite korov**: Ako primetite korov u svom vrtu, berite ga što pre. Redovno uklanjanje korova će sprečiti njegovo širenje i omogućiti vašim biljkama da imaju više prostora i hranljivih materija. Korov možete koristiti i kao kompost, ali budite pažljivi sa semenjem kako biste sprečili njegovo dalje širenje.

 

 1. **Izaberite pravi prostor za svaku biljku**: Prilikom sadnje biljaka, obratite pažnju na specifične zahteve svake vrste. Neki biljni proizvodi preferiraju sunčane uslove, dok se drugi bolje razvijaju u senovitim delovima bašte. Pravilno postavljanje biljaka u vašem vrtu će im omogućiti da se bolje razvijaju i cvetaju.

 

 1. **Koristite reciklirane materijale**: Kada uređujete svoju baštu, koristite reciklirane materijale koliko god je moguće. Na primer, možete koristiti stare daske za postavljanje staza, upotrebiti stare gume kao saksije ili reciklirati druge materijale za izradu dekoracija i baštenskog nameštaja. Na ovaj način ćete smanjiti otpad i doprineti očuvanju životne sredine.

 

 1. **Gajite lekovito bilje**: Pored ukrasnih i jestivih biljaka, razmislite o gajenju lekovitog bilja. Lekovito bilje poput kamilice, nane, hajdučke trave i gaveza može imati brojne zdravstvene koristi i može se koristiti za pripremu čajeva, melema i tinktura.

Udružena sadnja: Koje cveće i povrće treba saditi zajedno

 1. **Uzmite u obzir visinu biljaka**: Kada planirate sadnju biljaka u svojoj bašti, uzmite u obzir visinu svake biljke. Visoke biljke postavite pozadi, dok niže biljke postavite napred kako biste stvorili slojevit izgled bašte i omogućili svim biljkama da dobiju dovoljno sunčeve svetlosti.

 

 1. **Uklonite oštećene delove biljaka**: Ako primetite oštećene delove biljaka, poput suvih listova ili uvenulih cvetova, odmah ih uklonite. Ovo će omogućiti biljkama da usmere energiju na zdrave delove i podstaći novi rast.

 

 1. **Koristite alat za zalivanje**: Prilikom zalivanja biljaka, koristite alat za zalivanje, poput kofe, kante ili zalivne kante sa dugačkom ručkom. Ovo će vam omogućiti preciznije zalivanje i sprečiti prskanje vode na lišće biljaka, što može izazvati opekotine na suncu.

 

 1. **Izaberite otporne sorte**: Kada birate biljke za svoju baštu, obratite pažnju na otporne sorte koje su prilagođene lokalnim uslovima. Otporne sorte biljaka će se lakše nositi sa promenljivim vremenskim uslovima, bolestima i štetočinama, što će vam uštedeti vreme i trud u održavanju bašte.

 

 1. **Koristite baštenske rešetke**: Baštenske rešetke su korisne za podršku penjačicama i povijenicama, a takođe mogu poslužiti i kao dekorativni element u vašoj bašti. Postavite baštenske rešetke pored zidova, ograda ili pergola i omogućite biljkama da se penju i oblikuju prelepe zelene zidove.

 

 1. **Izaberite biljke koje cvetaju tokom cele godine**: Da biste imali prelepu baštu tokom cele godine, izaberite biljke koje cvetaju u različitim periodima. Na ovaj način ćete imati kontinuiranu cvetnu lepotu i raznolikost u svojoj bašti.

 

 1. **Zasadite voćnjak**: Ako imate dovoljno prostora u svom vrtu, razmislite o zasadu voćnjaka. Voćke poput jabuka, krušaka, trešanja, šljiva i bresaka mogu vam obezbediti ukusno i zdravo voće tokom cele godine. Voćnjak će vam pružiti obilje plodova i doprineti raznovrsnosti vaše bašte.

100 baštenskih trikova za uređenje bašte

 1. **Izaberite biljke sa mirisom**: Biljke sa prijatnim mirisom mogu obogatiti vašu baštu i stvoriti opuštajuću atmosferu. Razmislite o sadnji lavande, jasmina, ruzmarina ili mente kako biste uživali u predivnim mirisima tokom boravka u bašti.

SAVETI: Vezivanje paradajza i skidanje zaperaka

 1. **Uklonite mrtve biljke**: Redovno uklanjajte mrtve biljke iz svoje bašte kako biste sprečili širenje bolesti i štetočina. Mrtve biljke možete kompostirati ili odložiti na adekvatan način kako biste smanjili otpad.

 

 1. **Pratite vremensku prognozu**: Pratite vremensku prognozu kako biste znali kada će biti potrebno zalivati biljke ili preduzeti mere zaštite tokom nepovoljnih vremenskih uslova. Na ovaj način ćete osigurati da vaše biljke dobijaju pravu negu u pravo vreme.

 

 1. **Pazite na štetne insekte**: Redovno pregledajte svoje biljke kako biste primetili znakove prisustva štetnih insekata. Ako primetite infekciju, preduzmite odgovarajuće mere suzbijanja kako biste sprečili dalje širenje i očuvali zdravlje biljaka.

 

 1. **Saradnja sa komšijama**: Ako imate komšije koji takođe vode baštu, razmislite o saradnji. Delite iskustva, savete i čak biljke međusobno. Ovo će vam omogućiti da stvorite snažniju i povezaniju zajednicu baštovana i uživate u razmeni znanja i radosti baštovanstva.

 

 1. **Uživajte u procesu**: Najvažnija stvar u baštovanstvu je uživanje u procesu. Rad u bašti može biti terapeutski i opuštajući, a rezultati vašeg truda će vas nagraditi prelepom i živopisnom baštom. Dajte sebi vremena da istražite, učite i stvarate u svom vrtu i uživajte u svakom trenutku baštovanstva.

 

 1. **Dajte vremena biljkama da rastu**: Baštovanstvo je proces koji zahteva strpljenje. Dajte biljkama dovoljno vremena da rastu i razvijaju se. Pravilnom negom i ljubavlju, vaše biljke će procvetati i doneti vam radost i zadovoljstvo u vašem prelepom vrtu.

 

Ovo su samo neki od mnogobrojnih saveta za održivo i uspešno baštovanstvo. Važno je da budete posvećeni i da istražujete nove metode kako biste stvorili baštu koja odražava vašu kreativnost, ljubav prema prirodi i brigu o životnoj sredini.

 

Srećno baštovanstvo!

 

Izvor: za.investing.com

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica