10 najčešćih GREŠAKA u BAŠTOVANSTVU!

10 najčešćih GREŠAKA u BAŠTOVANSTVU!

Bavljenje baštovanstvom podrazumeva stalno učenje, na teži ili na lakši način. Međutim, najbolje je učiti iz tuđih grešaka. Iz tog razloga izdvojili smo za vas 10 najčešćih grešaka u baštovanstvu, kako biste izbegli da ih napravite sami.

1. Započinjete previše stvari

Mnogi ljudi osećaju da moraju da popune ceo raspoloživi prostor baštenskim lejama pre nego što započnu baštu. Ovo je jedna od najčešćih grešaka u bašti.

Rečeno je, “postoji samo jedan način da se pojede slon: jedan po jedan zalogaj.” Isti princip važi i za baštovanstvo. Kako započeti baštu? Jedna po jedna leja. Važno je imati sveobuhvatan plan za baštu, ali je važnije da počnete sa manje, a zatim da dodate površine za uzgoj ili baštenske leje kako budete sticali iskustvo.

2. Birate loše mesto za baštu

Ne postoji baštovanska veština koja može da nadoknadi nedostatak sunčeve svetlosti i vode u bašti.

Povrće koje se uzgaja u senci često donosi manje polodva i sklonije je oštećenju od strane insekata i bolestima. Bez lakog pristupa vodi, zalivanje vaše bašte je nezgodno i manje je verovatno da ćete to raditi po redovnom rasporedu.

Dajte svojoj bašti najbolju šansu da bude uspešna tako što ćete izabrati mesto koja ima najmanje 6 sati sunčeve svetlosti (po mogućnosti jutarnje sunce) i koja ima lak pristup vodi.

3. Zanemarujete važnost zemlje

Baštensko zemljište je više od prljavštine. Prljavštini nedostaju mikrobi i korisne hranljive materije, ona je peskovita i bez supstance. S druge strane, zemlja je puna života. Biljke kroz tlo imaju pristup vodi, vazduhu i hranljivim materijama potrebnim za preživljavanje.


Važno je da testirate vašu zemlju. Test tla može utvrditi zdravlje vašeg tla. Ukoliko je potrebno, dodajte organsko đubrivo. Očekujemo da biljke niknu, rastu, cvetaju i daju plodove u relativno kratkom vremenskom periodu. Dobro tlo je osnova za zdravu i produktivnu baštu.

4. Sadite u pogrešno vreme

Kada počnete da se bavite baštovanstvom, morate naučiti nove termine: usevi u hladnoj sezoni, usevi u toploj sezoni, jednogodišnji, višegodišnji, datum mraza, dani za žetvu, direktna setva i još mnogo toga. Umesto da pokušavate da protumačite sve informacije i nadate se najboljem, učite od mudrosti iskusnih baštovana.

Pronađite kalendar sadnje namenjen vašem području. Praćenje pouzdanog vodiča za sadnju uklanja nagađanje kada nešto treba posaditi.


CVETNI KALENDAR – Kada se sadi koje cveće po mesecima?

5. Sadite previše semena i sadnica

Prenaseljene biljke sprečavaju protok vazduha, blokiraju sunčevu svetlost i pogoduju štetočinama i bolestima. To je onaj momenat kada želimo da posadimo sve!


Važno je razumeti potrebe za razmakom svake biljke (ove informacije se obično nalaze na paketu semena) i ostaviti dovoljno prostora za odrasle biljke.

6. Neadekvatno zalivate baštu

Nepravilno zalivanje uzrokuje mnoge uobičajene probleme kod biljaka. Najčešće greške su:

  • Zalivanje biljaka previše ili premalo
  • Zalivanje u pogrešno doba dana
  • Dajete svojim biljkama vodu površinski, umesto dubinskih zalivanja koji rastežu koren.

10 zlatnih pravila za zalivanje biljaka tokom letnjih meseci

7. Ne malčirate svoju baštu

Postoji mnogo razloga da dodate malč u svoju baštu. Nemulčirani usevi zahtevaju češće zalivanje i skloniji su razvoju korovima i temperaturnim kolebanjima. Dodavanje malča u vašu baštu svake sezone je jednostavan način za dodavanje organske materije u tlo.

Malčiranje povećava količinu korisnih mikroorganizma i kišnih glista, a takođe pomaže u sprečavanju sabijanja tla i erozije.

Malčiranje – najbolji saveznik žbunastih biljnih vrsta

8. Ne provodite vreme u bašti svakodnevno

Ako ste redak posetilac u svojoj bašti, mali problemi (kao što su zalivanje, štetočine i bolesti) mogu da izmaknu kontroli i onda ih je teško rešiti. Kada steknete naviku da svaki dan provodite vreme u svojoj bašti, veća je verovatnoća da ćete primetiti probleme dok su mali i lako ih je zaustaviti.

9. Koristite pesticide u vašoj bašti

Pesticidi ubijaju i ,,dobre i loše momke”. Potrebni su vam oprašivači i korisni insekti koji će vam pomoći da održite prirodnu ravnotežu u ekosistemu vaše bašte. Tehnike organskog baštovanstva nisu samo dobre za vas i životnu sredinu, one su ono što je najbolje za vaše biljke.

Preparati za ZAŠTITU bilja koje možete koristiti u ORGANSKOJ proizvodnji

10. Berete povrće kasno ili ga ne berete uopšte

Ostavljanje zrelog povrća na biljkama signalizira biljci da je njen posao završen i da više ne treba da proizvodi. Alternativno, česta berba podstiče veću proizvodnju. Doći do tačke u kojoj je povrće spremno za berbu je velika stvar! Proslavite branjem i uživanjem u plodovima svog rada.

Izvor: Growing in the Garden

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica