7 stvari koje redovno morate raditi u bašti tokom leta

7 stvari koje redovno morate raditi u bašti tokom leta

Tokom letnjih meseci veoma je važno da više pažnje obratite na voće i povrće u vašoj bašti. Izdvajamo 7 veoma bitnih stvari koje morate redovno obavljati u vašoj bašti tokom leta.

 

1. Redovno ubirajte plodove

Biljke su tokom leta u procesu plodonošenja, zato je potrebno da plodove ubirate što češće. Što ih češće berete to će biljke češće rađati nove plodove.

Dešava se kod krastavaca, na primer, da ukoliko na jednoj lozi imate jedan veliki plod on sprečava ove manje da se razvijaju. Kada njega uberete ovi manji će se znatno brže razvijati i rasti. Najbolje je da plodove ubirate izjutra, jer su tada najsočniji.

2. Malčirajte redovno

Ako redovno malčirate sprečićete da voda iz zemlje tokom vrelih letnjih dana brzo ispari. Takođe, malč reguliše stepen temperature u zemljištu. Zato kada je napolju veoma toplo biljke će uvek imati za nekoliko stepeni nižu temperaturu. Ako malčirate biljke onda nećete morati toliko često da ih zalivate.

Preporučuje se da malčirate i biljke u bašti i u saksiji.

Malčiranje - © Pixabay

3. Zalivajte često

Jedan od glavnih razloga pucanja plodova voća i povrća jeste nedovoljna količina vode tokom letnjih meseci. Međutim, i preterane količine vode mogu biti problem. Naime, ukoliko previše zalivate vaše biljke plodovi neće biti sočni i sadržaće puno vode u sebi.

4. Đubrite svakog meseca

Za pravilan razvoj biljaka veoma je važno da đubrite svakog meseca, a da kompost dodajete sa strane. Dobro je i da zemljištu dodajete mineralna đubriva, ali i morsku travu ili alge koje imaju u sebi dosta nutrijenata koji će obogatiti vaše zemljište i biljke. A ako biljke imaju dovoljno minerala onda će ih imati i plodovi.


SAZNAJTE: Kako da pravilno koristite mineralna đubriva

Đubrenje - © Pixabay

5. Vodite računa o šetočinama svakog dana

Pratite svakog dana da li se vaše biljke nisu našle na meti neki štetočine. Samo tako ćete na vreme reagovati i sprečiti ih pre nego što se prošire dalje. Ukoliko koristite neki od insekticida budite pažljivi i obavezno korisitite zaštitu prilikom prskanja.


Ako se ipak odlučite za mnogo zdravije i jednostavnije prirodne preparate pročitajte našu seriju tekstova o prirodnim preparatima od koprive, ljute paprike, luka i bibera i mnoge druge.

Neobično, a delotvorno: Uništite krompirovu zlaticu – KROMPIROVOM ZLATICOM


Rastvor od koprive – prirodni preparat za zaštitu bilja

Napravite sami: Prirodni preparati za zaštitu bilja

I od ovih biljaka možete da napravite prirodne preparate za zaštitu bilja

 

Prirodni preparati za zaštitu bilja od koprive - © Pixabay

6. Svakog dana skidajte oštećene listove

Listove koji su oštećeni ili zaraženi skinite sa biljke da se bolest ne bi dalje širila. Držite svoje biljke urednim. Takođe, širenje bolesti se uspešno može sprečiti ukoliko na vaše biljke stavljate vruć kompost.

7. Redovno stavljajte kompost

Kompost možete praviti i napolju i unutra. Da biste uspešno napravili kompost pročitajte naš tekst kako da iskoristite organski otpad i dobijete organsko đubrivo – kompost.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica