7 osnovnih pravila za podizanje organske bašte (za početnike)

7 osnovnih pravila za podizanje organske bašte (za početnike)

Osnovna ideja organske proizvodnje je da se u celom procesu gajenja biljaka sarađuje sa prirodom, odnosno da se ne radi protiv nje. Zato nije bitno da li obrađujete jedan kvadratni metar ili 5 hektara po principima organske proizvodnje. Suština bavljenja organskom proizvodnjom je da uradite stvari na pravi način. Pre nego što se odlučite da podignete organsku baštu upoznajte se sa osnovnim pravilima za početnike.

1. Izaberite koje ćete biljke saditi

Na početku je veoma bitno da odlučite koje vrste biljaka želite da sadite u svom organskom vrtu. Druga stvar koju želite da razmotrite su klimatski uslovi u području u kome živite i koje biljke najbolje uspevaju na tim prostorima.

Takođe, ukoliko želite da posadite svoju organsku baštu vodite računa o biljkama koje bi trebalo, a koje ne bi trebalo saditi zajedno. Jednostavno neke biljke ukoliko se sade zajedno pomažu jedna drugoj, dok druge mogu izazvati štetu.

Pogledajte naš pravilnik za biljke koje bi trebalo saditi zajedno:

Pravilnik za udruženu sadnju biljaka

2. Odredite mesto za sadnju

Ako ne gajite proizvod samo zbog prodaje počnite malim koracima. Bašta prečnika 4×4 metara dovoljno je velika da proizvede dovoljno proizvoda koju jedna odrasla osoba može da konzumira. Manje bašte se lakše održavaju, i koštaju manje. Čak i nekoliko saksija mogu da čine baštu. Pri sadnji vodite računa o razmaku između biljaka. Pri sadnji treba se voditi računa o kvalitetu, a ne o kvantitetu, odnosno koliko jedna biljka može roditi ako se posadi i tretira na odgovarajući način.

Prema napomenama stručnjaka podizanje organske bašte najpogodnije je na blago zakrivljenim terenima nego u ravnicama. Temperaturne promene su mnogo manje na onim placevima koji se nalaze u ravnici. Međutim na brdovitim placevima mraz i hladnoća se ne zadržavaju dugo, već se spuštaju ka nižim delovima. Pored toga na ovakvim terenima ceđenje zemljišta i prirodno odvodnjavanje viška kišnice mnogo je lakše nego u ravnicima.

Organska bašta - © Pixabay

3. Vodite računa o suncu

Od toga kakvo ste mesto odabrali za svoju baštu zavisi koliko će se vae biljke brzo razvijati. Bašta mora biti zasaena tako da biljke dobijaju što više sunčeve svetlosti. Ovo je posebno važno za biljke poput kukuruza, pasulja, krastavaca i paradajza.

Za malo otpornije i lisnato povrće kao što su kelj, karfiol i spanać, možda bi trebalo da imate malo (ne previše) senke kako biste bili sigurni da se biljke neće osušiti. Takođe, da bi ste zatitili povrtnjak od snažnih vetrova, stručnjaci preporučuju da vau baštu okružite visokim rastinjem voćem ili žbunjem.


Organska bašta - © Pixabay

4. Zalivajte biljke

Pre postavljanja bašte morate biti spremni da ćete uvek biti tu za vaše biljke, odnosno da ćete ih negovati i zalivati kada i koliko je potrebno. Ovo je posebno važno kada su one još u fazi razvoja. Biljke možete zalivati rano ujutru kada su temperature niske kako ne biste izgubili većinu vode zbog toplote sunca. Izbegavajte zalivanje biljaka kada je sunce najjače, jer to može oštetiti biljke.

Više o tome kako bi trebalo zalivati biljke saznajte u našem videu:


5. Napravite kompost

Korišćenje komposta za obogaćivanje zemljišta jedno je od osnovnih pravila organske proizvodnje. Bilo koji organski dobijen proizvod odličan je za pravljenje komposta. Najčeešće se koriste trava, slama, lišće i tako dalje. Dodavanjem organske materije zemlji stvaraju se idealni uslovi za organsku proizvodnju.

Saznajte kako da napravite kompost: 


Kompostiranje – najbolji način da iskoristite organski otpad i dobijete organsko đubrivo!

6. Malčirajte redovno

Malčiranje je vrlo lak i jednostavan proces koji sprečava rast korova, a i dobar je za zemljište. Malčirane bašte imaju manje korova i bolje zadržavaju vodu tokom sušnih perioda. Osim u oranskoj bašti, malč možete koristiti i za zaštitu cveća.

Dva osnovna pravila za uspešno korišćenje organskih malčeva je da se on nanosi na korov koji je već nikao, a naneseni sloj treba da bude dovoljno debeo. Na taj način sprečava se ponovno nicanje korova.

Saznajte kako i kada treba malčirati biljke:


7. Zaštitite biljke na prirodan način

Koristite razne mehaničke načine i domišljatost da se rešite korova. Plevljenje, kopanje i malčiranje neki su od metoda koje možete da koristite da biste se rešili korova. Naravno pored ovog možete tretirati biljke sredstvima koji su organski proizvedeni, kao što je rastvor od korpive ili sprej od crnog i belog luka.

Pročitajte naše recepte za pravljenje prirodnih preparata za zaštitu biljaka:

Sprej od listova paradajza – prirodna zaštita od lisnih vaši
Eko zaštita: Alkohol i sirće u borbi protiv korova
Rastvor od koprive – prirodni preparat za zaštitu bilja
Sprej od luka i bibera – najlakši recept za suzbijanje insekata

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica