Na koje sve načine možete da upotrebite dron na svojim parcelama

Na koje sve načine možete da upotrebite dron na svojim parcelama

Modernizacija i prisustvo savremene tehnologije u poljoprivredi su neminovni. Kao i uvek, svaki put kada nešto novo uđe u naše živote, o tome se treba dobro informisati i dosta toga naučiti pre nego što se počne sa primenom. Ipak, dronovi nisu tako nova vest, mnogi se već protiv njih bune ali mnogi ih i koriste jer postaju cenovno sve pristupačniji, a njihova primena u poljoprivredi donosi dosta koristi.

 Kako sve možete da upotrebite dron na svojim parcelama - © Pixabay

U istraživanjima koja su sprovedena u Americi, veliki broj ljudi je izrazilo zabrinutost zbog sve masovniije upotrebe dronova. Sve najviše plaši ugrožavanje njihove privatnosti, zatim tu je i strah od sajber (ne)sigurnost podataka koje dronovi prikupljaju i prosleđuju, kao i potencijalne štete i povrede od drona. Međutim, ta zabrinutost izgleda da ne interesuje poljoprivrednike jer čak 76% od ukupnog broja anketiranih razmatra upotrebu drona. Zašto su dronovi postali tako popularni i koji su to načini na koje možete da ih upotrebite na svojim parcelama?

Terenske provere

Dronovi su korisni za svakodnevnu proveru useva na velikim parcelama, a mogu da budu korisni i za godišnje preglede i utvrđivanje da li ono što ste preduzeli, na primer, za pobošljanje navodnjavanja, deluje ili ne i koliko je efikasno.

Napredak na godišnjem nivou

Ako svakog dana dron sakuplja podatke sa polja na kraju godine možete da saberete informacije i imate realnu sliku da li je bilo nekog pobošljanja, pogoršanja ili se ništa nije promenilo.

Kontrola štetočina

Dron je moguće koristiti i za proveru velikog broja zamki za štetočine koje uništavaju useve, a na taj način se štedi vreme i pravovremeno otkriva na koje zamke treba obratiti posebnu pažnju.

Kako sve možete da upotrebite dron na svojim parcelama - © Pixabay - © Pixabay

Precizno prskanje useva

Bespilotne letelice koje su brže dva ili tri puta od klasičnih dronova i koje koriste osam rotora mogu da se koriste za precizno prskanje useva. Ovaj dron može visoko da ponese rezervoar sa tečnošću, a operater preko kamere na dronu koja šalje sliku na displej može da vidi tačno koji deo parcele je potrebno isprskati, koji manje, a na kom delu nije uopšte potrebno prskanje. Na ovaj način, osim što se štedi vreme, velika je i ušteda novca.

NVDI

Normalizovana razlika indeksa vegetacije (Normalized difference vegetation index ili skraćeno NVDI) je numerički pokazatelj specifičnog stanja useva odnosno kakvog je zdravlja vegetacije tokom sezone razvoja biljaka.   

Ova tehnologija je usvojena za analizu daljinskih merenja i procenu da li posmatrani prostor sadrži zdravo rastinje ili ne. Pomoću NVDI-ja može se mnogo preciznije odrediti gde je oštećenja useva, isušenost, šteta od vetra ili grada.

Ovo su samo neke od ključnih primena drona. Zemljoradnici uče celog svog života, a vremenske prilike su sve češće nepredvidive što za sobom vuče niz drugih problema za koje su potrebne brze reakcije. Zato informisanje i usvajanje znanja o novim tehnologijama nikako ne treba zapostaviti.

Izvor: Farm and Dairy

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.