Ovo su NAJNOVIJI modeli Claas kombajna u našoj zemlji!

Ovo su NAJNOVIJI modeli Claas kombajna u našoj zemlji!

Kombajni marke Claas serije 5000 i 6000 su profesionalni kombajni, sa već dokazanom reputacijom na našem tržištu.

Prema rečima Siniše Uverić, menaždera prodaje kompanije Almex, novi modeli imaju povećani kapacitet i svako ko se profesionalno bavi poljoprivredom trebalo bi da ima kombajn marke Claas.

A, evo i zašto.

Claas Lexion 6800 opremljen je najsavremenijim APS Synflow Walker vršidbenim sistemom, zapremine bunkera 13,500 litara, sa brzinom pražnjenja od 180l/sek. Mašinu pokreće motor jačine 470 konjskih snaga, čiji kvalitet garantuju Mercedes-Benz i Perkins. Rezervoar za gorivo je kapaciteta 950 litara, a brzina kretanja ove mašine je do fantastičnih 40 km/h.

„Što se tiče potrošnje, manje troši od 650, negde oko 2 litre po jutru. Znači, oko 3 litre po hektaru sigurno. Ujutro sipamo jednako goriva, radimo približno isto. Međutim, njegov heder je 9,30m, a onaj je 7,5m. Znači, pokosi više, a potrošimo isto goriva“, kaže Dragan Dobrosavljev, proizvođač iz Mokrina.

Ovo su NAJNOVIJI modeli Claas kombajna u našoj zemlji! - ©Agromedia

Prema njegovim rečima, problem kod svih Lexiona su bili slamotresi.
„Kada se opterete slamotresi onda tu imamo gubitke. Na sitima se ne pojavljuju nikada. Međutim, ovde nema problema na slamotresima, zato što slama već dolazi čista, sa jako malo zrna, čak ko zna i da li uopšte ima zrna“, objašnjava Dragan.

U trci sa vremenom, koje predstavlja najveći problem proizvođačima, Claas Lexion 6800 garantovano izlazi kao pobednik.


„U zadnje vreme je došlo da moraš da pokosiš za nedelju ili deset dana, ako su vremenski uslovi dobri.  A, to jedino možeš ako povećaš učinak. A, da bi povećao učinak moraš da kupiš kombajn velikog kapaciteta“, kaže Dragan.

Osim što stižu da pokose sve na vreme, tu je i zadovoljstvo vožnje kombajna najnovije generacije, opremljenog naprednom tehnologijom sa kojom se lako upravlja.

Što se tiče kombajna Claas Lexion 6700, on je takođe opremljen APS Synflow Walker vršidbenim sistemom. Zapremina bunkera mu je do 12,500 litara, a brzina pražnjenja bunkera je do 130l/sek. Jačina motora je 419 ks, čiju pouzdanost i kvalitet potpisuju Mercedes-Benz i Perkins. Rezervoar za gorivo može da primi 950 litara goriva, a brzina kretanja mašine je do 40 km/h.


Ovo su NAJNOVIJI modeli Claas kombajna u našoj zemlji! - ©Agromedia

Obzirom na veći bunker i heder, te veći radni zahvat, ova mašina ima i neuporedivo veće radne učinke od starijih modela.


„Radili smo 35 hektara, dok nam je stari kombajn u našim uslovima dnevno skidao između 20-25 hektara“, kaže Dejan Branković iz Zaječara.

Prema njegovim rečima, opterećenje motora je oko 30%, dok je opterećenje kombajna oko 40-50%, te nemaju apsolutno nikakvih problema u radu.

Dalje, Dragan kaže da je imao znatno manji heder na starom kombajnu – 6,60 m, dok je na novom 9,30 m, što je dosta veće. Malo je teže pratiti u radu, dok se kombajner ne navikne, ali je učinak neuporedivo veći.

Claas Lexion 5500 Terra Track opremljen je savremenim APS Synflow Walker vršidbenim sistemom, ima 11,000 litara zapreminu bunkera, čija je brzina pražnjenja 130l/sek. Jačina motora je 408 ks, a njegov proizvođač je Mercedes-Benz. Rezervoar može da se napuni sa 950 litara goriva, a mašina može da se kreće brzinom do 40 km/h.

Ovo su NAJNOVIJI modeli Claas kombajna u našoj zemlji! - ©Agromedia

Njegova prednost je što ima gusenice.

„Pošto je kod nas dosta teško zemljište, u jesen kada radimo zemlja bude dosta mekana, zbog čega ostaju tragovi i to nam kasnije pravi problem. Zbog toga smo uzeli gusenice. Mnogo je udobnije nego točkovi”, kaže Milko Vrba iz Hajdučice.

Što se tiče kombajna Claas Lexion 5400 i on ima isti vršidbeni sistem, ali drugačiju zapreminu bunkera koja iznosi 10,000 litara, dok mu je brzina pražnjenja bunkera 110l/sek. Mašinu pokreće Mercedes-Benz motor jačine 354 ks. Kapacitet rezervoara za gorivo je 950 litara, a mašina se kreće maksimalnom brzinom od 40 km/h.

Ovo su NAJNOVIJI modeli Claas kombajna u našoj zemlji! - ©Agromedia

Claas Lexion 5400 je kombajn poslednje generacije. Njegov osnovni cilj je da obradi velike površine za jako kratko vreme. Pouzdan je, lak za upravljanje i malo troši.

Razgovarali smo sa Sinišom Stančićem koji je kupio ovu mašinu. Na pitanje zašto se odlučio za kupovinu baš Claas kombajna, Siniša nam je otkrio da je već imao Claas i zbog toga je bio siguran u njegov kvalitet. Baš za ovaj model se odlučio zato što ovaj kombajn ima poseban sistem izvršaja, sa 4 korpe i jako lako radi, a beleži da može da uradi i do 7-8 hektara na sat.

„Kombajn ima jako veliki kapacitet, ja sam oduševljen. Čak i ovi momci što su došli da ga puste u rad i oni su se oduševili kako kobajn ide i kako radi. Inače, ovo je prvi kobajn serije 5000 u Srbiji i ostavio je jako dobar utisak“, zadovoljno zaključuje Siniša.

Sagovornici:
Siniša Uverić, menadžer prodaje „Almex”
Dragan Dobrosavljev, Mokrin
Dejan Branković, Zaječar
Milko Vrba, Hajdučica
Siniša Stančić, Kumane

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica