Claas LEXION 6700 – Evo kako izgleda prvi ovakav model u Srbiji

Claas LEXION 6700 – Evo kako izgleda prvi ovakav model u Srbiji

Kapacitet kombajna Claas LEXION 6700 je ogroman. Mašina nosi heder 9,3 metara, a ako se uporedi sa starijim modelom LEXION 560, njegov kapacitet je veći za neverovatnih 50%.


„Reč je o kombajnu nove generacije koji ima potpuno novi sistem izvršaja i po kapacitetu jednak je kombajnima sa rotorima. Njegova snaga motora je 420 konja, zapremina bunkera je 12,500 litara i u standardu nosi heder 9,3 metra”, navodi Siniša Uverić, menadžer prodaje kompanije „Almex”.

Pitali smo proizvođače, šta bi oni istakli kao prednosti novog kombajna.

„S obzirom na veći bunker i heder, te veći radni zahvat, ova mašina ima i neuporedivo veće radne učinke od starijih modela. Radili smo 35 hektara, dok nam je stari kombajn u našim uslovima dnevno skidao između 20-25 hektara“, kaže Dejan Branković iz Zaječara.

Prema njegovim rečima, opterećenje motora je oko 30%, dok je opterećenje kombajna oko 40-50%, te nemaju apsolutno nikakvih problema u radu.

Dalje, Dragan kaže da je imao znatno manji heder na starom kombajnu – 6,60 m, dok je na novom 9,30 m, što je dosta veće. Malo je teže pratiti u radu, dok se kombajner ne navikne, ali je učinak neuporedivo veći.

Reč je o značajno većem kombajnu, sa većim učinkom, koji može da propusti veću masu kroz sebe i brže da se kreće – sve je to veoma značajno za svakog poljoprivrednika koji radi na velikim površinama.

Claas LEXION 6700 - Evo kako izgleda prvi ovakav model u Srbiji - © Agromedia


„Vozio sam LEXION 750 godinama. Sada sam prešao na LEXION 6700 i mogu reći da je mnogo bolji u svemu: može brže da se kreće, heder mu je veći za 2 metra, mnogo lepše „guta” masu i postiže veći učinak bar za 30% sigurno”, kaže Jugomir Stevanović iz kompanije „Matijević Agrar”.

On nam je objasnio da, iako je reč o velikom kombajnu, upravljanje je mnogo lakše. Na raspolaganju su mu kamere za rikverc, autopilot radi odlično, a displej pokazuje apsolutno sve što ga interesuje, kao što su vlaga, broj obrtaja, prinos, opterećenje motora… „Svako ko se bavi ovim poslom, ja bih mu preporučio da probaju Claas LEXION 6700 i videće razliku u svemu”, zaključuje Jugomir.

Dragan Branković se odlučio za veći kombajn, jer želi da ide napred. On iz iskustva zna da kombajn marke Claas znači najbolji kombajn, s obzirom da u svom posedu već ima stariji model Claas kombajna i Claas traktor i zbog toga se odlučio baš za ovu kuću.


Jugomir kaže da je kao početnik vozio Zmaja, zatim John Deere-a, Lexion 750 i sada najnoviji Claas LEXION 6700. Prema njegovom iskustvu, ovo je najbolji i najizdržljiviji kombajn koji je vozio do sada.

Osim svojim novim mašinama, proizvođači su izuzetno zadovoljni servisnom podrškom kompanije Almex, koja je jednako važna, kao i dobar kombajn. Kako sami navode, podrška je konstantno prisutna, a snadbevenost rezevnim delovima je više nego odlična.


Sagovornici:
Siniša Uverić, menadžer prodaje „Almex”
Dejan Branković, Zaječar
Jugomir Stevanović, „Matijević Agrar”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica