4.500 radnih sati BEZ KVARA!!! CLAAS Arion 440, traktor za SVE!

4.500 radnih sati BEZ KVARA!!! CLAAS Arion 440, traktor za SVE!

Miroslav Lalić iz Rastine, kao što sam kaže, poljoprivredom se bavi celoga života. Sticao je iskustva, razvijao se i sada ga mnogi pitaju za savet, a za to imaju razloga jer Miroslav ostvaruje visoke prinose na svojim parcelama, čime potvrđuje da ume sa biljkama, ali pre svega ume da odabere i kvalitetnu mehanizaciju. Što bi naš narod rekao-“bez alata nema ni zanata”.

 

“Poljoprivredom se bavim od malih nogu, tako reći otkako sam završio školu. Od kulture proizvodimo sve, radimo suncokret, soju, kukuruz, pšenicu, pivarski ječam, šećernu repu, sve kulture radimo,” kaže Miroslav Lalić iz Rastine.

“Arion je stigao 2018. u decembru. Zadnje 2-3 godine radi sve. Ispočetka nam je radio samo oranje i spremanje i posle sad u zadnje 2-3 godine radi setvu, prskanje, špartanje, sve radi. Sada je negde na 4700 sati oranja ima.”

Zašto se odlučiti upravo za ovaj model i ovaj brend?

Almex ARION 440

 

“Zbog ekonomičnosti i cenovno i ceo paket šta sam dobio za tu cenu mi je najviše odgovarao u tom momentu.”

I evo sada, posle 6 godina, kada pogleda da li je uradio dobru kupovinu i da li je zadovoljan sa njim, kaže da sigurno jeste. Sada kada bi ponovo kupovao tih konjskih snaga, ne bi imao dilemu, uzeo bi taj traktor. Kako kaže, prednosti su i potrošnja goriva, to što na njemu nije imao bukvalno nijedan kvar, a promenjene su dve utičnice, ženske od hidraulike za 4500 sati. Ulje znači u motoru od servisa do servisa milimetar jedan ne potroši, nemam što se tiče toga nijednu zamerku.


 

Almex ARION 440

Takođe, Arion 440 je jako udoban, ima udubljenje, suspenziju prednjeg mosta, ima udubljenje kabine i zvučno je izolovan.


Potrošnja je recimo, u oranju od 17, u najtežim uslovima 22-23 litre po hektaru.

On može ovako da bude za svaku priliku, iako deluje da je malo manji traktor. On može za svaku vuču, imamo spremač od polugeneratora od 5 m i tu mu je potrošnja negde na 4 do 5 l. Sve zavisi od uslova i brzine, prvo, drugo spremanje, u setvi donosi isto. Potrošnju bih stavio i izdržljivost na prvo mesto.”


Almex ARION 440

 

Kada ga je kupovao, Miroslav je planirao s njime da će moći sve to da radi, iako je prvo razmišljao da ga koristi za neke druge, lakše, možda operacije.

Sa otprilike dva ovakva traktora može da se opsluži domaćinstvo.

Ali su trenutno prelomili da bi ipak veći, da olakšaju teške radove i da ovakav jedan traktor zamene u budućnosti sa jednim takvim novijim samo, da olakšaju sebi posao, da brže završavaju posao.

Claas Arion 440 kao odlična investicija

Na pitanje da li bi imao neku preporuku recimo ako ga pita komšija ili drugar iz okolnih mesta i iz Rastine šta bi mogao da kupi, Miroslav smatra da je Arion 440 odlična investicija.

“Da ponovim, pre svega ekonomičnost, pa u našem slučaju da kažem, bitna je i izdržljivost, onda kvar nijedan, tako da nemam čak ni na udobnost ni jednu zamerku. Ovaj model je jednostavan za korišćenje, okretan. Izuzetan je, malo je i kraći i rekli bismo da je i zgodan za svaku operaciju.”

Uz Arion 440 odlično ide i Trion 520

CLAAS Kombajn heder

 

Poučen dobrim iskustvima sa CLAAS-om, nedavno je kupio i jedan kombajn marke Trion.

“Trion 520 smo kupili pre 3 godine i s njim smo prezadovoljni. Mašina nama radi posao. Pre toga smo imali Avera 240, što je najmanji CLAAS. Neuporedive su mašine, ne kažem, ima puno i većih, ali za nas je odličan.

Sve, sve radi – od ječma do pšenice, a imamo na njemu Max Flex 620 heder svoj, radimo suncokret, kukuruz.”

Trion ocenjuje pozitivno, iako je za sada, kratak period za neke ocene. Za dve sezone da je radio, kaže da nisu imali neke probleme.

Da li i tebi znači, da li razmišljaš da budu mašine istoga brenda, onda je možda jednostavnije servisiranje održavanja i sve ostalo?

“Svakako da da, i pri kupovini ulja i filtera i sve, sve je jednostavnije kada je jedan isti brend u dvorištu.”

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica