Besplatna MEHANIZACIJA za poljoprivednike u OVIM mestima!

Besplatna MEHANIZACIJA za poljoprivednike u OVIM mestima!

Nova inovativna oprema koja bi trebalo da pomogne poboljšanju poljoprivredne proizvodnje, a sve u cilju smanjenja uticaja klimatskih promena na ovu privrednu granu, biće dostupna poljoprivrednicima kolubarskog kraja.

Poljoprivredna mehanizacija

Poljoprivrednu mehanizaciju i opremu moći će besplatno da koriste ovdašnji poljoprivredni proizvođači, gde će u selima Valjeva, Mionice i Osečine biće postavljeno više od 30 oglednih parcela, na kojima će poljoprivrednici moći da uvide razlike prilikom korišćenja inovativne i standardne mehanizacije.

Poljoprivredna mehanizacija – alat u borbi protiv klimatskih promena

Nabavka mehanizacije i zasnivanje oglednih parcela deo su projekta ,,Jačanje otpornosti poljoprivrede na elementarne nepogode”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Organizacija za proizvodnju hrane i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), a saradnici su Poljoprivredna savetodavna i stručna služba u Valjevu i ovdašnja Srednja poljoprivredna škola.

,,Imajući u vidu klimatske promene, koje deceniju i više, nanose ogromne štete poljoprivrednim proizvođačima, a tu pre svega mislim na izrazite suše u periodima kada one ne bi trebale da budu i kasnije obilne padavine na koje nismo pripremljeni, dobro je što imamo priliku da na ovaj način pokažemo proizvođačima da se na klimatske promene može uticati, prilagođavati i ostvarivati sasvim solidni prinosi u našim agroekološkim uslovima.

Poljoprivredna mehanizacija

Pored toga radionice i predavanja, koja ćemo organizovati na oglednim poljima, trebalo bi da dovedu do toga da napravimo jedan kvalitativniji i bolji iskorak u budućnost, da se na ekonomičniji način bavimo poqoprivrednom proizvodwom”, kazao je Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Valjevu.

Mehanizacija namenjena za 23 lokalne samouprave

U nabavku mehanizacije koja će, inače, biti korišćena na njivama u 23 lokalne samouprave širom Srbije, Evropska unija je uložila dva i po miliona evra, od kojih kolubarskom kraju sleduje oko četiri miliona dinara. Domaćini će moći da koriste podrivače, mašine za usitnjavanje zemljišta, te dozer za primenu krečnih materijala i oplemenjivača i sistem za navodavanje uz korišćenje solarne energije.

Poljoprivredna mehanizacija


,,Na jednoj od oglednih parcela biće instalirana oprema za podzemno navodnjavanje. Taj tip navodnjavanja troši manje količine vode i u takvom sistemu mi smatramo da možemo bez problema da organizujemo dva useva godišnje sa manjom količinom vode. Namera je da taj sistem navodnjavanja povežemo sa solarnim panelima, i da koristimo takozvane hibridne sisteme za navodnjavanje.

Imajući u vidu da pre svega oprema za postavljanje cevi na određenu dubinu nije pristupačna proizvođačima ideja pojekta je bila da je oni testiraju u određenim uslovima”, pojašnjava dr Dragan Terzić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Kragujevcu..

Srbija je, inače, veoma izložena prirodnim katastrofama i nalazi se na 82. mestu svetske liste ranjivosti, sa jednom od najviših ocena u regionu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica