Trendovi u ishrani: Potencijal za novi izvor zarade

Trendovi u ishrani: Potencijal za novi izvor zarade

Svaka nova godina sa sobom donese i neke nove trendove u različitim oblastima. Tako je i sa hranom. Stručnjaci prehrambene industrije sastavili su listu od 10 prehrambenih trendova koji će biti aktuelni u 2019. godini. Pročitajte pažljivo, i možda dobijete ideju za novi biznis.

Od semena suncokreta može se praviti puter - ©Pixabay

Ova lista sastavljena je na osnovu mišljenja preko 5000 stručnjaka za ishranu i prehrambenu industriju. Stručnjaci su ispitivani o navikama i sklonostima potrošača, kako bi se odredili trendovi u ishrani koji će biti aktuelni u ovoj godini. Lista ovih trendova može biti zanimljiva za poljoprivredne proizvođače, u smislu da se na osnovu nje mogu pojaviti nove ideje za gajenje nekih novi kultura ili za drugačiju prepadu kultura koje se već gaje.

1. Puter od semena biljaka

Gajenje kikirikija je lako i jednostavno, a kikiriki se često koristi u ishrani i to na različite načine. Jedan od možda najpopularnijih načina jeste puter od kikirikija. U 2019. godini aplternativa puteru od kikirikija mogao bi da bude puter od badema ili oraha.

Kako stručnjaci predviđaju semena će u budućnosti biti sve popularnija. Na ovaj način mogu se prerađivati i semena od bundeve ili suncokreta, što bi naročito bilo pogodno za potrošače koji na primer imaju alergiju na orah,. Eto još jednog predloga o potencijalnom biznisu sa suncokretom ili golicom.

2. Kanabis

Ministarstvo poljoprivrede 2013. godine sačinilo je Pravilnik o uslovima za gajenje konoplje, po kojem je u Srbiji dozvoljeno gajiti samo sorte konoplje koje pripadaju vrsti konoplje (Cannabis sativa L) i čiji je sadžaj supstanci iz grupe tetrahidrokanabinola manji od 0,3%. Trenutno je ovo jedina važeća regulativa vezana za uzgoj konoplje u našoj zemlji.

Ipak, stručnjaci prognoziraju da će se od ove godine kanabis sve više pojavljivati i u namirnicama kao što su kafa, kokteli, maslinovo ulje, ali i jogurti, supe i prelivi za salatu. Kako ističu, kanabis će zbog svojih svojstava imati sve više uticaja u oblasti zdravlja i ishrane. Ovakav trend u našoj zemlji svakako iziskuje neke nove zakonske regulative.

3. Lutein

Namirnice sa luteinom, poput kelja, brokolija, spanaća, bundeve i graška, biće sve popularnije u 2019. godini. Lutein je jako bitan za zdravlje očiju, a neka novija istraživanja poveruju lutein i sa kognitivnim funkcijama i zdravljem mozga.

4. Zdrave grickalice

Stručnjaci iz oblasti prehrambene industrije za 2019. godinu predviđaju takozvane zdrave grickalice. Zdrave grickalice mogu biti napravljene od orašastih plodova, kokosa, celih žitarica, ali i voća i povrća. Jedna takva zdrava grickalica koja će verovatno biti sve popularnija jeste i čips od jabuka.


 

Zdrava grickalica čips od jabuka - ©Pixabay 

5. Krompir

Iako se zdrave grickalice pojavljuju kao alternativa nešto manje zdravom čipsu, krompir će i dalje biti popularan i u ovoj godini. Mnogi krompir jednostavno vole, zato što je lako svarljiv i bogat hranljivim sastojcima. Ipak, masni i prženi krompir, upozoravaju stručnjaci, ne spada u ono što će biti popularno u 2019. godini.


6. Pečurke

Istraživanja o dobrobiti konzumiranja pečuraka su sve češća. Pečurke jačaju naš imuni sistem, regulišu nivo šećera u krvi, utiču na zdravlje jetre i mozga, zdravlje disajnih puteva i hormonsku ravnotežu. Pečurke mogu uticati i na podizanje nivoa energije.

Zbog svih ovih razloga u prehrambenoj industriji se sve češće pojavljuju proizvodi od pečuraka ili oni koji sadrže pečurke. Tako su se, na primer, na našem tržištu pre nekog vremena pojavili namazi od pečuraka. Razmislite o ovom trendu, i na primer, uzgoju šampinjona.


 

Pečurke sve popularnije - ©Pixabay

7. Obogaćena voda

U poslednje vreme u svetu je, na primer, sve popularnija kokosova voda. Potrošači pronalaze različite metode hidratacije, kako bi preko vode uneli što više minerala i vitamina u svoj organizam. Stručnjaci predviđaju da će u ovu svrhu biti sve popularnija javorova voda, voda od kaktusa, ali i voda od krastavca.

8. Razmišljanje o sastojcima

Kao jedan od novih trendova kod potrošača prehrambene industrije, stručnjaci navode i razmišljanje o sastojcima. Naime, neka istraživanja tržišta pokazuju da konzumenti hrane sve ređe razmišljaju o broju kalorija, a sve više o kvalitetu i poreklu namirnica koje unose. Dakle, ljudima je sve više bitno koliko je ono što jedu zdravo.

Zbog ovoga, potrošači će sve više obraćati pažnju na kvalitet i poreklo namirnica, pa će i proizvođači hrane na deklaracijama i u promociji morati da budu sve transparentniji. Ovaj trend predstavlja potencijal za povećanje i popularizovanje organske proizvodnje.

9. Šećer

Transparentni šećeri u namirnicama poput, na primer, mlečne čokolade ili nekog drugog slatkiša se ne dovode u pitanje. Svi znamo da ih u ovakvim proizvodima ima. Međutim, potrošači su sve zabrinutiji zbog velikih količina šećera koje se nalaze tamo gde ih ne očekujemo, kao na primer u hlebu, nekim začinima, ili sosu od paradajza.

Ovakva praksa  moraće da se menja. U prilog ovome, što se tiče naše zemlje, govori i skorašnja najava ministra Nedimovića o zabrani zaslađivača i dodatnog šećera u voćnim sokovima, koja stupa na snagu 31. decembra 2021. godine.

Šećer i tamo gde ga ne očekujemo- ©Pixabay

10. Održivi izbori

Ljudi su na globalnom nivou sve više svesni posledica i štetnosti koje njihovo ponašanje ima na po životnu okolinu. Ovakav trend nastaviće da raste i u 2019. godini. Prema podacima Fud Netvorka (Food Network), svesni problema sa otpadom, potrošači će u budućnosti pokušati da smanje otpad hrane, tako što će planirati obroke i pravilno skladištiti hranu, kako bi ona trajala duže.

Razmislite o ovim trendovima. Možda se upravo u nečemu od ovoga što će kod potrošača biti aktuelno u nekom narednom periodu krije potencijal za novu preradu, proizvodnju i zaradu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica