BESPLATNO i jednostavno: Uradite sami ANALIZU tipa zemljišta u kućnim uslovima

BESPLATNO i jednostavno: Uradite sami ANALIZU tipa zemljišta u kućnim uslovima

Besplatno i jednostavno: Kako sami da uradite analizu tipa zemljišta u kućnim uslovima - © Pixabay

ANALIZA zemljišta je upravo onaj korak koji će pomoći vašim radovima u bašti. Svojim biljkama, cveću i drveću, pa čak i travnjaku možete da pomognete učeći od čega se zemlja sastoji. Testiranje zemljišta uključuje jednostavno naučno iskustvo koje možete da primenite kod kuće, za samo jedno popodne.

Zašto je važna analiza zemljišta?

Svi baštovani su fokusirani na napore iznad površine zemlje. Redovno čupaju korov, zalivaju, malčiraju. Uzgajaju biljke, prihranjuju ih i neguju, bore se sa štetočinama i bolestima koje ih napadaju. Ali, interakcije ispod površine zemlje su često koren problema koji se dešavaju na njenoj površini.

Besplatno i jednostavno: Kako sami da uradite analizu tipa zemljišta u kućnim uslovima - © Pixabay

Zemljište u vašoj bašti ili ispod travnjaka sastoji se od nekoliko komponenti: gline, peska, taloga, vode, vazduha, organskih materija i sijest mikroorganizama.

Razmera gline, peska i taloga je ono što određuje za šta je dobro vaše zemljište, odnosno šta će moći da raste, koliko vlage i vazduha će zadržavati i koliko se dobro isušuje.

Kompost, stajnjak ili nešto treće – 4 načina da poboljšate zemljište u bašti?

Kako da testirate sastav zemljišta kod kuće?

Ovaj test možete da uradite kada god želite, a ne samo u proleće. Jednostavno je i oduzeće vam jedno popodne. Nakon što završite test možete da iskoristite rezultate kako biste shvatili šta je potrebno da dodate, a da biste poboljšali kvalitet svog zemljišta.

Korak 1: Uzmite nekoliko tegli, kako biste testirali zemljište iz različitih delova bašte. Dobro očistite tegle i poklopce.

Korak 2: Svaku teglu napunite do pola zemljom, pa je dopunite vodom, ali ne skroz do vrha kako biste mogli da protresete sadržaj.

Korak 3: Zatvorite poklopac i dobro protresite teglu dva do tri minuta.


Korak 4: Ostavite tegle da odmaraju četiri do pet sati. Tokom tog vremena primetićete da se dešava nešto zanimljivo: razdvajaju se različiti slojevi. Pesak odlazi na dno, talog je na sredini, a glina na vrhu.

Analizirajte svoju zemlju

Nakon što su se slojevi odvojili, vreme je da odredite procenat svakog sloja. Izmerite svaki od tri sloja i izračunajte približno koliko prostora zauzima svaki od njih u tegli. To je zapravo indikator sastava vašeg zemljšta koji ukazuje na vrstu tla u vašoj bašti.

Izvor: Fix


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica