Septembar je stigao: Vreme je za pojačane radove u bašti

Septembar je stigao: Vreme je za pojačane radove u bašti

Septembar je stigao: Vreme je za pojačane radove u bašti - © Pixabay

Dok jesenje boje polako stižu u baštu, septembar donosi niz poslova baštovanima. Osim prikupljanja plodova rada, tu je i priprema za narednu sezonu. Mi vas podsećamo na nekoliko važnih stvari koje je potrebno uraditi, a koje biste možda preskočili.

Sadnja prolećnih lukovica

Kupite lukovice koje će cvetati u proleće. Odaberite čvrste i ispupčene, i izbegavajte one sa indikatorima buđi. Posadite ih što je pre moguće kako bi počele sa puštanjem korenja.

Sadnja drveća i žbunja

Rana jesen je idelno vreme za sadnju zimzelenog drveća i grmlja, kako bi se primili u zemlju dok je još toplo. Obavezno ih zalijte vodom nakon sadnje. Ukoliko ne bude kišovito, zalivajte ih jednom nedeljno.

Septembar je stigao: Vreme je za pojačane radove u bašti - © Pixabay

Sadnja nevena

Neven, jedan od glavnih zaštitnika bašte, sada može da se seje direktno u zemlju, a nagradiće vas ranim cvetanjem sledećeg proleća. To je i idealno vreme, kako bi zaštitio biljke koje će se naredne sezone uzgajati pored njega.

Nega biljaka senke

Obratite malo više pažnje na svoje kamelije, rododendrone i druge biljke koji vole senku. Korenje treba da se zaliva, to će omogućiti da se pupoljci sledeće godine uspešno razvijaju. Nemojte da prihranjujete do proleća jer će to postići novi rast, a mlade grančice će se oštetiti od nadolazećeg mraza.

Sadnja povrća

Nekoliko vrsta jesenjeg i zimsko povrća može da se sadi: zimski i prolećni kupus, blitva, ljubičasti brokoli, cikorija, kineski kupus, spanać, rotkvica i mnoge druge biljke kratkog dana.

Čuvanje semena

Odaberite seme cveća i povrća koje želite da uzgajate naredne godine i sačuvajte ga u paprinim kesicama, kako biste mogli da ih posadite u sledećoj sezoni.


Kompostiranje

Idealno vreme je za pravljenje gomile komposta od jesenjem lišča, trave, vrećica čaja, ljuski jaja i soca od kafe. Ovi sastojci osiguravaju bogat kompost za sadnju sledećeg proleća. Vodite računa da tokom jeseni potrošite sve, odnosno da vam ništa ne ostane u kanti za kompostiranje.

Izvor: House and garden

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica