Stručnjaci savetuju: Kako zaštiti pšenicu i ječam od najčešćih bolesti

Stručnjaci savetuju: Kako zaštiti pšenicu i ječam od najčešćih bolesti

 

Suva i topla jesen, pa i zima, donela je mnogo problema u strninama – pšenici i u ječmu. Sve je počelo sa glodarima kojih je bilo puno u ovom delu sezone, nastavilo se sa insektima, a i vаši i cikade su pravile velike probleme, rekao nam je Momčilo Pejović iz kompanije Agromarket. Prema njegovim rečima, sledeći problem sa kojim proizvođači strnih žita moraju da se bore su bolesti, koje se u pšenici i ječmu javljaju intezivno.

„Danas smo baš bili na nekim parcelama ječma, gde smo utvrdili veliku brojnost mrežaste pegavosti, kao i rđe koja inače nije karakteristična baš za useve ječma“, kaže Momčilo.

Što se tiče useva pšenica, oni takođe imaju puno bolesti, a kako Momčilo navodi, pepelnica je nešto što se redovno javlja, naročito u boljim i gušćim usevima.

„Osim njih, a pogotovo u osetljivim sortama pšenice, našli smo dosta rđe i dosta septorije, tako da će u narednom, i to skorijem periodu trebati da se rade tretmani i za suzbijanje korova i za suzbijanje bolesti, a i za suzbijanje insekata“, kaže Momčilo.

Prilikom obilaska parcela, primetili su i veliku pojavu vaši i cikada, i u pšenicama i u ječmovima. Razlog njihove pojave, kako navodi Momčilo, svakako su visoke temperature koje inače nisu karakteristične za ovaj period godine.

Stručnjaci savetuju: Kako zaštiti pšenicu i ječam od najčeščih bolesti  - © Agromedia

Ono što bi Momčilo preporučio za primenu u strnim žitima, pšenici i ječmu za suzbijanje korova je preparat Lancelot. U pitanju je herbicid koji suzbija gotovo sve korove u strninama, uključujući i one najopasnije, kao što je galijum, koga malo preprata može da suzbije. Reč o prepratu koji se uspešno bori i protiv palamide.

Što se tiče fungicida, preporuka je da se primeni preparat Excorta. Preparat je već par godina na tržištu, odlično se pokazao i proizvođači ga vole i mi se držimo njega. Njegova doza primene je jedan litar po hektaru. Preporučio bih još jedan preparat, a reč je o novom preparatu koji se zove Olimp, koji sadrži najbolje materije u suzbijanju raznoraznih bolesti pšenice i ječma. Olimp se primenjuje u dozi od 0,6-0,8 litara po hektaru, u zavisnosti od parcele, useva i inteziteta bolesti“, savetuje Momčilo.

Kada je reč o insekticidima, Momčilo ističe da će biti neophodno dodati navedenim kombinacijama, a ono što on preporučuje i kompanija Agromarket su preparati Cythrin i Vantex.

„Cythrin se primenjuje u dozi od 0,15 do 0,2 litra po hektaru, a Vantex u dozi od 70 mililitara po hektaru“, objašnjava Momčilo.


Na pitanje čime prihraniti pčenicu i ječam Momčilo preporučuje primenu folijarnih đubriva, pogotovo za useve koji su nešto lošije kondicije.

„Fabrika Fitofert pravi specijalnu formulaciju preporučljivu isključivo usevu strnih žita, pšenice i ječma, a zove se Speed-G. Preparat je zapravo biostimulator, sadrži nekoliko stimulatora rasta, mikro i makro elemente, te predstavlja pravi izbor za useve pšenice i ječma“, savetuje Momčilo Pejović.

Sagovornik:
Dipl. inž. Momčilo Pejović, Agromarket


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica