Kako se rešiti smrdibuba bez pesticida

Kako se rešiti smrdibuba bez pesticida

Smrdibube se hrane nektarom i to iz plodova, listova, semenki i pupoljaka. Kao posledica njihove ishrane lišće gubi boju ili skroz opada, sprečava rast i dovodi do oštećenja plodova. Iako su veoma štetne za biljke, one se mogu suzbiti i bez upotrebe pesticida.

Smrdibube - © Pixabay

Zbog izuzetno neprijatnog mirisa koji ispuštaju u trenutku kada su ugrožene dobile su pomalo pogrdan naziv – smrdibube. Veoma se lako prepoznaju po zadnjem delu leđa koje liče na štit, a njihova boja zavisi od vrste i varira od braon preko zelene sve do žute boje sa crvenim ili roze šarama. Ali da biste ih oterali ne morate koristiti hemijska sredstva.

Ručno ukljanjanje

Sipajte vodu u kofu i dodajte malo detrdženta da napravite sapunicu. Pripremite baštenske rukavice. Ukoliko je reč o manjem broju buba možete ih ručno sakupljati u ubacivati u kofu sa sapunicom gde će se udaviti u sapunici. nastavite sa uklanjanjem položenih jaja zelene boje sa listova. To možete učiniti papirnim ubrusima.

Udružena sadnja

Sadnjom francuskih nevena (Tagetes patula) i jednogodišnjih suncokreta doći će do povećavanja korisnih insekata kao što su bubamare koje se hrane jajima smrdibuba pa će samim tim doći i do smanjenja ovih štetnih insekata.

Preventiva

Uklanjanjem korova i visoke trave smanjićete prostor u kome bi se bube sakrile i samim tim utičete na njihov broj.

Smrdibube - © Pixabay

Zamke

Kačenjem lepljivih zamki za smrdibube na oko pola metra od zemlje i nekoliko metara od ulaznih vrata, voćaka i baste. Ove zamke obično sadrže feromone koje pomažu u privlačenju ovih buba.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

2 Responses

  1. Ja sam zvao Eko Emd i Eko Kliner prskali su mi dvoriste i kucu ali one dolecu te dolecu.Ovoga kod nas pre nije bilo otkud ovolika najezda smrdibuba kod nas neko od nadleznih treba da nam kaze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti