Lisne vaši uništavaju gotovo sve biljke: Rešite ih se na prirodan i efikasan način

Lisne vaši uništavaju gotovo sve biljke: Rešite ih se na prirodan i efikasan način

Afidi su biljne vaši i spadaju u grupu razornih štetočina, a napadaju brojne voćne i povrtne vrste, ratarske kulture, lekovito i ukrasno bilje. Hrane se biljnim sokovima i dovode do sušenja biljaka. Međutim, možete ih se rešiti i bez upotrebe hemijskih sredstava. Probajte neke od ovih sigurnih i jednostavnih metoda da biste se ih uklonili i sprečili da se vrate.

Lisne vaši

Od svih štetočina koje napadaju bašte tokom cele sezone, afidi spadaju u one najrazornije i najokrutnije. Posebno su aktivni tokom leta, a može vam se učiniti da su se razmnožili tokom noći i da vam izazovu veliku frustraciju.

Nisu posebno izbirljivi i napadaju kako biljke u zatvorenom, tako i na otvorenom, ukrasne ili jestive.

Iako smo skloni da ih gledamo u negativnom svetlu, o njima bismo trebali prvenstveno da razmišljamo kao o pokazateljima prirode da nešto nije u ravnoteži i da se nešto loše dešava u bašti.

Afidi (lisne vaši) se obično pojavljuju na biljkama koje su pod nekom vrstom stresa – možda zbog suše, prekomernog zalivanja ili prekomernog đubrenja.

Srećom, lisne vaši su vrsta štetočina koje se relativno lako kontrolišu, ukoliko ih primetite rano, pre nego što kolonije postanu prevelike.

Sigurno se pitate koliko kolonije mogu da budu velike. U optimalnim uslovima, bez predatora, parazita i bolesti, ženka može teoretski da napravi do 600 milijardi potomaka, odnosno do 41 gerenaciju ženki samo u jednoj sezoni. Zbog toga je važno da se rano primete i da se spreči njihovo razmnožavanje.

Kako prirodnim putem suzbiti afide (lisne vaši)

Prva mera je svakako prevencija, odnosno držanje afida dalje od svoje bašte, primenom dobre baštovanske prakse. Prevencija je lakša od intervencija, ali ako se afidi pojave moguće je trajno da ih se rešite bez primene razornih insekticida.


Lisne

Najteži deo ove borbe je da primetite invaziju rano, a pre nego što se kolonija razmnoži i postane nepodnošljiva za biljku. Kada ih na vreme primetite i kada se sprovede jedna ili više prirodnih mera, koje ćemo dole navesti, biljke se mogu oporaviti od lisnih vaši i nastaviti sa produktivnim rodom.

Afidi vole da se zaklone na donjoj strani lišća i da se sakriju u centar biljaka kao što su zelena salata, mirođija ili brokoli. Zato naviknite sebe da redovno pregledate biljke, posebno u periodu novog rasta.


1. Izbegavajte preteranu prihranu biljaka

Kada govorimo o novom rastu biljke, biljne vaši privlače nežni, mladi izdanci. Višak azota uzrokuje obilan rast mladog lišča koje pomaže u održavanju novih generacija afida.

Umesto da biljke prihranjujete odjednom, radite to u manjim količinama tokom cele sezone ili koristite organsko đubrivo sa sporim oslobađanjem hranljivih materija samo kada je potrebno.


2. Zalivanje biljaka

Biljke su sklone stresu u perodima suše, pa je toplo leto posebno osetljivo vreme za pojavu biljnih vaši. Biljke su bespomoćnije tokom vrućih i suvih uslova, jer ne mogu da proizvedu hemikalije koje su im potrebne da bi oterale štetočine.

Sušni period takođe može da poveća kvalitet biljnog soka i da ga učini privlačnijim za afide. Naime, šećeri i azot se proizvode u većoj količini u biljkama pogođenim sušom, omogućavajući lisnim vašima da za kraće vreme dobiju više hrane.

Dakle, važno je da biljke imaju redovno snadbevanje vodom, ali je važno i izbeći preterano zalivanje, kako bi biljke ostale zdrave i snažne.

3. Privucite korisne insekte u svoju baštu

Afidi imaju prirodne neprijatelje, kao što su parazitska osa, bubamara i ostali insekti, čije odrasle jedinke i larve obožavaju afide na svojoj trpezi.

Možete namerno da ostavite malo koloniju lisnih vaši na odabranim biljkama samo sa jednom svrhom: da nahranite i zadržite bubamare i druge korisne insekte.

Lisne vaši

Takođe, možete koristiti biljke zamke koje će privući biljne vaši više nego vaš glavni usev.

Ove biljke je najbolje saditi oko ili pored biljaka koje želite da zaštitite od lisnih vaši. Potrebno je odabrati vrste koje cvetaju pre vaših primarnih biljaka kako bi mogle da zaštite glavne useve. U ovu svrhu mogu da se koriste neven, kopriva i mnoge druge biljke. Kada se lisne vaši namnože na ovim biljkama, isecite ih i bacite.

4. Jak mlaz vode efikasno uklanja lisne vaši sa biljaka

Tako lako i na dohvat ruke. Od svih prirodnih lekova za brzo i efikasno uklanjanje ovih napasti (a, usput i jeftino), snažan mlaz vode jedan je od najboljih i najlakših načina za kontrolu afida.

Tehnika tuširanja biljaka vodom je posebno efikasno kod saksijskog bilja. Lisne vaši imaju slabe noge i lako spadaju sa biljke.

5. Isprskajte lisne vaši insekticidnim sapunom

Insekticidni sapun deluje kontaktno i dok je vlažan. Za razliku od drugih pesticida nije sistemski (ne apsorbuje se u biljno tkivo), odnosno ostaje na površini, a kada se osuši gubi dejstvo.

Možete da ga nabavite u poljoprivrednoj apoteci ili da ga napraviti sami, a potrebna su vam samo tri sastojka: destilovana ili prokuvana voda, prirodni tečni sapun (možete da uzmete onaj koji se koristi za bebe) i opciono malo suncokretovog ulja. Preporuka je da se ne koristi deterdžent za sudove ili tečni sapun za ruke jer ima dosta aditiva koji mogu da naštete biljkama.

Dejstovo insekticidnog sapuna možete da proširite dodavanjem eteričnog ulja eukaliptusa, čija snažna aroma može da pomogne u odbijanju novih lisnih vaši.

Ovako napravljenu tečnost prskate na štetočine, a ne na celu biljku.

Sprej za LISNE VAŠI od samo 3 sastojka!

6. Lagano zaprašite biljke dijatomejskom zemljom

Dijatomejska zemlja je sedimentalna stena (ili tačnije, fosilizovani ostaci sućušnih vodenih organizama zvanih dijatomeji) koja sadrži silicijum. Ona ima oštre ivice i oštećuje egzoskelet insekata. Više o ovoj zemlji možete pročitati u članku: Ovo je najmoćniji prirodni isnekticid! Rešava probleme sa svim insektima!

Budući da se lako ispira vlagom, dijatomejsku zemlju treba ponovo nanositi nakon perioda kiše ili visoke vlažnosti.

Izvor: Garden Betty

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica