SAVRŠENO REŠENJE za različite probleme vaših biljaka – malčiranje!

SAVRŠENO REŠENJE za različite probleme vaših biljaka – malčiranje!

Malčiranje je agrotehnička mera koja predstavlja prekrivanje površine zemljišta posebnim materijalima. Cilj ovog tipa održavanja jeste postizanje povoljnog vodnog, vazdušnog i toplotnog režima, a to podrazumeva sprečavanje preteranog isparavanja vode, zadržavanje vazduha i zadržavanje sunčeve svetlosti.
 

Mulč od lišća

 

Kako u povrtarstvu i voćarstvu, malčiranje postaje aktuelno i u hortikulturi, sa dodatnim faktorom estetske uređenosti i poboljšanja same plodnosti zemljišta.

Debljina malča se kreće u rasponu od 1 do 10 cm, u zavisnosti od vrste, a baštu treba prekriti pokrivkom na prelazu između proleća i leta.

 

Ono što malč čini plodnim, a ujedno i dekorativnim jeste njegov sastav!

Kao malč prekrivku možemo koristiti:

  • Opalo lišće, grančice, (kompost)
  • Otkos trave
  • Treset
  • Piljevinu
  • Slamu
  • Koru drveća
  • Sintetičku foliju
  • Živi prekrivač od biljaka npr. perene
     
Vrste mulča

 

Voda, sunce, temperatura i malč – koristi i štete:

Korist: Manje stresa za biljke u ranim jutarnjim časovima letnjih dana, jer malč stvara barijeru suncu da zagreva zemlju koja se preko noći ohladila.

Šteta: Gusenice, puževi i ostali insekti vole hladna, vlažna i tamna mesta kakva pravi upravo prekrivka malča.

Korist: Zemlja se u proleće zagreva sporije i postepeno, pa biljke nisu primorane da prekinu dormantnost semena naglo i prerano, već klijaju na vreme, kada prođu mrazevi.


Šteta: Ponekad biljke cvetaju kasnije upravo jer se zemlja nije dovoljno ugrejala. U tom slučaju treba blago raskrčiti malč.
 

Mulčiranje cvećaKorist: Smanjena je nagla promena temperature. Voda u zemlji se ne zamrzava u toku noći od preterane hladnoće, što dalje ne dovodi do povećanja njenog kapaciteta, samim tim prezasićenosti biljke.

Šteta: Jake kiše mogu da učine zemlju blatnjavom i vlažnom danima, što može dovesti do truljenja korena. I u tom slučaju treba prorediti i raskrčiti malč na neko vreme.
 


Otpaci iz domaćinstva, samonikli plevljeni korov, strugotine od drveta samo su neki od pogodnih materijala koji pojedinačno ili zajedno mogu dati savršeni malč pokrivač sa efikasnim i ekonomičnim ishodom. 


Korist:
Smanjena evaporacija. Voda isparava znatno sporije jer je zemljište zaštićeno od vetra i temperatura mu je optimalna. Ovo podrazumeva ređe zalivanje, što ljudima štedi vreme.

Šteta: Neke biljke nemaju snagu da proklijaju kroz prekrivku malča.

Korist: Ovo gore važi i za korove, samim tim nema potrebe za okopavanjem ili korišćenjem herbicida.

Šteta: Malč u dodiru sa stablom biljke može uzrokovati stvaranje gljivica od kojih biljka oboli, istruli.
 

Mulčiranje cveća


Korist:
Biljke su čiste jer malč ne dozvoljava da prilikom udara kiše o zemlju ona bude razneta na biljke.

Šteta: Vrsta malča kao što je trava, tokom višegodišnjeg korišćenja može promeniti pH zemljišta.

Korist: Obogaćenost zemljišta hranljivim materijama. Aerobni mikroorganizmi iz malča doprinose dekompoziciji organskih materija.

Šteta: Anaerobne bakterije svojim nastanjivanjem u malču mogu izazvati neprijatne mirise.

Korist: Smanjena erozija zemljišta.
 

Koji tip malča je najbolji?

Malč svetle boje: Reflektuje svetlost, a samim tim i toplotu, pa može dovesti do pregrejavanja biljaka.

Malč tamne boje: Apsorbuje i zadržava više toplote sunca nego svetliji malčevi. Ovo je prednost u regionima sa hladnijom klimom, ali ne i u toplijim.

Usitnjeni malč: Može pretrpeti eroziju prilikom jake kiše i vremenom se izgubiti ili ga može jak vetar oduvati.

Krupan malč: Kamenje i šljunak su otporniji na spiranje, a mogu biti i dekorativni. Lišće takođe ima tendenciju da izgradi čvrst prekrivač koji duže vreme ostaje na površini zemlje. Generalno malčevi sa većim i težim komadima su dugotrajniji.
 

Različita mulčiranja


Organski malč:
Kompost, trava, lišće poboljšavaju kvalitet zemljišta.

Neorganski malč: Kamenje, plastična folija ne poboljšavaju kvalitet zemljišta. Folija uzrokuje smrad i ljigavost ako nije perforirana. One jeftinije čak ni ne sprečavaju rast korova jer se cepaju.

Ono što je neizbežno jeste proba i kombinovanje, pa posmatranjem i dobijenim rezultatima treba da se ustanovi koje je najbolje rešenje za vaš vrt. Otpaci iz domaćinstva, samonikli plevljeni korov, strugotine od drveta samo su neki od pogodnih materijala koji pojedinačno ili zajedno mogu dati savršeni malč pokrivač sa efikasnim i ekonomičnim ishodom. „Golo“ tlo možete zameniti malčem u boji i na taj način dati svom vrtu novu notu.

 

Autorka: Ana Blagojević

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica