Baštovani su bili u pravu: Ova biljka odbija biljne vaši kod paradajza

Baštovani su bili u pravu: Ova biljka odbija biljne vaši kod paradajza

Odavno su baštovani u svojim baštama sadili neven pored paradajza. Ovo nisu radili samo zbog lepšeg estetskog doživljaja već zašto što ukoliko ovaj divan cvet posadite pored paradajza nećete imati problema sa štetočinama. Ovo je tipičan primer biljaka koje sarađuju u bašti, za razliku od onih koje jedna drugoj mogu biti samo smetnja.

Neven štiti paradajz od biljnih vaši - © Agromedia 

Neven biljke prelepih i upečatljivih cvetova čest je pratioc paradajza u baštama. Oni odavno imaju dobru reputaciju kod baštovana da pomažu paradajzu u odbrani od njegovih najčešćih štetočina. Pa su ih zato i vrtlari često sadili jedne pored drugih. Ipak novo istraživanje je pokazalo da to nije samo verovanje već i naučno dokazana činjenica. Ali ove dve biljke nisu jedine koje su pokazale da pomažu jedna drugoj u bašti.

Istraživači sa Univerziteta u Njukaslu testirali su nevene da bi videli koje sve vrste hemikalija oslobađaju ove biljke. Najzapaženiji od tih jedinjenja je limonen, koji je ujedno i glavna komponenta koja se nalazi u kori limuna.

Na nekoliko testova koji su rađeni u staklenicima, naučnici su otkrili da saksije gde su bili posađeni neveni ustvari odbijaju biljne vaši. Ovi mali insekti se obično nalaze na donjoj strani listova kod biljaka. Biljne vaši su značajne štetočine voća i povrća, ali nekih drugih ukrasnih biljka. Međutim, kada se u njihovoj blizini nađe neven broj biljnih vaši se značajno smanjuje.

Istraživači napominju da je zapravo sadnja nevena pored paradajza odlična ideja. Oni ističu da pored lepog izgleda, korišćenje ove biljke kao repelenta je daleko bolje rešenje od upotrebe pesticida, koji pored štetnih ubijaju i insekte koji su korisni za biljke.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica