Kako se gaji dud bez muke

Kako se gaji dud bez muke

U našoj zemlji dud se već dugo gaji. Oduvek je imao različitu namenu, a korisni su i plodovi i listovi te biljke. Kako i vi da ga uzgajate, objašnjava diplomirani inženjer Vladimir Milutinović.

  

Pored toga što je korišćen za pripremanje voćnih rakija, dud je bio veoma cenjen zbog svog lista koji se koristio za proizvodnju svilene bube.

Želite da gajite nešto drugačije? – Posadite godži bobice!

Sada je tradicija gajenja duda oslabila pa se on može samo mestimično naći u obliku starih stabala koja se ponegde gaje. Mali broj domaćinstava se odlučuje za gajenje ove vrste, odnosno malo ih se odluči da posade novo drvo duda.
 

Dud ne mora da se prska. Zato se može gajiti kao organska, odnosno integralna vrsta.

Dud postoji u više varijanti. Veoma je poznat crni dud, ali i dud koji ima plod bele boje. Takođe, postoji i dud koji ima crvenkastu boju ploda, takozvani murgaš.
 

Karakteristike duda

Biljka duda veoma je velika. To je robusna biljka koja može narasti više desetina metara. Međutim, ukoliko se odlučimo za gajenje duda, orezivanjem i pravilnim formiranjem grana možemo imati biljku dimenzija koje sami želimo. Može se gajiti i u saksiji, ali su to one sorte, odnosno kultivari, koji imaju ukrasnu formu.
 


Kako se gaji dud - ©Agromedia

Sigurno ste do sada videli žalosni dud, koji je izuzetno lep i koji se može oblikovati kao geometrijska figura.

Prilikom odabira sadnice duda mogu se pronaći one za dobijanje lisne mase, ali bez plodova. Takve sadnice imaju ukrasnu funkciju, jer nema opadanja velike količine plodova, koji nekada predstavljaju čak i smetnju.


To je omiljena voćna vrsta dece koja su nekada živela na selu. Dud u svom plodu sadrži dosta hranjivih i kvalitetnih materija, a može se koristiti za pripremanje zimnica, za konzerviranje, pripremanje sokova i voćnih rakija.
 

Dud se može gajiti kao organska biljka

Prilikom gajenja duda treba da imamo u vidu da on ne mora da se prska. Zato se može gajiti maltene kao organska, odnosno integralna vrsta.


Eventualno se može desiti da ga napadne neka vrsta insekata koja može oštetiti listove, ali se to može preduprediti pravilnom zaštitom preparatima koje preporučuju stručnjaci.
 

Dud - ©Agromedia

Prilikom gajenja duda potrebno je odabrati mesto koje je dovoljno sunčano. Ukoliko se odlučite za gajenje biljke duda, možete odabrati čak i mesto koje se nalazi uz neku stazu ili neki zid, zato što je poznato da dud formira dobar i dubok korenov sistem i ne diže betonske pločnike.

Ako se odlučimo za gajenje duda, možemo ga orezivati svake godine i formirati veoma skladnu i finu kuglastu formu.

Ukoliko vas interesuje kako se gaje druge biljne vrste, kliknite na MALU ŠKOLU

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica