Kako da se izborite protiv insekata i korova u krompiru?

Kako da se izborite protiv insekata i korova u krompiru?

Već smo vam pokazali kako izgleda jedan od najboljih zasada krompira u okolini Čačka. Govorili smo o zaštiti od bolesti krompira, naročito od pepelnice i crne pegavosti i pomogli vam da izaberete odgovarajuće oružje protiv njih. Ipak, ne smemo da zanemarimo ni štetočine koje mogu da se jave u baštama i na njivama sa ovim povrćem. Ukoliko su one vaš problem, ne brinite, postoji sredstvo koje i njih provereno pobeđuje!

Jelena Šterović Radović iz kompanije „Delta Agrar“ objasnila nam je kojim preparatima možete suzbiti lisne vaši i krompirovu zlaticu, dva najveća neprijatelja u zasadima ovog povrća. Osim toga, ona je otkrila i dva odlična preparata za suzbijanje korova u krompiru. Pogledajte koji su.

Kada je reč o zemljišnim štetočinama, one se u zasadu krompira na efikasan način mogu suzbiti insekticidom Primidex Forte. Sada, kada je vreme za suzbijanje lisnih vaši, tretman je obavezan u proizvodnji semenskog krompira“, objašnjava Jelena Šterović Radović iz kompanije „Delta Agrar“.
 

Krompir na njivi - ©Agromedia 


Krompirovu zlaticu, sada kada je ona u stadijumu larve i pričinjava najveće štete, možete dobro suzbiti insekticidom koji se zove Nuprid. On se koristi u količini od 0,2 do 0,3 litra po hektaru. Drugi izbor može biti i dobro poznati insekticid Mospilan 20 SG, u dozi od 250 grama po hektaru
“, dodaje Jelena Šterović Radović.

Naravno, ne smemo da zaboravimo ni na korove. Ove nepoželjne biljke oduzimaju vašem krompiru hranljive materije i vodu, a u mnogim slučajevima mogu da prouzrokuju i potpuno zasenjivanje useva. Sve se to, naravno, negativno odražava i na prinos i kvalitet dobijenih plodova. Zato, nemojte da rizikujete sa vašim krompirom.
 

Sa njivama za primer, sa dobrim rodom i krompirom vrhunskog kvaliteta i ukusa, naši povrtari mogli bi da žive baš kao i evropski.

Korove bi u krompiru trebalo da suzbijate posle sadnje, a pre nicanja, naročito kada je reč o jednogodišnjim travnim i jednogodišnjim širokolisnim korovima. Sada, kada je krompir nikao i kada se nalazi u različitim fenofazama razvoja, odlično rešenje za povrtare može biti herbicid Fusilade Forte. Ovaj preparat za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova treba koristiti u dozi od 0,8 litara po hektaru, a za suzbijanje višegodišnjih u dozi od 1,3 litra po hektaru“, objasnila je Jelena.

Još jedno rešenje za suzbijanje korova na vašem imanju može da bude i herbicid Select super. On veoma efikasno rešava problem i jednogodišnjih i višegodišnjih travnih korova, i to ne samo u usevu krompira, već ima izuzetno široku registraciju u nekoliko ratarskih i povrtarskih kultura.
 

Krompir na njivi - ©Agromedia 

Ako ispoštujete sve ove savete i preporuke stručnjaka, nema razloga da i vaša njiva ne izgleda lepo, uredno i zdravo poput ove u čačanskom kraju. Sa njivama za primer, sa dobrim rodom i krompirom vrhunskog kvaliteta i ukusa, naši povrtari mogli bi da žive baš kao i evropski. Domaći krompir mogao bi za promenu da dominira nad uvoznim u našim supermarketima, ali i na inostranim pijacama. Vredi pokušati!

Sagovornica:
Jelena Šterović Radović, „Delta Agrar“

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica