Od cene trešanja i borovnica zaboli GLAVA!

Od cene trešanja i borovnica zaboli GLAVA!

Na pijacama je tokom protekle nedelje zabeležena ponuda borovnice maline, kajsije, trešnje i breskve, ali po izuzetno visokim cenama. Ostale cene varirale su od pijace do pijace, kao i od vrste robe koja je u ponudi.

Cene voća i povrća

Kvantaška pijaca Beograd

Na kvantaškoj pijaci u Beogradu su se tokom prve sedmice maja pojavile borovnice i maline po dominantnoj ceni od 2.000 dinara za kilogram i breskve kod kojih je dominirao iznos od 350 din/kg.

Sporadična je bila prodaja prvih trešanja sorte Đurđevka po ceni od 400 do 450 din/kg. Skuplji su, u odosu na prethodni period, bili nektarina i ananas, dok je pad cena evidentiran kod banana.

Ponuda povrtarskih kultura, kako iz uvoza, tako i onih proizvedenih u Srbiji bila je na zavidnom nivou protekle sedmice. Na pojedinim punktovima se pojavio grašak u mahuni po ceni od 220 din/kg.

Reporteri STIPS evidentirali su rast cena blitve, brokoli, celera, patlidžana, šargarepe i zelene salate. Jeftiniji su u odnosu na prethodni period bili dinja, lubenica, paprika babura, paprika ostala, paprika šilja. Obim prodaje bio je nešto bolji zbog predstojećih praznika.

Cene voća i povrća na Kalenić pijaci

Na Kalenić pijaci Beograd su se po prvi put ove sezone našle u ponudi maline po dominantnoj ceni od čitavih 3.000 din/kg, trešnja sorte Đurđevka po ceni od 500 do 600 din/kg u zavisnosti od krupnoće i kvaliteta zrna i kajsije kod kojih je dominirao iznos od 1.000 din/kg.

Bolja ponuda jagode proizvedene u Srbiji uslovila je pad cene. Uprkos malom broju otvorenih tezgi na pijaci, ponuda povrtarskih kutura bila jeraznovrsna. U prodaji se našlo sve što je domaćicama trebalo za priipremu prazničkog ručka.

Skuplji su bili blitva, crni luk, rotkvica i spanać u odnosu na prethodni period.


Pijaca u Pančevu

Na zelenoj pijaci u Pančevu je zabeležen pad cena limuna, pomorandže, banane, pojedinih sorti jabuke, ananasa, krastavca salatara i krompira. Za razliku od njih skuplji su bili blitva, paprika ostala, tikvica i zelena salata.

Kvantaška pijaca u Leskovcu

Kvantaš u Leskovcu karakteriše rast cena kupusa mladog, luka belog i crnog mladog, zelene salat, dok su dominantne cene voća mirovale.

Cene voća i povrća


 

Cene voća i povrća


Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica