Gajenje mušmule: najbolji recept za džem

Gajenje mušmule: najbolji recept za džem

Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja raste kao žbun visine do 5 metara. Osim što se koristi za ishranu, poznavaoci narodne medicine tvrde da ima i brojna lekovita dejstva.

 

 Mušmula © Pixabay

Ima jako kratak životni vek, živi 30 do 50 godina. Listovi su joj tamnozeleni i eliptični, 8 do 15 centimetara dugi. Sa donje strane su dlakavi. Cvetovi mušmule su pojedinačni, krupni i bele boje. 

Gajenje mušmule

Mušmula je voćka toplijih krajeva, mada se uspešno gaji i na hladnijim podnebljima, jer nije osetljiva na niske temperature kao ostale vrste, pa se uspešno gaji i na područjima sa prosečnom godišnjom temperaturom od 8-9°C.

Kako da zaštitite smokvu od izmrzavanja

Zbog kasnog ulaska u fazu cvetanja, mušmula je otporna na rane prolećne mrazove. Ne podnosi trajno visoke temperature, pa joj temperatura preko 33°C može štetiti. Uspešno se može gajiti na nadmorskoj visini od 900 do 1000 metara.

Najčešće proizvodi kalemljenjem na vegetativne podloge dunje. U zavisnosti od podloge na koju je kalemljena, relativno dobro podnosi sušu. Vreme sadnje je u jesen, zimu i proleće (pojedinačna stabla se mogu saditi u proleće, dok se za veće zasade preporučuje sadnja u jesen). Najbolji rezultati se postižu ako je gajena na plodnom, rastresitom i umereno vlažnom zemljištu.

Đubrenje mladih voćaka se obavlja sa 200g po sadnici u prvoj godini, 400g u drugoj, 600g u trećoj i 800g u četvrtoj godini starosti. Mušmula je otporna na bolesti i štetočine. Najopasnija bolest je sušenje vrhova i celih grana koju uzrokuje bakterija Erwinija amylovora. Potrebno je obaviti dva prskanja pre i jedno posle cvetanja. Prskanje se obavlja u kombinaciji bakarnih preparata sa insekticidima.


Mušmula © Pixabay

Berba plodova se obavlja ručno posle opadanja lista. Podnosi dosta hladne uslove za čuvanje. Najbolje se čuva na temperaturi od 2-5 °C, pri relativnoj vlažnosti vazduha oko 70%.

Plodovi mušmule

Plodovi mušmule su ukusni, osvežavajući i zdravi. Bogati su minineralnim solima, ugljenim hidratima, organskim kiselinama i pektinima. Beru se u jesen, nekada i posle prvih mrazeva. Tek ubrane mušmule su tvrde, pa bi ih trebalo nekoliko nedelja ostaviti da sazre i omekšaju.


Takođe se koriste cvet i list mušmule, koji se beru u proleće, dok se kora drveta skida u jesen. Plod mušmula ulazi u fazu rodnosti četvrte godine nakon sadnje, nakon čega će obilno rađati svake godine.

Proizvođači aronije poručuju: Preradi, pa zaradi!


Ako se plodovi uberu nakon manjeg smrzavanja plodova, dozrevaće ravnomernije i biće ukusniji za korišćenje u ishrani. Za jelo se, osim u svežem stanju, mogu koristiti i za raznovrsnu preradu. Ukus im je kiselkastoslatkast. Sazrevaju od druge polovine oktobra do kraja decembra, u zavisnosti od vrste, načina čuvanja i vremena berbe.

Mušmula kao lekovita biljka

Poznavaoci narodne medicine tvrde da plod mušmule poboljšava vid, jača bubrege i jetru, otklanja bolove u zglobovima i kolenima i jača krvnu sliku. Preporučuje se za suzbijanje vrtoglavice, dijareje, infekcija, pa čak i protiv impotencije. Nezreli plod mušmule steže sluzokožu, zaustavlja krvarenje i sprečava pojavu afti u ustima.

Mušmula sadrži brojne lekovite sastojke (tanin, vitamin C, pektin, smolu, jabukovu, limunsku i vinsku kiselinu), pa su i semenke ove biljke vrlo zdrave. Preporučuje se da se drže se u vodi dok ne nabubre (za to vreme oslobađaju lekovite sastojke). Ta voda se koristi može koristiti kao obloga kod povreda kože.

Mušmula © Pixabay

 

Džem od mušmula

Za kraj smo za vas izdvojili jedan proveren recept za džem od mušmula.

Od sastojaka biće vam potrebno:

  • 3kg mušmula,
  • 1/2kg šećera,
  • 3dl vode i
  • kašika ruma.

Priprema: mušmule je potrebno oprati i oljuštiti, staviti u dublju posudu, dodati šećer i vodu, a zatiim staviti da se kuvaju. Kada voda proključa, smanjite temperaturu na 1/3 i kuvajte 20-30 minuta. Za kraj dodati rum i ispasirati masu. Vruć džem sipati u vruće tegle, koje ćete zatim dobro zatvoriti i ostaviti da se hlade.

Komentari (1)

danica pavlica

2022-09-02 15:16:01

znam za ovo supr voće-imam ga u dvorištu.Skoro da ga samo ja jedem pa sam odlučila da ove godine napravim džem.Potražila sam recept i u nekim piše da se mušmule pre kuvanja oljušte a u nekim da se kuvaju sa korom.Više bih volela da ih ne ljuštim.Šta mislite?
Hvala za odgovor

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica