Iskustva proizvođača: Malina POLKA vraća vam investiciju već u prvoj godini!

Iskustva proizvođača: Malina POLKA vraća vam investiciju već u prvoj godini!

Voćari širom naše zemlje sve se više odlučuju za gajenje maline polke. To nije čudno ako se zna da ona uloženo vraća već prve godine i da rađa sve od maja pa do prvog mraza, čak do decembra!

 

Na tu temu razgovarali smo sa gospodinom Slobodanom Milosavljevićem iz mesta Belanovica kod Ljiga.

Polku sam našao na internetu i zagolicalo je me to što je posebna. Sadnice sam uzeo od poznatog voćara iz Arilja, Milomira Stojića. On mi je i objasnio sve o gajenju ove sorte, pa sam podigao eksperimentalni zasad. Za sada sam prezadovoljan.

Polka je investiciju vratila već prve godine. Ona rađa od maja pa do prvog mraza. Ako su vremenski uslovi odgovarajući, može da uđe čak u decembar, kaže on.

Malina Polka, Belanovica - ©Agromedia

Gospodin Milosavljević još uvek nije uradio sve što je potrebno u ovom zasadu. Ovih dana će postaviti sistem kap po kap, planira da razvuče creva, bunar je već iskopao a, naravno, planira i postavljanje protivgradne mreže. To su sve uslovi da polka u prvoj godini vrati investiciju, a od sledeće da donosi profit.

Kada mraz u novembru sprži cvetove, polka se pokosi, odnosno skrati se na nekih 30 do 40 centimetara, izvuče se stara malina iz njive, a na proleće počinje da raste nova. Taj proces vrti se ukrug 10 do 12 godina.

Zasad maline Polke, Belanovica - ©Agromedia


Bolesti se kod polke javljaju kao i kod ostalih sorti maline. One se tretiraju dva do tri puta godišnje, pa ni ova faza gajenja ne predstavlja veliki problem.

Prema informacijama koje imam za sada, polka bi u prvoj godini trebalo da da oko 700 grama plodova po biljci. Ako da i pola kilograma po biljci, s obzirom na to da ovde na oko pola hektara imamo 6.000 sadnica, ukupan rod biće oko 3 tone, puta 2 evra i eto matematike, 6.000 evra“, kaže gospodin Milosavljević.

 


Plodove maline polke možete da berete od maja pa sve do prvih mrazeva!

 


To je otprilike i investicija sa sve sistemom za navodnjavanje. Možda ne bi mogla da pokrije i protivgradnu mrežu, ali je već sledeće godine druga priča“, dodaje on.

U mom kraju se sve više ljudi interesuje za polku. Nedavno je sadnice kupilo još nekoliko momaka, po 50 do 100 komada, pa očekujem i od njih da mi se pridruže u ovoj disciplini“, kaže naš domaćin.

Zasad maline Polke, Belanovica - ©Agromedia

Ja jesam počeo sa borovnicama i malinarstvo mi dođe kao finansijska pomoć do roda borovnice, koja se čeka 3-4 godine. Ipak, već sada mogu da pozovem ljude da krenu mojim stopama, da ne čekaju državu i svetske prilike, nego da krenu sami“, dodaje gospodin Milosavljević.

Uz malo rizika i još malo sopstvenog rada, može lepo da se živi, a ne da se budućnost čeka u novinama“, zaključuje on.

Više o gajenju maline saznajte OVDE.

Možda će vas zanimati i

Sagovornik:
Slobodan Milosavljević, voćar iz Belanovice

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica