Malina enrosadira – sorta tolerantna na bolesti, odličnih skladišnih osobina

Malina enrosadira – sorta tolerantna na bolesti, odličnih skladišnih osobina

Malina enrosadira je dvorodna, italijanska sorta maline koja se može pohvaliti izvrsnim karakteristikama. Naime, ova sorta maline omogućava 30 posto brže branje od ostalih sorti, tolerantna je na bolesti i ima ukusne plodove koji dugo zadržavaju svežinu.

Malina Foto:Agromedia

Odlike maline sorte enrosadira

Plodovi ove sorte su kompaktnog oblika, svetlocrvene boje i prosečne težine oko 7 grama. Veoma su ukusni i imaju izbalansiran odnos šećera i kiselina. Mogu zadržati svežinu i do čak 12 dana ukoliko se čuvaju na temperaturi od 2 do 4 stepena. Pogodna je za transport kao i za zamrzavanje, a njeno ubiranje je dužeg trajanja, odnosno sve do prvih mrazeva.

Veoma je prinosna i njena berba je jednostavna iz razloga što su plodovi izbačeni iz lisne mase. Procenjuje se da je branje ove sorte za 30 posto brže u odnosu na branje ostalih sorti. Njen koren je jak i dobro razvijen, stablo uspravno, tolerantna je na napade bolesti.

Ukoliko se obezbedi kvalitetan sadni materijal i ispoštuju se potrebne agrotehničke mere prinos iznosi od 25 do 30 tona po hektaru. Bere se oko 15. jula na teritoriji zapadne Srbije koja je na nižoj visini, a u višim predelima oko 10 dana kasnije.

Sadnja i uslovi gajenja

Sadnja bi trebala da se obavi na nadmorskoj visini do 1000 metara jer se na višim visinama kasnije vrši branje i manji su prinosi nego na visinama do 1000 metara.

Zahteva blago kiselo, rastresito zemljište. Preporuka je da pH vrednost zemljišta iznosi od 5,5 do 6,5. Neophodno joj je osigurati zasenu tokom letnjih meseci.

MalinaFoto:Pixabay

Sadnja se vrši na proleće ili u jesen u razmaku od 0,3  x 2 metra a ukoliko se sadi u plastenicima razmak iznosi 0,25 x 1,6 metara. Malina sorte enrosadira se sadi na adekvatno pripremljenom zemljištu, uspravno na dubini od 10 do 15 centimetara. Kada se ubaci sadnica u zemljište, potrebno je posuti sitnom zemljom i pritisnuti je kako bi se istisnuo vazduh oko žila iste.

Bere se kada dostigne 60 posto fiziološke zrelosti. Nakon branja izdanci se prekrate do zemlje i iznose sa parcele, a ako se želi berba u maju, odnosno junu mesecu onda se izdanci ostave i skrate njihovi vrhovi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.