Zablude: Kada se sadi malina?

Zablude: Kada se sadi malina?

Kada se sadi malina? Da li je za njene plodove povoljnija prolećna ili jesenja sadnja? A da li se sa njenim odgajivanje može početi tek u kasno proleće? Evo koje zablude su najćešće kod naših voćara.

Zabluda:

Mnogi naši proizvođači odlučuju se za sadnju maline. Iako znaju da je malina veoma delikatna voćka mnogi smatraju da je prolećna sadnja idealna za podizanje zasada ove kulture.  Takođe, pored toga čak i ukoliko zakasne sa sadnjom misle da neće biti prevelike štete. Pa tako često ova voćka svoje izdanke pokazuje tek preko leta, jer je posađena kasno u proleće.

Istina:

Međutim, stručnjaci iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe kažu da je kao i kod svih drugih voćnih vrsta jesenja sadnja daleko bolja od prolećne, kao i da sadnja maline u kasno proleće može biti nepovoljna jer se uvećavaju pupoljci na korenu, iz kojih će izbiti izdanci, pa prilikom sadnje dolazi do njihovog brojnijeg očenjavanja.

Pored toga, sve manje vlage u zemljištu i kasni prolećni topli vetrovi, koji isušuju žilice, mogu biti najčešći uzroci lošeg prijema sadnica. Sadnja u suviše vlažno tlo dovodi do toga da se zemljište oko sadnice stvrdne u jaku pokoricu, koja ne dozvoljava da se izdanci iz podzemnog pupoljka probiju na površinu. A sadnica maline se primi tek kada izbiju izdanci iz podzemnih pupoljaka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica