Pakovanje malina: Kvalitet plodova određuje klasu

Pakovanje malina: Kvalitet plodova određuje klasu

Maline u našim agroekološkim uslovima sazrevaju od sredine juna – kraja jula. U zavisnosti od načina upotrebe plodova, dužine transporta i stepena zrelosti određuje se vreme berbe. Od vremena berbe zavisi i kvalitet plodova maline. Kada se obavi berba maline, potrebno je spakovati je u određenu ambalažu i rasporediti po kvalitetu.

 

Malina - © Pixabay

 

Ambalaža za pakovanje maline mora da bude čista, suva, nezaražena gljivicama, kako se ne bi ubrzalo truljenje plodova. Odmah nakon obavljene berbe, plodovi maline se transportuju do određenih hladnjača – sabirnih centara. Sveže plodove najbolje je transportovati na nula stepeni, a zamrznute na minus 18 do minuus 20 stepeni. U običnim skladištima plodovi se zadržavaju što je moguće kraće.

Ukoliko se plodovi beru u plitke holandeze, ređaju se samo dva reda plodova, s maksimalno dva kilograma. Plodovi maline koji su namenjeni za prodaju u svežem stanju podležu kontroli kvaliteta. Radi stavljanja u promet maline se po kvalitetu razvrstavju u tri klase – ekstra, prva i druga.

Kvalitet plodova maline određuje klasu - © Pixabay


Maline ekstra klase
obuhvataju plodove visokokvalitetnih sorti. Plodovi moraju biti celi, čisti, sveži naizgled zdravi i bez ikakvih nedostataka. Takođe, moraju biti ujednačeni po zrelosti, dovoljno čvrsti da mogu izdržati rukovanje i trnasport. Takođe, treba da budu bez stranih primesa i bez čašica.

Maline prve klase obuhvataju sorte dobrog kvaliteta, plodove ujednačne po veličini, boji i zrelosti. Tolerišu se izvesna odstupanja u pogledu razvijenosti i krupnoće, ali plodovi ne smeju biti prezreli.

Maline druge klase obuhvataju plodove koji ne odgovaraju uslovima propisanim za prethodnu klasu, ali moraju odgovoriti minimalnim uslovima kvaliteta, što podrazumeva i da plodovi nisu svenuli. Toleriše se njihova manja neujednačenost po krupnoći i zrelosti.


Maline ekstra i prve klase beru se brižljivo rukom i pakuju neposredno u otvorene plitke letvarice ili pogodnu malu amabalažu od 0,250 do 0,5 kilograma.

Autor: dipl. ing Snežana Dragićević Filipović, PSSS Čačak

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica