ITA: Koje smo sve voćke videli na Sajmu? Svakakve, ALI kvalitet je OČIGLEDAN!

ITA: Koje smo sve voćke videli na Sajmu? Svakakve, ALI kvalitet je OČIGLEDAN!

Pored mnogo štandova sa dekorativnim cvećem, nalaze se i desetine štandova na kojima su izložene sadnice voćaka raznih vrsta. Kada se približite i bliže pogledate kako izgledaju ove voćke i sadnice i šta nude kvalitet je očigledan. Na ovim štandovima možemo videti različite voćne sadnice, uključujući kruške, dunje, mušmule, kajsije, orasi, kupine, i mnoge druge voćne vrste.

Kruške različitih sorti dominiraju jednim delom štanda, a izgledaju zaista zdravo i puno energije. Sigurno je da iskusni voćari prepoznaju kvalitet ovih sadnica. Među njima, možemo primetiti sorte krušaka poput Fudži, Golden Deliš, i mnoge druge.

Nekoliko koraka dalje, susrećemo i sadnice jabuka – Fudži, Golden Delišes, Renetta del Kanada, Piemonte, Gala, i druge sorte. Jabuke izgledaju izuzetno zdravo i kvalitetno, privlačeći sve one koji uživaju u uzgoju ovog voća.

Dejan Jovanović ITA

Italijanski rasadnici takođe nude različite sorte šljiva, smokava, i ruža za ljubitelje cveća. Orasi, bademi, lešnici su takođe u ponudi, čineći ovu manifestaciju odličnim mestom za one koji žele da započnu ili prošire svoj voćnjak.

Ljubitelji trešanja takođe mogu pronaći nekoliko sorti trešanja, a za sve one koji su zainteresovani za višnje, takođe postoje različite sorte na izbor. Sada, pre nego što pređemo na šljive, vredi napomenuti da su u ponudi i neke sorte bresaka i belih šljiva, a onda slede Santa Rosa, Stenley i druge sorte šljiva, višanja, trešanja, i tako dalje.


Za one koji razmišljaju o sadnji voćnjaka ili proširenju postojećeg, ovi štandovi nude raznovrsne voćne sadnice koje su sigurno privukle pažnju posetilaca. Voćari i baštovani će pronaći mnoge inspiracije među ovim raznolikim sadnicama koje su izložene na manifestaciji.

Šta možemo istaći o italijanskom voćarstvu?

Italijansko voćarstvo je bogato i raznovrsno, s dugom tradicijom u uzgoju različitih voćnih kultura. Italija je poznata po svojim izvrsnim voćnim proizvodima, uključujući sve od sočnih citrusa do aromatičnih vinove loze i maslina. Evo nekoliko ključnih tačaka o italijanskom voćarstvu:


1. Raznovrsne Voćne Kulture:

Italija je domaćin različitih voćnih kultura. Na primorju se uzgajaju citrusi poput limuna, narandže i mandarina. Na jugu su masline i vinova loza široko prisutni. U unutrašnjosti se uzgajaju jabuke, kruške, breskve, kajsije, trešnje i šljive.

2. Kvalitetan Voćni Proizvod:

Italija je poznata po visokom kvalitetu svojih voćnih proizvoda. Ovo uključuje sočno voće, maslinovo ulje, vino, suvo voće, džemove i mnoge druge proizvode. Kvalitet se postiže pažljivim uzgojem, obradom i selekcijom plodova.


3. Tradicija Vinogradarstva:

Italija je jedna od najvećih svetskih proizvođača vina. Poznata vina uključuju Chianti, Barolo, Amarone, i mnoge druge. Vinogradarstvo je duboko ukorenjeno u italijanskoj kulturi, i različite regije proizvode različite vrste vina.

4. Klimatski Uslovi:

Klima Italije varira od regiona do regiona. Na primorju je mediteranska klima s toplim, suvim letima i blagim zimama, što pogoduje uzgoju citrusa i vinove loze. U unutrašnjosti i severnim regionima, kontinentalna klima može biti idealna za jabuke, kruške i šljive.

5. Inovacije u Voćarstvu:

Italijanski voćari se trude da budu inovativni. Korišćenje savremenih tehnika, poput kontrolisanog navodnjavanja i organskog uzgoja, sve više postaje prisutno kako bi se poboljšala produktivnost i očuvala okolina.

6. Izvoz i Ekonomski Značaj:

Italija izvozi mnoge voćne proizvode širom sveta, što doprinosi njenom ekonomskom rastu. Izvozi se sve, od voća do vina, pršuta i maslinovog ulja. To čini italijansko voćarstvo ključnim sektorom u zemlji.

7. Očuvanje Starih Sorti:

Italija se takođe trudi da očuva stare i autohtone sorte voća. Ovo je važno kako bi se očuvala biološka raznovrsnost i kulturna baština.

Italijansko voćarstvo ima bogatu tradiciju, a istovremeno ostaje moderno i inovativno. Njihova posvećenost kvalitetu i raznovrsnosti čini ih značajnim igračem na globalnom tržištu voća i voćnih proizvoda.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica