BAŠTE: Da li biste probali da gajite ovih 5 kultura OVAKO? [BONUS SAVETI]

BAŠTE: Da li biste probali da gajite ovih 5 kultura OVAKO? [BONUS SAVETI]

BAŠTA: Postoji veliki broj saveta za to kako se vodi jedna bašta. Kako najlakše ili najefikasnije uzgajati voće i povrće je postala filozofija, da li koristiti zaštitu, organsko gajenje ili preparate iz domaće radinosti. A nekad su neki načini jednostavno znaimljiviji od drugih.

Da li biste pokušali da gajite jagode, krompir, krastavac, celer ili paradajz kao što se pokazuje u ovim video savetima?

Ako pokušate – javite nam utiske i pošaljite slike da objavimo vaše verzije bašti!

bašta povrće rad u bašti

 

Kako gajiti jagode, krompir, krastavac, celer i paradajz?

U ovoj listi spremili smo vam video predloge, ali i naše savete za uzgoj ovih navedenih kultura. Danas saznajte kako najlakše i najuspešnije da uzgajate jagode, krompir, krastavac, celer i paradajz.

1. Jagode

Većina nas u svom dvorištu i bašti kao omiljeno smatra gajenje jagodičastog voća. Pored toga što se u našem dvorištu mogu gajiti maline, kupine, ogrozdi, ribizle i druge vrste bobičastog voća, jagoda predstavlja jednu od omiljenih vrsta za gajenje, koja se gaji kako u hobi varijanti tako i u profesionalnoj.

Još detaljnih saveta pronaći ćete na našem linku:

KAKO SE GAJE JAGODE


 

2. Krompir

Sadnja krompira u plasteniku ili bašti može biti jako unosan posao. Ukoliko krompir sadite na ovakav način već u aprilu i maju imaćete gotov proizvod spreman za prodaju. Ukoliko želite dobar prinos, morate poštovati neka pravila.


Još detaljnih saveta pronaći ćete na našem linku:

KAKO SE GAJI KROMPIR


 

 

3. Krastavac

Pravo vreme za berbu krastavaca je kada oni poprime boju, veličinu i oblik karakterističan za dotičnu sortu. To je vreme tehnološke zrelosti kada su plodovi jedri i sočni. Ovo se odnosi na salatne krastavce. Plodovi ne treba da budu žuti, zreli, mekani jer tada se zakasnilo sa berbom i plodovi nemaju tržišnu vrednost. Kako vi gajite krastavac u bašti?

Još detaljnih saveta pronaći ćete na našem linku:

KAKO SE GAJI KRASTAVAC

 

4. Celer

Specifično za ovu povrtarsku kulturu je što ne podnosi veliku vlažnost vazduha, ali veća vlažnost zemljišta mu je neophodna za rast, izuzetno traži puno vode u korenovom sistemu, ali ne podnosi vlagu po lišću. Treba da bude izuzetno provetren prostor, a ako pokušate da ga uzgajate napolju, ako ima čestih kiša i smena sunca i tmurnog vremena može se desiti da oboleva od plamenjače, pa može da se prenese proizvodnja i u plastenik iz bašte.

Još detaljnih saveta pronaći ćete na našem linku:

KAKO SE GAJI CELER

 

5. Paradajz

Uzgoj paradajza iz semena i sadnja paradajza u okvire vaše bašte deluju relativno lako. Izazov je zapravo u uzgoju samih sadnica koje će izrasti u jake, zdrave biljke od kojih će se dobiti veliki broj savršeno zrelih paradajza. Ciljajte na to da posadite seme paradajza 5 do 6 nedelja pre poslednjeg očekivanog prolećnog mraza. Seme paradajza ima koristi od blage toplote dok klija. Svetao, sunčan prozor nije dovoljan izvor svetla za uzgoj čvrstih sadnica paradajza. Sadnice najbolje rastu kada je tlo stalno vlažno, ali ne mokro. Upotrebite par čistih rezilica ili se poslužite palcem i kažiprstom kako biste uklonili sadnice koje rastu preblizu jedna drugoj.
Još detaljnih saveta pronaći ćete na našem linku:

SAVETI ZA GAJENJE PARADAJZA

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica