Evropsko tržište idealno za ETERIČNA ULJA

Evropsko tržište idealno za ETERIČNA ULJA

Eterična ulja imaju širok spektar primene. U kozmetici se koriste kao mirisi, kao i zbog svojih aktivnih svojstava. Tako je sve veća potražnja za njima. U nastavku otkrivamo kako se eterična ulja tamjana i pačulija trenutno plasiraju na evropskom kozmetičkom tržištu.

 

eterična-ulja

Eterična ulja su složena mešavina koja se sastoji od preko 1000 jedinjenja. Obično su bezbojne supstance, ali mogu biti i blede, žute ili smeđe boje. Pošto su na bazi ulja, nerastvorljivi su u vodi. Imaju primenu u tradicionalnoj medicini, kozmetici i aromaterapiji.

Prave se od različitih biljnih izvora kao što su smole, lišće, cveće, voće, kora i drvo. Obično se ekstrahuju parnom destilacijom, destilacijom vode, ekstrakcijom rastvaračem ili ekstrakcijom cvetova. Način ekstrakcije u velikoj meri zavisi od sirovina koje se ekstrahuju.

U kozmetičkim proizvodima, eterična ulja postaju popularna kao prirodna alternativa sintetičkim mirisima. Takođe, imaju lekovita svojstva i mogu imati pozitivan efekat na telo.

U kozmetičkom sektoru raste potražnja za esencijalnim uljima jer brendovi traže jedinstvene sastojke koji su prirodni i visokog kvaliteta. Primeri baš takvih sastojaka su eterična ulja tamjana i pačulija.

Postoji velika konkurencija na tržištu eteričnih ulja, a evropski kupci su voljni da nabavljaju od malih dobavljača. Tako su trenutno najperspektivnija eterična ulja pačuli, ilang-ilang, neroli i tamjan.

Eterično ulje tamjana

Eterično ulje tamjana se dobija od drveta Bosvelije karterii, koje se može naći u Somaliji i Pakistanu. Koristi se u kozmetici i aromaterapiji, kao i svojstva protiv starenja. Koristi se i za smanjenje akni i fleka, dok je lek i za ožiljke, rane, ekcem i strije.


U aromaterapiji, ulje tamjana se koristi za ublažavanje stresa i anksioznosti, smanjenje bolova i upale, jačanje imunološkog sistema i pomoć u borbi protiv raka.

 

eterično-ulje-tamjana-u-parfemima


Eterično ulje pačulija

Pačuli potiče od biljne vrste iz iste porodice kao i nana i lavanda. Postoje 3 vrste pačulija, koje se zovu Pogostemon Cablin, Pogostemon Heineanus i Pogostemon Hortensis. Pogostemon Cablin se kultiviše zbog svog eteričnog ulja, zbog svojih vrhunskih svojstava.

Pačuli je četkasta biljka koja se uzgaja u tropskim regionima Azije. Ima težak i jak miris. Obično se ekstrahuje parnom destilacijom osušenog lišća. U početku se pačuli koristio u industriji parfema, ali se sada koristi i u alternativnoj medicini. U kozmetici, pačuli se može koristiti u proizvodima za negu kose, proizvoda za negu kože i dezodoransa.


Šta čini Evropu interesantnim tržištem za eterična ulja?

Uvoz eteričnih ulja i drugih eteričnih ulja u Evropu je u porastu, a taj trend će se verovatno nastaviti i u narednim godinama.

Naime, prema Cosmetics Europe, evropsko tržište kozmetike i lične nege je najveće na svetu sa vrednošću od 79,8 milijardi evra u 2019. Podaci o prodaji mirisa Euromonitor-a za 2019. pokazuju da je evropska prodaja parfema iznosila 18,2 milijarde dolara.

Povećanje preferencija potrošača za glamurom, stilom, modom i mirisima su ključni pokretači za rast. Drugi pokretači uključuju visoku kupovnu moć ciljnih potrošača i visoko prisustvo luksuznih brendova na tržištu.

Očekuje se da će evropsko tržište eteričnih ulja rasti i u narednim godinama. Sve veća potražnja potrošača za proizvodima napravljenim od prirodnih sastojaka je glavni pokretač. Drugi faktor je da prirodni sastojci dobijaju na popularnosti i u kozmetičkoj industriji. Sve ovo znači da veliko evropsko tržište pruža dobru priliku za izvoznike eteričnih ulja.

 

parfem

Koje evropske zemlje nude najviše mogućnosti za eterična ulja?

Zemlje koje nude najviše mogućnosti za dobavljače eteričnih ulja, posebno pačulija i tamjana, su Francuska, Nemačka, Holandija, Španija, Velika Britanija i Italija. One su najveći uvoznici eteričnih ulja, a Francuska, Nemačka i Velika Britanija imaju najveća potrošačka tržišta za kozmetiku.

Zapravo, Nemačka je vodeći evropski uvoznik eteričnih ulja, a slede je Holandija i Francuska.

Francuska ima značajnu industriju parfema, te je u 2020. godini ostvarila prihod od 2,3 milijarde američkih dolara, a očekuje se da će taj trend rasti. Ova država je i vodeći izvoznik mirisa u druge evropske zemlje i ostatak sveta.

Nemačka je u periodu između 2015. i 2019. godine povećala uvoz eteričnih ulja za 26,2%. Takođe, Nemačka ima najveće potrošačko tržište u Evropi. Ima i najveće tržište prirodne i organske kozmetike u Evropi, procenjeno na 1,3 milijarde evra u 2018.

Očekuje se da će se rast nastaviti stabilnim tempom u narednim godinama.

Holandija je značajan evropski uvoznik eteričnih ulja. Između 2015. i 2019. povećan je obim i vrednost holandskog uvoza eteričnih ulja. Obim je povećan za skoro 106%, dok je vrednost povećana za skoro 206%.

Holandija takođe ima rastuće tržište prirodne i organske kozmetike, procenjeno na 66 miliona evra u 2018. i raste svake godine. Očekuje se da će ova zemlja ostati važan uvoznik eteričnih ulja iz zemalja u razvoju.

Koji trendovi nude mogućnosti na evropskom tržištu?

Evropski potrošači traže visokokvalitetne proizvode koji su održivi i prirodni. Ovaj trend pokreće potražnju za personalizovanim mirisima napravljenim od visokokvalitetnih eteričnih ulja. Potrošači takođe traže održive proizvode koji imaju relativno mali uticaj na životnu sredinu. Međutim, rastuća potražnja za kozmetikom bez alergena u Evropi i pandemija koronavirusa predstavljaju izazove za izvoznike eteričnih ulja.

Održiva proizvodnja važna za eterična ulja

Sve je veća potreba za transparentnošću lanaca snabdevanja u kozmetičkoj industriji. Tako i održiva proizvodnja eteričnih ulja tamjana i pačulija postaje sve važnija. Ovaj trend je vođen povećanjem svesti potrošača i potražnjom za ekološki prihvatljivim proizvodima.

Naime, stabla Bosvellia carterii umiru zbog prekomerne berbe. Drveće se višestruko seče i ne daje im uobičajeni period odmora od godinu dana. Štaviše, sve veća potražnja za eteričnim uljem tamjana podiže cene, vršeći pritisak na poljoprivrednike da proizvode više.

Praksa održivosti u industriji esencijalnih ulja će postati važnija u narednim godinama. Izvoznici ulja tamjana i pačulija iz zemalja treba da razmotre usvajanje sertifikata održivosti, što može pomoći da ulje tamjana i pačulija budu konkurentniji i privlačniji evropskim kupcima.

 

primena-eteričnih-ulja-za-negu-tela

 

Sve veća potražnja za personalizovanim mirisima

Poslednjih godina postoji trend personalizacije mirisa, za koji se očekuje da će se nastaviti i u narednim godinama. Ovaj trend postaje sve popularniji kod mladih ljudi, koji su spremniji da plate više cene za miris koji je prilagođen njihovim potrebama.

Cilj je stvoriti jedinstvene mirisne senzacije za kupce. Novi trend je povezivanje mirisa sa mestom ili uspomenom. Personalizacija je takođe odličan način za razvijanje poverenja i stvaranje odnosa sa potrošačima. Ovaj trend će verovatno dobiti zamah u industriji mirisa u budućnosti.

Da bi iskoristili ovaj trend, izvoznici eteričnih ulja iz zemalja u razvoju trebalo bi da itaknu ono što njihovo eterično ulje čini jedinstvenim u poređenju sa konkurentskim uljima.

COVID-19 stvara izazove za izvoznike eteričnih ulja

Pandemija korona virusa stvorila je brojne izazove za izvoznike. Očekuje se da će izazovi sa kojima se izvoznici suočavaju ostati u doglednoj budućnosti, posebno u svetlu daljih talasa, dok vlade pokušavaju da se izbore sa pandemijom.

Zaključavanje, mere karantina, ograničenja uvoza i izvoza koje nameću vlade ključni su izazovi koji remete globalne lance snabdevanja. Konkretno, neki od ovih izazova uključuju kašnjenja u prijemu porudžbina zajedno sa povećanjem troškova isporuke.

Ostaje nada da će se situacija na globalnom nivou uskoro primiriti, te da će proces izvoza i uvoza etiričnih ulja biti jednostavniji i efikasniji.

 

Izvor: CBI

Komentari (1)

Goran Dumitrov

2021-12-21 17:04:45

Poštovani,
Ostao sam bez posla. Interesuje me proizvodnja eteričnih ulja iz nekih od biljaka koje uspevaju na našem prostoru. Imam oko 3 ha površina na kojim bi to moglo da se radi, zemlja je lošijeg kvaliteta u Mokrinu.
Goran Dumitrov 063549446

agromedia

2022-01-10 14:20:23

Dragi Gorane, najbolje je da kontaktirate nekog savetodavca iz Vašeg kraja i konsultujete se sa njim. Na našem sajtu možete naći brojne tekstove o proizvodnji lekovitog bilja.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica