90. Međunarodni poljoprivredni sajam: Saradnja tržišta Srbije i Italije važan uzajamni interes

90. Međunarodni poljoprivredni sajam: Saradnja tržišta Srbije i Italije važan uzajamni interes

Novosadski sajam u godini u kojoj obeležava vek postojanja od 20-26. 5. organizuje jubilarni 90. Međunarodni Poljoprivredni Sajam. Zemlja partner poljoprivrednog sajma je Italija, koja je u istoj ulozi bila i 2016. i 2019. godine, dok je zemlja prijatelj bila 2015.

 

Jačanje saradnje Italije i Srbije kroz ekonomiju

Novosadski sajam 2023. Italija Luka Gori

 

Na konferenciji za medije povodom ovog događaja, prisutnima se obratio ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori.

“Pre svega želim da skrenem pažnju na značenje naših odnosa sa Balkanom i sa Srbijom. Nova Vlada Italije se opredelila da ojača odnose u regionu i mi radimo na jačanju ekonomske saradnje.

 

Naše učešće na sajmu u Novom Sadu kao Zemlje partnera je dodatni koraku u istom pravcu. Prisustvo na sajmu je potvrdila 21 italijanska firma. Pokrivaćemo 500 metara kvadratnih, a na samom svečanom otvaranju učestvovaće i naš Ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida. Želim da podvučem 3 aspekta našeg odnosa sa Novosadskim sajmom i sa Poljoprivrednim sajmom u Novom Sadu:


  1. Prva tačka je da učestvujemo kao sistem, učestvuju naša vrhunska preduzeća, a uključili smo i naše referentne tačke koje postoje u Srbiji kao što su Banka Intesa i DDOR Novi Sad.
  2. Druga tačka je ekonomsko-kulturna organizacija, a na tome se zahvaljujemo Italijanskom Institutu za kulturu i direktoru Robertu Činkoti. Tokom nedelje sajma biće organizovani razni kulturni događaji, a jedan od veoma zanimljivih je koncert ansambla Tarante.
  3. Treći element koji je važan je ekonomsko-naučna saradnja. Imamo nameru da organizujemo 2 seminara”, rekao je ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori.

Italija strateški značaj parter naše zemlje

Direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, izrazio je zadovoljstva zbog partnerstva sa Italijom i istakao značaj Italije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa našom zemljom.

Novosadski sajam 2023. Italija i Srbija zastave

Iskoristio je priliku i da naglasi da način na koji Italija učestvuje kao zemlje partnera u ovogodišnjoj organizaciji Poljoprivrednog sajma, podiže lestvicu i za sve ostale buduće zemlje partnere, koji će želeti da imaju taj isti prestižni status na Novosadskom sajmu.


Kako navodi gdin Cvetković, Italija učestvuje sa velikim brojem kompanija ali i ne samo sa tim, već i sa kulturnim programom na Poljoprivrednom sajmu ali i u gradu Novom Sadu.

Direktor sajma je istakao i da je ovo prvi pravi sajam posle Kovida.


Poljoprivreda kao važan sektor u Srbiji zanimljiva Italiji

Novosadski sajam 2023. Italija Antonio Ventreska

 

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, Antonio Ventreska, istakao je značaj međusobne saradnje Italije i Srbije, jer je tržište Srbije veoma interesantno za italijanske kompanije, posebno zato što je poljoprivreda važan sektor u Srbiji.

Mi pokušavamo da radimo zajedno, da se razvijamo i razmenjujemo tehnologije i znanja u Italiji, kao i u Srbiji, postoje mala i srednja poljoprivredna preduzeća i sa tim preduzećima se trudimo da ostvarimo saradnju i da sagledamo probleme koje oni imaju kako bismo eventualno ponudili neka zajednička rešenja.”

 

 

Novosadski sajam 2023. Italija

 

Jubilarni 90. Međunarodni poljoprivredni sajam najavljen je u prostorijama Italijanske agencije za spoljnu trgovinu na konferenciji koja je počela minutom ćutanja u znak počasti nastradalima u nedavno tragičnim događajima.

Novosadski sajam 2023. Italija

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica