100 godina Međunarodnog SAJMA POLJOPRIVREDE u znaku saradnje sa Italijom

100 godina Međunarodnog SAJMA POLJOPRIVREDE u znaku saradnje sa Italijom

Međunarodni sajam poljoprivrede ove godine proslavlja 100 godina od osnivanja, a održava se devedeseti jubilarni put. Ove godine zemlja partner je Italija i to treći put u nekoliko poslednjih godina.

Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE organizavala je štandove i sajamski prostor za 21 italijansku kompaniju koje nastupaju na ovome sajmu na 500 metara kvadratnih u hali 1, pa i ne čudi što je otvaranju Međunarodnog sajma poljoprivrede prisustvovao i Italijanski Ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida.

Ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida prisustvovao je otvaranju Međunarodnog Sajma poljoprivrede © AGROmedia

Odmah nakon zvaničnog otvaranja Sajma, ministru Lolobriđidi su se pridružili predsednik Italijanske agencije za spoljnu trgovinu Mateo Zoppas, italijanski ambasador u Srbiji Luka Gori, direktor beogradske kancelarije ICE Antonio Ventreska, kao i mnogi drugi italijanski zvaničnici i krenuli u obilazak štandova gde svoje proizvode izlažu kompanije iz Italije.

Koji je značaj učešća Italije kao zemlje partnera za Međunarodni poljoprivredni sajam?

Značaj italijanskog učešća i to kao ZEMLJE PARTNERA na ovom Sajmu i značaju naših bilateralnih odnosa, svedoči i dolazak italijanskog Ministra poljoprivrede i prehrambene suverenosti, Francesca Lollobrigide (Frančeska Lolobriđide) kao i predsednika Agencije ITA, Mattea Zoppasa, koji su 20. maja nakon svečanog otvaranja Sajma, učestvovali i na seminaru koji su u Kongresnom centru Sajma organizovale Agencija ITA i Banca Intesa, uz prisustvo visokih srpskih i italijanskih zvanica.

Italijanske kompanije, od kojih mnoge godinama posluju u Novom Sadu i već imaju svoje predstavnike u Srbiji, dolaze iz domena različitih delatnosti poljoprivrednog sektora i na najbolji način prezentuju naše proizvodne kapacitete.

Imajući u vidu činjenicu da je sektor poljoprivrede, prema svim pokazateljima, vodeći u pogledu trgovinske razmene naše dve zemlje, a budući da se Sajam održava u specifičnim društvenim okolnostima u kojima se nalazimo, potrebno je da uložimo dodatni napor i uz angažovanje svih raspoloživih instrumenata pomognemo našim kompanijama da zajedno rastu i razvijaju se.


 Međunarodni Sajam poljoprivrede je ove godine u duhu razvoja saradnje sa Italijom © AGROmedia

 

Nakon obilaska izložbenog prostora u organizaciji italijanske agencija za spoljnu trgovinu i Banke Intesa Srbija, organizovan je seminar gde su se predstavile nake od italijanskih kompanija koje već posluju na našem tržištu i prenele svoja iskustva.


Kako se to često događa, krize nalažu promene i preteče su inovacija koje omogućavaju da se, kada prođe oluja, novim strateškim pristupom krene dalje, svesnije i snažnije.


Stoga je prisustvo Italije na Sajmu okarakterisano i prezentacijom naprednih tehnoloških rešenja usmerenih ka povećanju produktivnosti poljoprivrenih preduzeća. Italijanske kompanije razvijaju visoko inovativne procese koji mogu biti od velike važnosti za zemlje u kojima su preduzeća iz ovog sektora pretežno manjih dimenzija, te im ove novine kao što su dvadesetčetvoročasovni monitoring, prikupljanje i obrada podataka, automatizacija navodnjavanja i đubrenja i slično, mogu značajno unaprediti proizvodnju. Sa druge strane, u pogledu mehanizacije, neophodno je razmotriti mogućnosti aktiviranja finansijskih instrumenata.

Prisutnima se obratio i Mateo Zoppas, predsednik ICE-a, koji je izrazio veliko zadovoljstvo nastupom italijanskih kompanija, a takođe i logističkom podrškom koju im pruža kancelarija ICE-a u Beogradu.

ITA Mateo Zopas

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica