10 začinskih biljaka koje svaka dobra domaćica mora da ima

10 začinskih biljaka koje svaka dobra domaćica mora da ima

Često se sušene začinske biljke pakuju u malim bočicama, ali je njihova moć izuzetno velika. Dovoljan je samo prstohvat nekog začinskog bilja da svako jelo pretvori u preukusno. Sve što je potrebno da znate je koji se začini najbolje slažu sa kojim jelom. Evo kojih su to 10 sušenih začinskih biljaka koje bi svaka dobra domaćica trebalo da ima u svojoj kuhinji.

 

10 biljaka koje svaka domaćica treba da ima u svojoj kuhinji - © Pixabay

1. Ružine latice

Iako vam zvuči malo čudno, ružine latice se često koriste u marokanskoj kuhinji, ali i za pripremu blagih indijskih jela. Pored svega toga, latice ruže mogu biti idealna dekoracija za torte.

Srbija je izuzetno povoljna za gajenje začinskog bilja

2. Mirođija

Mirođiju možete koristiti i sušenu i svežu. Ipak, kada sveža više ne bude bila dostupna možete korisititi i sušenu. Suva mirođija se odlično slaže sa krompirima, ribom i jajima. Samo prstohvat mirođije može dodati poseban ukus ovim jelima.

Saveti za uspešno gajenje peršuna na njivi i u plasteniku

3. Origano

Origano je jedna od retkih biljaka koja je bolja za korišćenje kada je već osušena. Nezamenjiva je u meksičkoj i italijanskoj kuhinji, a odlično ide i kao dodatak uz paradajz i sireve.

Njegov blizak rođak majoran ne dobija dovoljno pažnje u pripremi jela. Ipak kako majoran ima malo blaži ukus od origana, a pritom ide i uz razne vrste crvenih mesa, možda je bolje da se ponekad odlučite za njega.


4. Lovorov list

Lovorov list gulašima, bujonima i supama daje tu prefinjenu slatkastu notu. Pored toga može biti odličan za pravljenje ukusnih filova za torte ili sutlijaša.

5. Majčina dušica

Osušena majčina dušica odlična je za supe, ali i za razne vrste složenaca – jela od povrća. Odlično se slaže i sa piletinom.

Indijski, zeleni, roze: evo kako nastaju i gde se koriste različite vrste bibera


6. Lavanda

Lavanda je odlična za pravljenje ukusnih filova, a može i da doda poseban ukus vašem omiljenom sladoledu. Odlično ide uz jagnjetinu i ribu bilo da se peče na roštilju ili u rerni. U poslednje vreme lavanda se često dodaje i u kremaste sireve.

10 biljaka koje svaka domaćica treba da ima u svojoj kuhinji - © Pixabay


7. Žalfija

Krupnije samlevena žalfija bolja je za kuvanje od sitnije samlevene, jer u sebi krije više oštrine. Odlično se slaže sa ćuretinom, pačetinom, piletinom, svinjetinom i tikvom. Pročitajte naše savete za uspešno gajenje žalfije.

8. Listovi limete

U zavisnosti od ukusa i recepta ovaj začin je idealan izbor kada želite da dodate citrusnu notu nekom jelu.

9. Ruzmarin

Ova biljka u sebi krije istančanu notu borova. Kao takva idealna je za pripremu italijanskih čorbi, gulaša i svih jela sa jagnjetinom. Ruzmarin čini jela ukusnijim i odbija komarce – gajite ga u vašoj bašti!

 

10 biljaka koje svaka domaćica treba da ima u svojoj kuhinji - © Pixabay

10. Nana

Kao i sveža, sušena nana može imati veoma jak ukus i miris, pa može da nadvlada čitavo jelo, zato budite pažljivi sa količinom koju dodajete. Divlja nana je prikladnija za pikantnija jela, dok je pitoma idealna za kolače i torte. Saznajte i 7 razloga zašto bi trebalo češće da koristite nanu.

 

Korisni saveti za čuvanje začinskog bilja

  • Začinsko bilje čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Najidealnije bi bilo da ga slkadištite u plastičnoj posudi i što dalje od šporeta.
  • Jedna kašičica suvog začina jednaka je supenoj kašiki svežeg začina. Za pripremu jela 3 četvrtine kašičice sasvim su dovoljni. Ovo naravno zavisi od ukusa.
  • Preporučljivo je da se suvi začin na petnestak minuta potopi u ulje kako bi pustili svoje ukuse.
  • Sušeno bilje je dobar način da se smanji unos soli, tako uvek kada ste u mogućnosti dodajte ih jelu i pustite da jelo sa tim začinima prokuva da bi se razložili.
  • Žalfiju, ruzmarin, majčinu dušicu, nanu, majoran i origano možete sušiti u mikrotalasnoj. Dovoljno je da raširite začine na papiru i sušite minut do dva na visokoj temperaturi.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica