"Bolje je gajiti jabuku nego baviti se proizvodnjom mleka"

"Bolje je gajiti jabuku nego baviti se proizvodnjom mleka"

Kožara, Kolačara, Budimka, Ajdared – većinom stare sorte jabuka odlučili su da gaje Tanaskovići iz Bukovice i tako ih sačuvaju od zaborava. 1200 stabala je na nešto više od jednog hektara. Gusta sadnja. Zasad su podigli pre deset godina, a ovo je četvrta godina kako je u rodu.

 Jabuke © Dejan Davidović

,,Za ovim sortama je velika potražnja, a i mi smo ljubitelji ovih jabuka pa smo odlučili da ih gajimo. Dugo godina sam proveo na pijaci – od svoje 12. godine i video sam šta kupci žele. Ne bi mogao da prodam ove količine da nemam mušteriju i da me ne znaju”, ispričao nam je Radenko Tanasković.

Kako bi postigli bolji prinos, zasad se đubri stajnjakom uz redovno orezivanje. Naš sagovornik kaže da najmanje koriste herbicida za zaštitu od bolesti i štetočine. U toku ove vegetacije jabuka je, napominje, tretitrana samo dva puta.

Koji faktori utiču na cenu jabuke i kako dobiti najvišu cenu za svoj proizvod?

,,Prinos zavisi od godine do godine. Ako je kišna godina dobar je, a ako je suša onda je lošije. Međutim, ne može svaka godina da bude ista. Jedne godine rodi dobro, jedne manje. To se zna. Kada je povoljna godina može da bude i do tri vagona, u suprotnom vagon do vagon ipo.

Prošla godina je bila lošija zbog vetra i mraza u proleće. Ova godina je bila dobra ali mnoga stabla su se izvalila zbog težine, mada ima i onih koja nisu rodila. Ja sam ove godine zadovoljan i prinosom i kvalitetom. Prema priči drugih kod mene se održala.

Uz ove mere zaštite jabuke i breskve nećete pogrešiti


Što se tiče samog rada oko jabuke, slično je kao i kod maline, kupine, šljive. Sve zahteva veliki rad i trud. Najviše vremena, skoro mesec dana, provedemo tokom orezivanja, kaže Radenko.

Naš sagovornik kaže da je bolje gajiti jabuku nego se baviti poizvodnjom mleka.

Poljoprivrednik © Dejan Davidović


Sve što proizvedu prodaju u Valjevu jer zbog drugih obaveza, kako kaže, nemaju vremena da idu u druga mesta. U odnosu na druge proizvode kao što je gorivo, cena jabuka nije zadovoljavajuća. U zavisnosti od sorte i kvaliteta ove godine kilogram jabuka je od 50 do 80 dinara.

2016. godine jabuka se prodavala takođe po 50 dinara ali je sve drugo bilo jeftinije, pa je tada bilo mnogo isplativije nego sada. Pored toga ove sezone je i manja potražnja. Rado bi i proširili proizvodnju ali je problem kvalitetna zemlja koju zahteva ova voćka.


Zaštita jabuke od pepelnice – Podosphaera leucotricha

,,Potrebno je da je parcela bude bar ocedita, a mi imamo više zemlje u ravničarskom delu Bukovice i to nešto više od pet hektara koji su često poplavljeni, navodi ovaj poljoprivrednik koji se sa svojim ukućanima pored proizvodnje jabuka bavi i drugim granama voćarstva, a i stočarstvom.

Po podacima poslednjeg popisa poljoprivrede, jabuka se u valjevskim selima gaji na 237 hektara, dok je nedavno urađena Karta plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Valjeva pokazala da ova voćna kultura najbolje uspeva i donosi dobre prinose u Popučkama, Beloševcu, Divcima, Veselinovcu, Donjoj Bukovici, Joševi.

Autor: Dejan Davidović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica