Levačko vinogorje – na pragu stare slave

Levačko vinogorje – na pragu stare slave

Prvi put u istoriji Levač je u novoj kategorizaciji Ministarstva poljoprivrede dobio oznaku vinogorje, iako se u ovom kraju grožđe gaji vekovima. Levačko vinogorje, takođe po novoj raspodeli u čitavoj Srbiji, pripalo je rejonu „Tri Morave“ zajedno sa Župom.
 

Panorama levačkog vinogorja - © Foto: Biljana Nenković

 

Kako kaže Marija Miletić, vinarka iz Oparića, elaborat za dobijanje geografskog porekla je gotov i uskoro bi vina iz okoline Rekovca mogla da dobiju markicu kojom se označava podneblje u kome je nastalo.

Odnegujte vaš čokot vinove loze posle mraza
 

Marija Miletić, vinarka iz Oparića - © Foto: Biljana Nenković

U svetu vinarstva oznaka geografskog porekla je veoma važna, jer podrazumeva da se strogo poštuju standardi iz propisa nadležnog ministarstva. Zadati propisi jasno određuju na koji način se pravi vino od grožđa koje je uzgajano baš na tom podneblju.

Nov projekat šumadijskih vinara – Stvaramo vino podneblja! 
 

Flaše vina - © Foto: Biljana Nenković


Oznaka geografskog porekla nam je bitna, jer je to osnov za dalji razvoj vinogradarstva u levačkom kraju. Ovaj kraj ima istu poziciju kao i Toskana u Italiji. Sastav i konfiguracija zemljišta su odlični za lozu. Sve je to preduslov da pokrenemo vinski turizam od koga bi mnogi mogli veoma pristojno da žive. Vreme je da se ovaj kraj vrati na vinske puteve Srbije, jer smo nekada zaista bili respektibilno područje“, kaže Marija Miletić, koja rukovodi sopstvenim vinogradima od deset hektara.
 

Oznaka geografskog porekla nam je bitna, jer je to osnov za dalji razvoj vinogradarstva u levačkom kraju.


A padine sela i brda u okolini Rekovca zaista podsećaju na najpoznatije vinske regione u svetu. Predanje kaže da se vino posle svake berbe odavde nosilo caru Lazaru u Kruševac na probu. Putopisac Dernšvam je 1555. godine zapisao posle puta kroz Levač: „Predeo ispresecan brdašcima, zemlja lepa i plodna i tu su leni, niski prostrani vinogradi koji se veselo pružaju, kao oni od Beča pored Dunava i drugi dalje do Badena.“
 

Levačko vinogorje - © Foto: Biljana Nenković


Trenutno je u levačkom vinogorju preko 400 hektara pod vinovom lozom i za sada ima desetak porodičnih vinarija. Dobra vest je da niču nove, čak i velike, poput jedne u selu Sekurič. Klima je umereno kontinentalna, a vinogradi su udaljeni od industrijskih centara. Kada se govori o vinskom turizmu, on je, kaže Marija Miletić, spojiv sa celim podnebljem.
 

Trenutno je u levačkom vinogorju preko 400 hektara pod vinovom lozom i za sada ima desetak porodičnih vinarija.

Ovde imamo obilje kulturno-istorijskih spomenika. Imate srednjovekovne manastire Kalenić i Preradovac, koji se nalazi u srcu vinograda“, dodaje Marija.

Vinogradari i vinari sa tradicijom – porodica Ćosić
 

Levačko vinogorje - © Foto: Biljana Nenković

U rejonu „Tri Morave“ je devet vinogorja, a udruženje koje se bori za geografsko poreklo broji 40 članova. Levačko vinogorje se nalazi na severozapadnim padinama Juhora, i u gornjem delu sliva reke Lugomir. Vinogradi sa vinskim sortama zauzimaju 92% ukupnih površina pod lozom. Uglavnom su zasađene internacionalne sorte, a sada se već razmišlja i o autohtonim. Vinogradarstvom se bavi 920 gazdinstava na prosečnoj površini od 44 ara.

Sagovornik: Marija Miletić, vinarka iz Levča
Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica