Sada se vrši sadnja božura – unesite VEDRINU u vašu baštu

Sada se vrši sadnja božura – unesite VEDRINU u vašu baštu

Iako se negovanje i sadnja ukrasnih biljaka u baštama vezuje uglavnom za prolećni period, i na jesen možete doprineti ulepšavanju svoje bašte uvođenjem novih biljaka. Pisali smo o tome šta trebate da znate o sadnji zumbula i narcisa, koji su aktuelni u ovom periodu, a sada vam donosimo informacije o gajenju božura, koji je mnogima omiljeni baštenski cvet.

Više o božuru

Božur cveta mesec dana, od sredine maja do sredine juna, raste kao grm. Donosi raskošne i pune cvetove različitih boja: od bele, ljubičaste, crvene, do žute i roze nijanse.

U pitanju je trajnica, na istom mestu u kojem je posađena može ostati 15 godina. Ova biljka koja vodi poreklo sa azijskog kontinenta, tačnije iz Kine, kada se koristi kao rezani cvet, može veoma dugo da ostane u vodi, pa je mnogi često uzimaju u cvećarama.

[related_post id=“1″]

Razmnožavanje božura

Ova biljka može da se razmnožava na tri načina: deobom  (deljenjem) korena, reznicama od stabla ili putem semena. Prvi način je najčešći i najbolji, jer se na ovaj način dobija biljka iste sorte. Vrši se nakon što listovi uvenu, odnosno nakon što su sve hranljive materije prešle u koren.

Iako je u pitanju baštenska biljka koja nije previše zahtevna za gajenje i traje duže od jedne decenije, pokazuje veliku osetljivost na rasađivanje.

Deljenje korena božura vrši se na sledeći način: nakon što je koren izvađen iz zemlje, sa njega se otklanja zemlja ispiranjem i potom se oštrim nožem deli tako da svaki deo ima tri vegetaciona vrha. Ako deljenje nije pravilno izvršeno, to jest deo ima samo jedan ili dva vegetaciona vrha, vaša biljka će dati cvetove tek za tri godine.

Sadnja božura i nega

Sada je pravo vreme za sadnju božura – sadi se od sredine septembra do sredine narednog meseca.

Pre same sadnje važno je odabrati adekvatno mesto. Zato je bitno znati da božur voli osunčana mesta, sa najmanje 5 sati dnevne izloženosti sunčevoj svetlosti. Dobro uspeva i u polusenci.

Ovu biljku koja može rasti na nadmorskoj visini do 1500 metara, najbolje je saditi uz ruže ili iris.

Važno je da božur ne sadite u zemljište sa kiselom pH reakcijom. Izaberite zemlju sa pH 6 -6,5. Sadi se u rupu dimenzija 60x60x60. Pošto biljka traži dosta prostora, razmak između božura treba da bude od 80 centimetara do 1 metar. Kako ne podnosi veliku vlagu, obezbedite mu drenažu tako što ćete na dno sadne rupe staviti sloj šljunka. Zalivanje je umereno u toku vegetacije.

Kada je u pitanju prihrana, odmah je treba izvršiti u rano proleće (ako ima snega nakon njegovog topljenja). Kada su visoke temperature nikako nemojte prihranjivati božur jer to negativno utiče na gomolje.

Božuru najviše pogoduju toplija proleća kada on intenzivno i krasno cveta. Ako su cvetovi preveliki, upotrebite potporu za biljku. Kada se neki cvet osuši, odstranite ga čim to primetite kako ne bi koristio hranljive materije bespotrebno.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti