Narcis – cvet kojim možete obojiti baštu ali i oterati glodare + 10 saveta za gajenje

Narcis – cvet kojim možete obojiti baštu ali i oterati glodare + 10 saveta za gajenje

Pisali smo o zumbulu, lukovičastom ukrasnom cvetu čije vreme sadnje je upravo septembar mesec, a u ovom tekstu je reč o narcisu, čija sadnja se takođe obavlja od sredine ovog meseca, pa sve do 20. oktobra. Otkrivamo vam zanimljivosti o ovom prelepom cvetu ali i dajemo 10 saveta za njegovo uspešno gajenje.

Legenda o Narcisu

Ljubitelji grčke mitologije, pa čak i oni koji nisu poznavaoci iste, su sigurno čuli priču o Narcisu, prelepom mladiću, sinu grčkog boga Kefisa i nimfe Liriope. Zbog njegove lepote i neuzvraćene ljubavi mnoge devojke su patile i oduzimale sebi život, dok je on bio zaljubljen samo u sebe. On je kažnjen tako što je ugledavši svoj odraz u jezeru, uvenuo od samoljublja i postao nežni cvet bele boje. Zato se često osoba koja ističe ljubav prema sebi naziva narcis.

[related_post id=“1″]

Narcis je biljka čudesnih cvetova, ali i opasan

Narcis je vesnik proleća i jedan od prvih koji unosi boje posle tmurne zime. Cveta od marta do maja a cvetovi imaju po šest latica, ima trubastu krunu. Najčešće se na uspravnoj, šupljoj i dugoj stabljici javlja jedan cvet, a ređe i dva. Cvetovi su jednobojni, a ponekad i dvobojni. Boje u kojima se narcis može videti su bela, narandžasta i žuta. Lišće narcisa je svetlozelene nijanse, usko i duguljaste forme.

Lukovica ove biljke je izrazito otrovna, a toksina ima i u drugim delovima. Zato treba biti oprezan prilikom radova sa ovom biljkom. Takođe, nikada se u buketu ne kombinuje sa drugim cvetovima upravo zbog te svoje osobine. Zbog tih materija tera miševe.

10 saveta za gajenje narcisa

1. Ova višegodišnja biljka sa jesenjim vremenom sadnje ne voli zabareno zemljište koje dovodi do njenog truljenja i izmrzavanja prilikom niskih zimskih temperatura. Iako se smatra dosta otpornom biljkom i uspeva na većini tipova zemljišta, neka pH vrednost istog bude od 6,5 do 7.

2. Poželjno je da teren na kome se sadi narcis ima blagi nagib i bude zaštićen od snažnih zimskih vetrova.

3. Da bi cvetovi bili lepi i biljka pravilno rasla i razvijala se, treba da bude pozicionirana na mestu gde je bar pola dana izložena sunčevoj svetlosti.

4. Nikako ne đubriti tlo svežim stajnjakom prilikom sadnje, jer lukovice narcisa u tom slučaju propadaju.

5. Rupa u koju se sadi lukovica treba da bude duplo veće veličine od nje same. Razmak između lukovica prilikom sadnje treba da iznosi oko 15 centimetara. Temperatura zemljišta prilikom sadnje treba da bude od 8 do 10 stepeni.

6. Od niskih temperatura i oštrih mrazeva lukovice možemo efikasno zaštititi slamom, piljevinom ili lišćem.

7. Ako nije najavljena kiša nakon sadnje lukovica, zemljište dobro zaliti kako bi se biljka uspešno ukorenila. Kasnije međutim ne bi trebalo prekomerno zalivati biljke kako lukovice ne bi istrulile.

8. Kada je o prihrani reč, treba imati na umu da se koriste veče količine kalijuma i fosfora prilikom formiranja lukovica i cvetanja.

9. Lukovice se vade tek kada se lišće osuši i požuti, jer tada su hranljive materije otišle u lukovicu i nahranile je. Kada se lukovice izvade podele se, i cvetovi novih lukovica će narednog proleća biti krupniji.

10. Lukovice se do ponovne sadnje u jesen čuvaju u suvoj i hladnoj zatvorenoj prostoriji u kojoj temperatura ne prelazi 17 stepeni.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti