Gajite ruže? Ovim namirnicama koje ste planirali da bacite ih možete prirodno prihraniti

Gajite ruže? Ovim namirnicama koje ste planirali da bacite ih možete prirodno prihraniti

Ukoliko u svom vrtu imate ruže, obradovaće vas informacija da sa nekim namirnicama iz kuhinje možete da ih prirodno prihranite, a koje ste planirali da bacite u kantu za otpatke. Ovo su 3 prirodna đubriva za vaše ruže.

1. Soc (talog) od kafe

Nakon što popijete kafu, talog koji je ostao na dnu šolje nemojte bacati već ga iskoristite za svoje ruže. On se smatra veoma pogodnim za „kraljicu“ cveća jer ona voli kiselo zemljište. Njime se podstiče rast biljaka. Sadrži minerale: azot, magenzijum ali i kalijum koji je biljakama vrlo bitan. U 20 litara vode dodajte soc od kafe iz dve šoljice i ostavite da prenoći, te potom zalivajte svoje ruže.

Iskoristite soc na još jedan način: kao zaštitu od puževa koji ne vole njegov miris. Pospite šaku taloga na zemljište.

[related_post id=“1″]

2. Voda u kojoj se kuvalo povrće

Nakon barenja povrća, vodu nemojte prosipati već je upotrebite za zalivanje svojih ruža. Naime voda u kojoj ste kuvali povrće, pod uslovom da niste dodavali šećer, so ili ulje može biti odlična prirodna prihrana. Koristite je čim se ohladi kako biste sprečili razvoj bakterija. Ova tečnost sadrži minerale koji pospešuju rast i razvoj ruža. Razlog leži u tome što mnogi elementi kao što su fosfor i kalcijum ostaju u vodi.

3. Kora šargarepe

Ogulii ste šargarepu i spremate se da bacite koru u kantu za otpatke? Nemojte! Naime, kora ovog korenastog povrća obiluje kalijumom, manganom a sadrži i bakar. Kalijum će vašim ružama pomoći u usvajanju hranljivih materija i vode iz zemljišta, ojačaće njihov imunitet (lakše podnose loše klimatske uslove i napade bolesti i štetočina).

Mangan doprinosi usvajanju azota i aktivira fotosintezu. Jača tolerantnost biljaka na patogene korenovog sistema.

Kore šargarepe ubacite u sud sa hladom vodom i ostavite da prođe 24 časa. Navedeni elementi ostaju u vodi. Nakon navedenog vremena tečnost procedite i njom zalivajte svoje ruže.

 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti