Cveće za jesen: Pet neverovatnih činjenica o hrizantemama

Cveće za jesen: Pet neverovatnih činjenica o hrizantemama

Hrizanteme su veoma popularno jesenje cveće, a na našim prostorima koriste se za ukrašavanje dvorišta i terasa. Međutim, osim lepote one u sebi nose mnoga korisna svojstva; lekovite su, jestive, mogu da se koriste kao začin, a za njih se vezuje i obilje simbolike i istorijskih činjenica za koje verovatno niste znali.

Jedna od stvari kojima se svi radujemo u jesen je lepota rascvetanih hrizantema. Čak i šetnja ulicom može da donese osećaj ushićenja ukoliko ih vidite. Mnogi, koji vole i gaje hrizanteme u svojim vrtovima ili na terasama, ne znaju koliko su one zapravo korisne biljke sa dugom i bogatom istorijom.

Simbolika hrizantema

Hrizanteme se uzgajaju neverovatno dugo. Izvorno su uzgajane u Kini, a prvi pismeni zapisi zabeleženi su u 15. veku pre nove ere.

U kineskoj kulturi, hrizantema predstavlja jedan od četiri cveta koji se najčešće pominju u kineskim mitovima i pesmama. Kamelija, lotus, hrizantema i božur predstavljaju cveće koje se često vidi na njihovim slikama i u dekorativnoj umetnosti. Svaki cvet je povezan sa godišnjim dobom – kamelija sa zimom, božur sa prolećem, lotus sa letom i hrizantema sa jeseni. Ova grupa cveća je takođe poznata kao „Cveće četiri doba”, a predstavljaju i ljudske vrline. Hrizantema je simbol plemenitosti.

Simbolika hrizanteme je potpuno različita u zavisnosti od dela sveta. Na primer, u većini delova Sjedinjenih Država hrizanteme se povezuju sa radošću i optimizmom.

U Japanu, cvet se koristi kao carski grb više do 1.200 godina, a svakog 9. septembra se slavi Nacionalni dan hrizantema, poznat i kao festival sreće.

Međutim, u mnogim evropskim zemljama, uključujući Francusku, Belgiju i Španiju, hrizanteme povezuju sa smrću i često se mogu videti na grobovima u čast mrtvih.

Lekovitost hrizantema

Hrizanteme se u Kini koriste u lekovite svrhe preko 2000 godina. Zbog brojnih pozitivnih svojstava, u početku su imale skoro mitski status. Čaj od hrizanteme, koji se i dan danas koristi za sprečavanje infekcija, tada se smatrao božanskim napitkom i mogli su da ga konzumiraju samo članovi kineske carske porodice.


Kinezi smaraju da je čaj od hrizanteminih latica posebno efikasan u borbi protiv bakterija, gljivica i virusa, i koriste je u prevenciji i lečenju mnogih infektivnih respiratnornih, crevnih, urinarnih i kožnih bolesti. Kuvani koren služi kao lek za glavobolju.  Sve ovo su potvrdila i brojna naučna istraživanja.

Hrizanteme su jestive

Suve glavice cvetova se koriste za lekoviti čaj, a mogu se konzumirati u svežem stanju, kao dodatak salatama. Međutim, lišće je takođe jestivo, i ono, takođe, može da se dodaje salatama ili da se kuva poput drugog zeleniša.


Ali, nemojte da skidate listove i cvetove sa hrizantema, ukoliko niste sto posto sigurni da nisu tretirane nikakvim pesticidima i hemikalijama.

Koriste se u prirodnim insekticidima

Možda već znate da hrizanteme mogu da odbiju dosadne insekte poput komaraca.


Izdvojeno ulje iz cvetova određenih vrsta hrizantema vekovima se koristi kao insekticid. Potražite piretrin u listi sastojaka u sprejevima protiv buba; nalazi se u hrizantemama i buhaču i jedan je od najpopularnijih sastojaka u prirodnim insekticidima.

Izvor: BHG

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica