U septembru možete posaditi ovaj cvet raskošnog mirisa i boja

U septembru možete posaditi ovaj cvet raskošnog mirisa i boja

Sredina septembra meseca idealna je za sadnju zumbula. Ovaj cvet živopisnih boja i snažnog i opojnog mirisa (koristi se u proizvodnji parfema), lako se gaji i to je jedan od razloga zašto je idealan ukras mnogih vrtova. Takođe, postoji još jedan razlog: naime, on cveta u rano proleće kada ostali cvetovi u bašti nisu ni izmileli svoje pupoljke.

Više o zumbulu

Ovaj cvet vodi poreklo sa azijskog kontinenta, a u Evropi je postao popularan još u 16. veku. Njegovoj daljoj popularnosti su doprineli Holanđani koji su razvijali sorte i počeli da se bave njegovom proizvodnjom 1700. godine.

[related_post id=“1″]

Postoje dva varijateta zumbula: holandski (zbijeni i puni cvetovi, manjeg intenziteta mirisa) i rimski zumbul (retki cvetovi ali snažan miris).

Odlikuje ga deblja stabljika sa puno malih cvetova skupljenih u grozdaste cvasti širokog kolorita. Zumbul raste 20 do 30 centimetara u visinu. Listovi zumbula su dugi i uski, a cvetovi mogu biti: žuti, narandžasti, crveni, ljubičasti, beli i plavi. Ovaj cvet ima podzemno stablo –  lukovicu koja može da živi i dve decenije. U pitanju je vrlo otporna biljka koja se može naći na nadmorskoj visini od čak 2 000 metara. Svakog 7. marta obeležava se Svetski dan zumbula!

Uslovi gajenja zumbula

Zumbul se sadi od sredine septembra do oktobra meseca na mesto koje je u velikoj meri izloženo direktnim sunčevim zracima (biljka koja voli svetlost) i mestu koje je zaštićeno od jakih vetrova.

Zašto se ova biljka sadi u jesen? Odgovor leži u tome što je lukovici potreban period mirovanja i izloženosti nižim temperaturama kako bi cvetala u proleće, tokom marta i aprila.

Izaberite zemljište u kojem se ne zadržava voda, veoma plodno (bogato kompostom ili tresetom), sa pH vrednošću koja ne pada ispod 6,5. Ukoliko gajite zumbul na većoj nadmorskoj visini gde su zime snažnije savet je da ga sačuvate malčem.

Kako se sadi zumbul?

Sadi se tako što se lukovice ubacuju u zemlju na dubini od 15 centimetara (nemojte je saditi na manjoj dubini jer mora biti zaštićena od zimskih mrazeva). Lukovicu jače utisnite u zemlju kako ne bi preostao vazduh ispod lukovice koji može rezultirati njenim truljenjem. Rastojanje između sadnica treba da iznosi od 15 do 20 centimetara.

Zalivajte ga obilno sve do kraja vegetacije, a naročito u periodu nakon sadnje lukovica.

Posle cvetanja zumbula, dakle nakon aprila meseca potrebno je ukloniti precvetale delove, ali ne i listove. Njih treba ostaviti da sami požute i osuše se (do juna meseca), kako bi prikupili što više energije i hranljivih materija. Nakon toga lukovica se vadi iz zemlje i čisti, a potom i smešta na suvo mesto, koje je hladno i zaštićeno od svetlosti.

Na jesen se ove lukovice sade i daju bujne cvetove. Ovaj metod se smatra boljim od toga da lukovice ostavite u zemlji (možete i to jer je višegodišnja zeljasta biljka u pitanju), ali u tom slučaju naredne godine imaćete manje cvetove.

 

 

 

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti