Kako se gaji kamilica: Septembar je pravo vreme za sadnju

Kako se gaji kamilica: Septembar je pravo vreme za sadnju

Kako se gaji kamilica: Septembar je pravo vreme za sadnju - © Pixabay

Dve najpopularnije sorte kamilice su nemačka i rimska. U narednim redovima možete pročitati sve o uzgoju obe vrste.

Rimska kamilica se često koristi kao pokrivač tla ili za ulepšavanje rubova kamenog zida ili šetališta. Nemačka kamilica je jednogodišnja biljka koja se koristi za pripremu čaja. Reč je o biljci nežnog izgleda koje je iznenađujuće žilava i ima izgled gotovo divljeg cveća. Stabljike nisu naročito jake i savijaju se i naginju kako biljka raste.

Kako se gaji kamilica

Nemačka kamilica

Nemačka kamilica je jednogodišnja biljka, međutim kako se sama rasejava možete da pomislite da je trajnica. Lako je da se uzgoji iz semena, a traži umerenu klimu i srednje temperature. Kamilica već na 6 stepeni počinje da klija i raste, a optimalna temperatura za rast i razvoj je 20-25 stepeni.

Semenu kamilice je potrebna sunčeva svetlost da bi proklijalo, odnosno ne treba da se pokriva zemljom. Ukoliko sadite na otvorenom, možete da sejete tako što ćete da rasipate seme po željenoj površini, a istu da lagano povaljate kako bi se seme zalepilo za podlogu. Bolju klijavost ćete dobiti ako to uradite na jesen i pustite da se seme stratifikuje preko zime, za prolećni rod. Seme bi trebalo da klija za sedam do četrnaest dana.

Rimska kamilica

Rimska kamilica je trajnica. Za razliku od nemačke kamilice, ona ne daje puno cvetova, ali pruža predivnu aromu. Lako se uzgaja iz semena. Ako dopustite da uđu u seme na kraju sezone, osiguraće vam još veći pokrivač tla naredne godine.

Kako se gaji kamilica: Septembar je pravo vreme za sadnju - © Pixabay

Uslovi uzgoja:

Svetlost

Nemačka kamilica može da raste na direktnom suncu i u polusenci. Najbolje cveta kada ima dosta sunčeve svetlosti, ali ukoliko su leta jako topla bolje je da je posadite u polusenci. Cvetovi se obično pojavljuju u kasno proleće, ali ako je orezujete i berete lišće, cvetanje može da bude i kasnije.

Rimska kamilica ima slične zahteve za svetlošću. Više sunca će dovesti do bržeg rasta, ali kako ova biljka inače brzo raste, to možda i nije problem.

Zemljište

Obe kamilice najbolje uspevaju na zemljištu bogatom organskom materijom. Mogu da žive i u siromašnom tlu, ali stabljike će biti mekše. Najviše preferiraju neutralnu  pH vrednost tla u rasponu 5,6 i 7,5.


Voda

Kamilica ne zahteva puno vode, te je najbolje da pustite da se zemlja prosuši između dva zalivanja.

Kada je reč o rimskoj kamilici, ako se redovno zaliva biljke će duže da cvetaju.

Inače, kamilica je vrlo otporna na suše.


Đubenje

Kamilici ne treba prihrana. Zapravo, nju u nekim zemljama smatraju invazivnim korovom, jer brzo raste i nema posebne zahteve.

Berba kamilice

Što se tiče nemačke kamilice i cvet i list mogu da se koriste za pripremu čaja. Cvetovi se beru kada su potpuno otvoreni. Mogu da se koriste u svežem stanju ili da se osuše i sačuvaju za kasniju upotrebu. Ukoliko se desi da vam lišće učini čaj previše gorkim, izostavite ga i samo berite cvetove.


Cveće i lišće rimske kamilice mogu da se beru za različite svrhe. Aromatično cveće je jestivo i od njega se može praviti čaj. Cveće, takođe, može da se koristi za izradu ekstrakta koji će ublažiti probavne probleme.

Izvor: The spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica