Cveće umesto povrća: evo ZAŠTO BAŠ gajenje sukulenata na Ubu

Cveće umesto povrća: evo ZAŠTO BAŠ gajenje sukulenata na Ubu

Umesto povrća, koje caruje u tamnavskom kraju, Dragana Đurđević na prvo mesto stavila je cveće. Uz podršku porodice, ljubav prema cvetnicama pretvorila je u unosan posao, te se na porodičnom gazdinstvu u ubskom selu Vrelo bave proizvodnjom i prodajom cveća. Pre desetak godina uz sezonske vrste, koje krase balkone i dvorišta, značajno mesto u njenom rasadniku zauzimaju  sukulenti, sedumi i čuvarkuće. Ima ih preko 400 vrsta!

gajenje sukulenata

 

”Cvećarstvo je jako lep posao, zahteva puno vremena i odricanja, morate da budete konstantno u tome da bi imali dobru proizvodnju. Mi smo veliki ljubitelji cveća i sve izdržavamo. Od kad znam za sebe gajila sam cveće. Najpre uz svoju mamu, a kasnije je drugarica krenula sa prodajom cveća na pijaci i ja sam joj predložila da radim po nekoliko dana sa njom. Tako smo počele, ali pošto je to jako velika obaveza, ona nije mogla sve da postigne, odustala je, a ja sam nastavila”, priča Dragana, vlasnica rasadnika ”Cvetak zanovetak”.

gajenje sukulenata

 

Od prvobitnih 150 saksija čuvarkuća i drugih mesnatica strpljivim radom stigla je do ovog ne tako malog broja. Najviše je dekorativnih vrsta, među kojima je i jedna lekovita. Teško joj je kaže da se odluči za omiljenu, ali jedno je sigurno da svakoj od njih posvećuje isto pažnje i ljubavi.

”Veoma su popularne zato što ne zahtevaju puno nege, trpe sunce, ne treba im ni puno vode, a sa druge strane su i izuzetno lepe. Jako su zahvalni za gajenje. Možete da zaboravite na njih i neće uginuti, zbog čega su najviše popularne. Ja ih volim upravo zbog njihovog kolorita, često menjaju boju, oblik, nikada nisu iste i svoje vlasnike oduševljavaju iz dana u dan”, kaže Dragana Đurđević.

Ove veoma interesantne biljke prilikom sadnje mogu se kombinovati. U našim uslovima često mogu i da cvetaju, s tim što ta rozeta koja cveta ugine ali daje ”bebice”, odnosno nove biljke.


 

 

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica