Bez muke: Pravilna nega sukulenata tokom zime

Za negu ukrasnih biljaka posebno je značajan zimski period u kojem se njima mora posvetiti posebna pažnja. Naravno, postoje i one koje ne zahtevaju posebnu negu tokom zime. Ipak, više je onih biljaka koje tokom zime traže specifične uslove, poput na primer oleandera. U ovakve biljke ubrajaju se i sukulenti.

Sukulenti tokom zime moraju biti u zatvorenom - ©Pixabay

 

Sukulenti spadaju u biljke koje su idealne za gajenje na malom prostoru. Gajimo ih u saksijama i vole jako osunčana mesta, a svetlost im je neophodna tokom čitave godine. Jedna od najpopularnijih sukulenata jeste eševerija koja je specifična po svojim šarenim mesnatim listovima najrazličitijih nijansi zelene, ljubičaste i braon boje. Ona takođe voli mnogo sunca, te nikako ne može prezimiti na otvorenom. Zbog ovoga je neophodno da sve posude sa sukulentima tokom zimskog perioda unesete u zatvoreni prostor.

Tokom zime sukulente moramo držati na mestu koje se nalazi uz sam prozor, upravo zbog njihove potrebe za velikom količinom svetlosti. Ukoliko ovim biljkama u zimskom periodu ne obezbedimo dobro osvetljenu poziciju može se dogoditi da biljka etiolira, što znači da će se biljka izdužiti, a da će joj listovi izbledeti. Sukulentne biljke tokom zime, ukoliko nemaju dovoljno svetlosti, mogu da prerastu i izgube svoju formu i volumen.

Još jedna od posledica nedostatka svetlosti u toku zime kod sukulentnih biljaka može biti i promena boje. Lepe, različite nijanse sukulenata upravo su rezultat dobre osunčanosti. Bez osvetljene pozicije u prostoriji zimi, ili pak zbog nekog senovitog mesta u vrtu u toku letnjeg perioda, listovi sukulenata postaće bledozelene boje.

 

Sukulenti se lako gaje tokom toplijih meseci - ©Pixabay

Sukulenti laki za gajenje tokom toplijih meseci

Sukulenti su biljke koje osim neophodne svetlosti ne zahtevaju posebnu negu. Naime, oni se godinama mogu gajiti u istoj manjoj posudi, pa u veoma skromnim uslovima mogu biti vrlo uspešni. Zalivanje sukulenata mora biti redovno, ali ne sa velikom količinom vode.

Posebno je zanimljivo to što se više različitih biljaka može uzgajati u jednoj većoj posudi. Tako u jednoj saksiji većih dimenzija možemo imati više različitih sukulenata i kombinovati boje, što će delovati posebno dekorativno. Najbolje je da u istoj saksiji kombinujemo sukulente koji imaju stojeću formu, sa onim koje tokom rasta zbog velike težine padaju.

Razmnožavanje sukulenata je takođe vrlo jednostavno. Možemo odseći jednu granu biljke i ostaviti je da ožili u supstratu ili vodi. Tored toga, ukoliko se desi da od neke biljke otpadne list, ostavite ga na zemlji, jer će on ožiliti i počeće da raste nova biljka.

Komentari