Mahovina i sukulenti – čarobna kombinacija za vaše dvorište ili dom

Mahovina i sukulenti – čarobna kombinacija za vaše dvorište ili dom

Sukulenti cvetovi

Mahovina je lepa u prirodi a može se koristiti i u kombinaciji sa raznim elementima. Ovoga proleća, kao dekoracija za manji vrt ili balkon, mahovina će biti pravi izbor. Na primer, možete naći stari panj u šumi koji je sam po sebi već prekriven mahovinom i doneti ga u vaš vrt, gde će predstavljati pravi dekorativni element. Ako se nekada odlučite da napravite lepu kompoziciju sa biljkama u kojima je uključena i mahovina svakako da je kombinacija drvo i mahovina izuzetno dobra.

Iako mahovina voli senku, možete je koristiti i za svetliji deo vrta, jer se pokazalo da u tom delu mahovina bude lepa. Svakako, druga opcija je da iskoristite neko drvo koje imate ili deo terase koji nije osvetljen. To će biti savršeno mesto za gajenje elemenata sa mahovinom. 

Ovog proleća, naš predlog je da sa mahovinom ukomponujete sukulente. Možete naći panj na koji ćete postaviti i posaditi sukulente. Sukulente su izraziti ljubitelji svetlosti i sunca. Međutim i u polu svetlu mogu da budu sasvim lepe i fine a to i mahovini odgovara.

Stručnjak odgovara – Saveti za negu ukrasnog bilja i drveća

Potrebno bi bilo napraviti mešavinu kao cement zamešati zemlju i humus i malo piljevine i malo slame i sa vodom dobiti lepu smešu poput blata. To blato će biti vezivni elementi i potrebno je da se blato nanese na mesta na kojima možemo da postavimo naše sukulente. Od blata možemo formirati oblike koje mi želimo a nakon toga možemo na njega samo nalepiti sukulente.

mahovina drvo lisce jesen

Vlažna zemlja će vremenom inicirati stvaranje žilica iz malih mladih sukulenti te će se one brzo i lepo ožiliti. Nakon toga na to vlažno blato, na taj “cement” možemo naneti mahovinu. Nju možete nakupiti na starim stablima drveća ili se može pronaći u šumi, jer ona po zemlji lepo raste. Mahovina je veoma jednostavna i može se samo prilepiti na tu zemlju.

Kako vreme prolazi, tu kompoziciju sa mahovinom možemo samo orošavati ili fajtati ili ako je kišno vreme, neka ona sama bude na kiši i ona će lepo da se primi i oformiće novu zelenu masu.

Možemo mahovinu naći i na našem travnjaku, ako malo bolje pogledamo. Zanimljiva stvar da kada se radi kompozicija sa mahovinom ova vlažna zemlja koja bi bila sprana kišom ili zalivanjem biće zaštićena slojem mahovine. Ona će štiti kao svojevrstan prekrivač tu vlažnu zemlju koja će njoj služiti kasnije da se ona tu lepo učvrsti i pusti svoje korenčiće. Kako vreme prolazi, sukulenti će obrasti oko mahovine. Prve godine imaćemo samo po jednu biljku nakon toga ovi sukulenti pustiće sa strane stolone koji će se razmnožiti.


Naravno, pored predloga da gajite mahovinu i sukulente na prirodnim elementima, da li je u pitanju panj, ili komad kore,  sve to možete raditi u običnoj glinenoj saksiji.

sukulenti

Da li ste znali?

Biljka krasula spada u porodicu sukulenata i u narodu je poznata kao drvo novca ili biljka novca. Ona donosi značajna blagostanja vlasnicima i utiče na prisustvo harmonije u domu ili se barem tako veruje. Njeno poreklo vodi iz suptropskih oblasti Južne Afrike gde je uspela da opstane iako su uslovi bili nemogući. Postoji verovanje da je svoje popularno ime dobila po svojim listovima, koji podsećaju na kovanicu novca. Krasula spada u sukulentne biljke što znači da su njeni listovi mesnati i da biljka u njima skladišti vodu duži vremenski period.


Može dostići visinu do tri metra mada su takvi primerci veoma retki, naročito u našim predelima. Krasula cveta tokom zime pa sve do proleća sitnim belim cvetovima koji su naročito lepi za oko i doprinose lepoti vašeg doma. Kao većina sukulentnih biljaka zahteva zimsko mirovanje u periodu od oktobra do aprila kada biljku treba zalivati sa što manje vode, jedan do dva puta tokom cele zime. Drvo novca je vrlo praktično i ne zahteva preveliku brigu. Možete je čuvati u maloj saksiji ukoliko imate manji stan mada ako težite njenom brzom razvoju, toplo vam preporučujemo da je čuvate u većim saksijama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica