Svet poljoprivrede Prodavnica

Kalanhoja – dašak egzotike uz minimalan trud

Kalanhoja je biljka koja postaje sve popularnija u domovima i kancelarijama mnogih, a često se kupuje i kao poklon dragim ljudima. Ovaj sukulent koji poreklo vodi iz Afrike, tačnije iz ostrvske zemlje Madagaskar, može da se javi u različitim bojama: crvenoj, narandžastoj, beloj, ciklama. Kalanhoja je idealna za sve one koji nemaju puno vremena da se posvete nezi biljaka jer iziskuje minimalan trud oko zalivanja i održavanja, te se često nalazi u poslovnim prostorijama.

Roza kalanhoja © Pixabay

Zalivanje

Ova biljka koja dostiže visinu od 15 do 40 centimetara, ne voli puno vode. U letnjim mesecima je treba zalivati jednom nedeljno, ili jednom u 10 dana, dok je tokom zimskog perioda dovoljno zalivanje jednom u dve nedelje.

Najbolji način da se proveri da li je biljci potrebno zalivanje jeste da se pipne zemljište i na taj način oceni da li ima dovoljno vlage. Kod kalanhoje važi pravilo da ukoliko su listovi klonuli ili je evidentna plesan, zemljište je previše vlažno, a ukoliko listovi izgledaju tanko, biljki je potrebno češće zalivanje.

Kao što je već gorepomenuto, ovoj biljci ne godi previše vode, te je važno da se redovno prazni voda iz podmetača saksije, kao i da se prilikom zalivanja voda ne prska po lišću.

Narandžasta kalanhoja © Pixabay

Zemljište

Kalanhoja ili kako se još naziva boginja suza, zbog legende da je nastala iz suze zaljubljene boginje, sadi se zasebno, ne u kombinaciji sa drugim sulutentima. Najbolje zemljište je mešavina za kaktuse i sukulente u koju je poželjno dodati pesak ili perlit radi bolje drenaže. Prihrana može da se vrši jednom mesečno, a koristi se ona namenjena za kaktuse.

Uslovi za pravilan rast i razvoj

Ova tropska biljka je osetljiva na hladnoću, te je pogodna temperatura za njeno cvetanje i pravilan rast od 12 do 30 stepeni, što je i čini idealnom za zimske mesece kada se prostorije greju. U letnjem periodu može da se drži na otvorenom, odnosno na terasama, ali se mora voditi računa da bude zaštićena od kiše i direktnog sunčevog zračenja jer je podložna opekotinama.

U periodu od jeseni do proleća najbolje je čuvati u delu prostorije koji je osunčan, na primer na prozoru.

Razmnožavanje

Kalanhoja može da se razmnožava iz semena ili reznica. Razmnožavanje iz semena je dugotrajno, odnosno može da traje i do deset meseci, dok je kod orezivanja potrebno dve do tri nedelje da iznikne. Orezivanje ove biljke, koja se inače najviše proizvodi u Danskoj, se vrši u maju i junu, a reznica se stavlja u pesak.

Komentari