Koji su izazovi proizvođača mleka u Srbiji

Koji su izazovi proizvođača mleka u Srbiji

Pre svega dvadesetak godina, samo na području južnog Banata bilo je 11 velikih industrijskih farmi muznih krava. Danas se taj broj više nego prepolovio, a uz to, u kategoriju velikih farmi ubrajaju se i one sa 200 goveda. Smanjenje broja priplodnih životinja vrhunac je dostiglo pre 5 godina. Od tada do danas, južnobanatski stočni fond nije se značajno menjao, a stočari i dalje očekuju novine koje bi u budućnosti mogle da poboljšaju njihov status.

Dragan Romić iz PSSS-a Pančevo objasnio nam je šta je trenutno najveći problem u mlekarskoj proizvodnji naše zemlje i kako bi on mogao da se reši.

Sigurno je da je najveći izazov prestanak važenja taksi na uvoz mleka. Trebalo je da budu ukinute 1. jula ove godine. Na zahtev Ministarstva poljoprivrede rok je produžen do 1. januara 2017. godine. Da li ćemo nakon toga dobiti još jedan produžetak, ja zaista ne znam, ali u slučaju da ne bude novih produžetaka važenja taksi na uvoz mleka, to bi bio jedan ozbiljan udar na našu mlekarsku proizvodnju“, ističe Romić.
 

Goveda u štali - ©Agromedia 

U tom slučaju došlo bi do velikog uvoza mleka sa izrazito niskom cenom, naročito mleka u prahu. Ti viškovi Evropske unije postojali su i pre sankcija Rusiji, u koju se tradicionalno izvozilo mnogo mleka i mlečnih proizvoda. Sada je to već jedan ozbiljan višak, koji može da dovede do velikog izazova za naše mlekare“, naglašava stručnjak.

Pitanje je da li bi se njima uopšte isplatilo da vrše otkup i suočavaju se sa svim problemima. Sa druge strane, nisam siguran ni da bi naši farmeri imali interes da po još nižoj ceni nastave sa proizvodnjom koja je inače na granici rentabilnosti“, dodaje on.
 

Nisam siguran ni da bi naši farmeri imali interes da po još nižoj ceni nastave sa proizvodnjom mleka, koja je inače na granici rentabilnosti.

Na području Južnog Banata litar mleka u otkupu, bez premije, košta od 22 do 34 dinara. U ovom kraju ima kako malih poljoprivrednih gazdinstava, koja se bave mlečnim govedarstvom, tako i velikih modernih farmi, koje svakodnevno prodaju i po nekoliko tona mleka i mogu da idu u korak sa svetskim standardima kada je reč o kvalitetu proizvoda. Novi problemi bi njihovom poslovanju sigurno zadali značajan udarac. Mali proizvođači bi se, u tom slučaju, verovatno potpuno ugasili.

Po pitanju ovog problema, mi kao građani možemo samo da uživamo u kvalitetnim mlečnim proizvodima i da se nadamo da će oni biti jeftiniji. Kada je reč o Ministarstvu poljoprivrede, ne znam da li je novom ministru i drugim nadležnim ljudima bilo koja druga poluga u rukama, nego da traže novo odlaganje ukidanja taksi na uvoz mleka. Kolike su šanse da u tome imaju i uspeha, s obzirom na to da je na poslednjem odlaganju EU rekla da ih je već bilo previše, videćemo. Ja se nadam da će uspeti u tome“, dodaje Romić.
 

Krave na muži - ©Agromedia 

Farmerima je jedini put onaj teži i skuplji, a to je povećanje rentabilnosti proizvodnje i modernizacija farmi. Jedino na taj način mogu da ostvare i veću cenu mleka, s obzirom na to da se ona kod nas formira i na osnovu kvaliteta i na osnovu količine. Za farmere koji na ovaj način izdrže i na duže staze, tada će važiti pravilo – ono što nas nije uništilo, to nas je ojačalo“, zaključuje stručnjak.

Sagovornik:
Dragan Romić, PSSS Pančevo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.