Ljute papričice u ishrani krava dale NEOČEKIVANE rezultate!

Ljute papričice u ishrani krava dale NEOČEKIVANE rezultate!

Krave hranjene biljnim ekstraktom capsicum oleoresin, dobijenim iz ljute paprike i/ili ulja karanfilića, pomažu mlečnim kravama da efikasnije koriste energiju hrane i emituju manje metana. Dodavanje esencijalnih ulja u obroke goveda dovelo je do poboljšanja efikasnosti u korišćenju energije kod mlečnih krava na vrhuncu laktacije, pokazala je studija naučnika Univerziteta u Pensilvaniji, u SAD-u.

Ishrana krava

Rezultati naučnih istraživanja ukazali su na to da dodavanje capsicum oleoresin u ishranu krava može značajno da im pomogne u dobijanju na težini, kao i na boljem iskorišćenju energije. Na laktaciju, to jest na količinu i sastav mleka koje krave daju, suplementi nisu imali značajan uticaj.

Ljute papričice za smanjenje emisije metana

Iako ublažavanje uticaja metana nije bio primarni cilj ovog istraživanja, naučnici su otkrili da je prinos i intenzitet metana kod krava u studiji pao za 11% zahvaljujući kombinaciji uljane smole paprike i ulja karanfilića, što je naročito izraženo kod krava na vrhuncu laktacije.

Oleorezin paprike može uticati na bolje iskorišćenje energije i azota kod krava, dok su fermentacija u rumenu i efekti smanjenja metana verovatno izazvani kao sporedni efekat.

Biljni proizvodi pokazali su širok spektar antimikrobnih svojstava koji pomažu u borbi protiv bakterija, protozoa i gljivica, a bili su i predmet studija kao potencijalni modifikator buraga kod preživara.

Studije sa vrstama koje nisu preživari pokazale su da fitonutrijenti mogu da izazovu, u malim dozama, specifične odgovore vezane za zdravlje gastrointestinalnog trakta i imunitet kod životinja.

Različiti biljni sastojci, sa aktivnim sastojcima kao što su eugenol, cinamaldehid, alicin i kapsaicin, mogu pokrenuti imune odgovore, smanjiti oksidativni stres i uticati na lučenje i aktivnost insulina, zaključili su naučnici.

Uzgoj limuzin goveda se PROVERENO isplati!


Sprovođenje naučne studije

Eksperiment je trajao 10 nedelja i sproveden je na 48 krava Holštajn rase, koje su bile raspoređene na 3 dijetetska tretmana:

  1. 16 je dobilo obroke dopunjene sa 300 mg capsicum oleoresin po kravi dnevno
  2. 16 je dobilo obroke dopunjene sa 300 mg oleorezine paprike i ulja karanfilića po kravi dnevno
  3. 16 ne prima nikakve suplemente u svojoj ishrani (kontrolna grupa).

Tokom eksperimenta, telesna težina je porasla kod krava koje su dobijale oleorezin paprike i kombinaciju ulja paprike i karanfilića, za 850g i 660g dnevno, u poređenju sa zanemarljivih 10g dnevno za kontrolnu grupu bez dodataka.

Krave hranjene dodatnim biljnim sastojcima takođe su pokazale i veću efikasnost korišćenja energije, što je otkriveno u nekoliko metaboličkih merenja.


Izvor: Dairy Global

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica