Uzgoj kunića za početnike: Ishrana, izbor vrste, isplativost

Uzgoj kunića za početnike: Ishrana, izbor vrste, isplativost

Uzgoj kunića može biti rešenje ukoliko ste u potrazi za poslom koji ne traži puno ulaganja, puno prostora, previše vremena, a donosi zaradu od koje se može živeti. U narednim redovima donosimo šta bi od osnovnih stvari trebali da znate o uzgoju kunića.

Uzgoj kunića - započinjanje proizvodnje - © Pixabay

Izbor vrste kunića

Postoje vrste koje se gaje zbog mesa, zbog krzna, za razmnožavanje i takmičenja.

Ukoliko se gaje zbog mesa preporuka je da se nabave kaliforniski kunići ili novozelandski beli, koji pripadaju srednje teškim rasama. Rase koje su pogodne za ljudsku ishranu su još francuski hajkum i beli panon. Tu su još orijaši ili nemački šarci kao predstavnici krupnije vrste kunića, čija masa je 6-8 kg.

Meso zeca je vrlo kvalitetno, ima malu količinu masti, malo holesterola, a dosta poželjnih belančevina.

Najbolje da počnete sa jednim mužjakom i 3 ženke, mada možete početi i sa 1 kunićem i 2 ženke.

Uzgoj kunića - započinjanje proizvodnje - © Pixabay

Kojom brzinom se kunići razmnožavaju?

Kunići se razmnožavaju gotovo tokom cele godine, osim kada su visoke temperature (preko 30 stepeni).

Rase srednje težine dostižu polnu zrelost u proseku oko 5-og meseca života. Ženka nosi mladunce oko mesec dana, a u jednom okotu može biti oko 8 kunića. Ženke kunića kote se sedam ili osam puta godišnje, i svaka od njih izvede 50-80 mladih tokom jedne godine.

Mali kunići se obično drže sa majkom do 6 nedelje jer majci nakon toga dosta opadne količina mleka. Naredna 3 meseca kunići se tove i mogu dostići težinu oko 3 kg.

Ako imate 2 ženke i jednog mužjaka oni mogu da obezbede manje domaćinstvo sa mesom tokom cele godine.

Profitabilnost uzgoja kunića

Cena kunića za uzgoj, u zavisnosti od rase i starosti, kreće se od 500 do 2.000 din. Težinu od 3 kg kunić dostigne za 3 meseca. Hrana nije skupa, a potrebno je oko 10 kg granula da bi dostigao ovu težinu (što je oko 500 dinara).

Meso kunića košta oko 500 dinara po kilogramu. Prema tvrdnjama domaćih proizvođača, farma sa 50 ženki može da obezbedi mesečni prihod od 500 eura.

Ono što je bitno istaći je to da su uzgajivači kunića u Srbiji postali deo Grupacije za stočarstvo Privredne komore Srbije i da mogu da konkurišu za podsticajna sredstva iz državnih fondova.

Uzgoj kunića - započinjanje proizvodnje - © Pixabay

Čime hraniti kuniće?

Svaki kavez treba da ima svoje „jasle“ za hranu, a tov kunića traje oko 3 meseca. Kvalitet mesa zavisi od toga sa čime se hrane. Zbog bržeg tova, neki uzgajivači praktikuju da hrane kuniće samo peletiranom hranom. Ukoliko želite kvalitetnije meso, peletirana hrana nije dovoljna.

Kunići su biljojedi i njihova ishrana treba da se sastoji najviše od zelenog hraniva (proleće-jesen), seno uz dodatak zrnastog hraniva kao što je suncokret (zimi), silaža (zima-rano proleće), zatim svežeg povrća i biljaka i na kraju od kvalitetne peletirane hrane. 

Zeleno hranivo su razne slatke trave, lucerka, crvena i bela detelina, kupus, kopriva, maslačak…

Postoje dve vrste sena za kuniće: od trave i od leguminoza. Seno od trave je poželjno u ishrani kunića zbog niskog nivoa proteina, a najbolje je mešano seno od raznih trava. Seno od leguminoza je najčešće od alfalfa ili deteline. Lisnatije je nego seno od trave, a bogato je proteinima i kalorijama.

Kao i kod uzgoja bilo kojih drugih životinja i kunići moraju da imaju uvek dostupnu svežu i čistu vodu.

Uzgoj kunića - započinjanje proizvodnje - © Pixabay

Kako u prirodi jedu više puta manje obroke, ukoliko im stavljate manje količine sena ali češće (bar 2-3 puta dnevno) to će na prirodan način da ih podstakne da jedu više.

Kako da zaštitite kuniće i ostale životinje od ujeda komaraca

Što se tiče uvođenja zeleniša u ishranu kunića, ne bi trebalo da se daju kada su sasvim mali. Njima je potrebno majčino mleko i ako rano počnu da jedu čvrstu hranu mogu da obole i dobiju proliv.

Gotovo svo lisnato, zeleno povrće koje je dobro za vas – dobro je i za kunića. Ono što ne biste vi jeli, nemojte davati ni kunićima.

Kod povrća je važno da im date bar tri različite vrste kako bi dobili sve potrebne hranjive sastojke i vitamine. Povrće kao što su šargarepa i drugo korenasto povrće treba davati po malo, a možete im davati i voće samo u malim količinama i kao posebnu poslasticu.

Uzgoj kunića - započinjanje proizvodnje - © Pixabay

Održavanje kaveza

Kunići su jako čiste životinje. Slamu morate redovno da im menjate i kavezi se moraju redovno čistiti od izmeta. Potrebno je čistiti bar jednom nedeljno. Moraju da imaju čiste „jasle“, kao i posude za vodu.

Leti, kada su velike vrućine potrebno je da budu u hladovini, sa dosta protoka vazduha. Iako su izdržljive životinje tokom zime im je potrebna posebna nega.

Ako niste znali, izmet kunića je jako dobar za đubrenje bašte, a 50-ak kunića može da vam proizvede oko 15 kg izmeta (đubriva) dnevno.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica