ZEJTINU PRETI NESTAŠICA, palmino ulje kancerogeno – Pa koje su alternative?

ZEJTINU PRETI NESTAŠICA, palmino ulje kancerogeno – Pa koje su alternative?

Suncokretovo ulje je popularno i koristi se za kuvanje širom sveta. U poslednje vreme raste potražnja za suncokretovim uljem i drugim jestivim uljima. To je posedica globalnog trenda smanjenja zavisnosti od palminog ulja i globalne krize jestivog ulja koja je rezultat rata između Rusije i Ukrajine. Trenutno je cena semena suncokreta i suncokretovog ulja mnogo veća nego ranije. Trendovi i visoke cene naterale su vodeće kompanije za proizvodnju hrane da traže zdravije alternative ulju.

suncokretovo ulje i suncokretove semenke

Izazovi na tržištu suncokretovog ulja u Evropi

Rusija i Ukrajina su najveći dobavljači suncokretovog ulja u Evropi. Trenutno postoji globalna nestašica snabdevanja zbog trgovinskih sankcija zbog rata između zemalja. Rat je uništio infrastrukturu i pogone za preradu i zatvorio luke i transportne puteve. Drugi razlog za nestašicu ponude je inflacija i poskupljenje suncokretovog semena i ulja.

Važna alternativa palminom ulju

Rat u Ukrajini doprineo je da raznovrsno i stalno snabdevanje različitim uljaricama postane veoma važno. Uticao je i na globalni trend da se manje zavisi od palminog ulja. Rat je povećao i potražnju za suncokretovim uljem i drugim jestivim uljima.

Upotreba palminog ulja je globalno smanjena zbog izveštaja o kršenju ljudskih i radnih prava. Ali i zbog štete po životnu sredinu i otimanja zemlje povezanog sa proizvodnjom palminog ulja. Indonezija je najveći proizvođač palminog ulja na svetu. Njena vlada je nedavno zabranila izvoz palminog ulja u pokušaju da se izbori sa krizom jestivog ulja u Indoneziji.

zejtin na policama

Zdravstveni efekti biljnih ulja

Drugi razlog za smanjenje upotrebe palminog ulja su njegovi mogući negativni efekti na zdravlje. Palmino ulje sadrži trans masti koje povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Mnoga druga jestiva biljna ulja ne sadrže industrijske trans masti. Prirodne trans masti postoje u nekim mesnim i mlečnim proizvodima.

Ali industrijske trans masti nastaju kada proizvođači pretvore biljna ulja u čvrste masti. Čvrsta ulja imaju duži rok trajanja. Čvrsta ulja možete pronaći u tvrdom margarinu, mastima za pečenje i prženje i grickalicama. Ljudsko telo se bori da preradi industrijske trans masti. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) želi da ukloni industrijske trans masti iz globalnog lanca ishrane do 2023. godine.

Ukus i prednosti suncokretovog ulja

U smanjenju upotrebe palminog ulja, mnogi preferiraju suncokretovo ulje u odnosu na druga jestiva ulja. To je zbog njegovog neutralnog ukusa i visokog sadržaja vitamina E. Pored toga, suncokretovo ulje ima nizak sadržaj zasićenih masti i visoku tačku ključanja. Slična svojstva imaju i druga jestiva ulja.

Ova svojstva je važno tražiti u alternativama palminom i suncokretovom ulju. Izazov je razviti bezbedne alternative ulja koje imaju što više prednosti suncokretovog ulja. Inženjeri hrane kažu da je važno da se istraživanja fokusiraju na naučne funkcije svojstava suncokretovog ulja. Upravo sada se povećavaju napori da se uvedu inovacije.

maslinovo ulje u činiji

Alternative suncokretovom ulju

Stalno snabdevanje i širok izbor uljarica mogu doprineti inovacijama. Ljudi sve češće koriste susam i laneno seme kao alternativu semenkama suncokreta. Ova semena su takođe popularni sastojci u pekarskim proizvodima i grickalicama.

Druge alternative uključuju kikiriki, maslinovo ulje, seme repice i pistaća. Oni su bogati mononezasićenim mastima. Ulje uljane repice je takođe bogato vitaminom E i omega mastima. Omega masti su korisne za mozak i srce.

Susamovo ulje može pomoći u smanjenju nivoa holesterola i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. To je zbog svojih polinezasićenih masti. Visokokvalitetno rafinisano ili svetlo maslinovo ulje i ulje od kikirikija imaju dobar i neutralan ukus. Takođe imaju relativno visoku tačku ključanja u poređenju sa drugim biljnim uljima.

Ipak, ova alternativna ulja relativno slabo prolaze na tržištu u poređenju sa palminim i suncokretovim uljem. Zato je veoma važno poboljšati razvoj ovih industrija.

Izvor: CBI

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica